Košarka
SPORTOVI
Košarka
Tek treći neamerikanac u povijesti

Marc Gasol prvi Europljanin kao najbolji obrambeni igrač NBA lige

Španjolski košarkaš Marc Gasol, mlađi brat poznatijeg Paua iz Los Angeles Lakersa, postao je prvi Europljanin koji je proglašen za najboljeg obrambenog igrača NBA lige, prenose španjolski mediji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čeka se još samo službena objava NBA lige, no, kako prenosi Marca, Gasol je već obavješten da mora preuzeti nagradu za najboljeg obrambenog igrača NBA lige.

''Iskreno, ja na sebe ne gledam kao na obrambenog igrača. Uvijek nastojim dati sve od sebe na obje strane parketa, a sve kako bih pomogao svojoj momčadi da pobjedi. Ostao sam iznenađen kad sam čuo vijest'', rekao je mlađi brat Gasol.

Centar Memphis Grizzliesa je ove sezone na prosjeku od 7,8 skokova (5,5 obrambenih), 1,7 blokada i jedne ukradene lopte po susretu, što bi bile druge najlošije brojke u povijesti NBA lige za igrača koji je osvojio ovu nagradu. Jedini čovjek koji je osvojio nagradu, a imao lošije brojke bio je Michael Cooper (LA Lakers) 1997. godine.

No, Gasol je ove sezone bio jedan od ključnih igrača u obrani Memphisa, koji je ušao u doigravanje s pete pozicije, te je kroz regularni dio sezone imao drugu najbolju obranu u ligi.

Memphis je s Gasolom na parketu u 100 napada suparničkih momčadi primao u prosjeku 95,4 poena, dok je bez Španjolca bio propusniji za 6,8 koševa. Osim statističkih pokazatelja, za Gasola se vjeruje da je jedan od najinteligentnijih košarkaša NBA lige, te da ima sjajan pregled igre što dokazuju i njegove razigravačke sposobnosti - četiri asistencije po utakmici.

Recimo i da su jedina dvojica neamerikanca koja su osvojila naslov najboljeg obrambenog igrača sezone (nagrada se dodijeljuje od sezone 1982/1983) bila Dikembe Mutombo (Zair / Demokratska republika Kongo) i Hakeem Olajuwon (Nigerija). (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider