Košarka
SPORTOVI
Košarka
Košarkaški jednorog

Igrač kakvog svijet nije vidio: Dočekali ga zvižducima, a on postao glavni igrač kluba

Nevjerojatni Latvijac već u drugoj sezoni preuzima ključeve momčadi od Carmela Anthonyja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada su na Draftu 2015. New York Knicksi četvrtim pickom izabrali Kristapsa Porzingisa, navijači su taj potez prokomentirali glasnim zvižducima. Očekivali su da Knicksi visokim pickom izaberu nekoga tko može odmah pomoći momčadi koja je godinama u rezultatskoj krizi.

U 221 centimetar visokom Latvijcu su vidjeli tipičnog europskog igrača kojeg čega još nekoliko godina razvoja. Međutim, Porzingis ih je brzo razuvjerio i već prve sezone pokazao da je spreman za NBA. Završio je drugi u izboru za novaka godine i natjerao one koji su mu zviždali da promjene mišljenje.

U New Yorku su shvatili da imaju jedinstvenog igrača kakvog svijet još nije vidio, a novi trener Jeff Hornacek je odlučio igru Knicksa graditi oko njega. Arhitekt momčadi je legendarni Phil Jackson čiju je karijeru obilježio takozvani trokut napad. Knicksi su pod njegovim vodstvom trebali nastaviti tu tradiciju, ali su zbog Porzingisa odlučili promijeniti planove.

Kako se obraniti od Porzingisa?

Bleacher Report donosi analizu ove promjene na učinak Porzingisa i cijele momčadi. Prošle je sezone i dalje temelj napada bila individualna kvaliteta Carmela Anthonyja, a Porzingis i ostali suigrači su uglavnom bili promatrači osuđeni na mrvice koje ostanu iza Mela.

Ove je sezone Porzingis u središtu napada Knicksa, a najubojitijom se pokazuje „pick and pop“ akcija. Radi se o napadu u kojem visoki igrač postavlja blok, ali ne odlazi pod koš kao u „pick and rollu“ nego se izvlači na tricu.

S Porzingisom u momčadi ovaj je napad nerješiva enigma za sve obrane. Ako njegov igrač preuzme beka, Porzingis ostaje sam na trici s koje je ubojit, a ako ostane na Porzingisu, bek ima otvoren put prema košu.

Napad „prodisao", a suigrači postali bolji

Osim tricom, Porzingis izvana može zaprijetiti i driblingom. Za svoju visinu posjeduje nevjerojatan dribling kojim može kazniti igrača koji ga napada na šutu. Njegove kvalitete unose nered u protivničke obrane i otvaraju prostor Knicksima.

Napad Knicksa je zbog toga ove sezone „prodisao,“ a to se reflektiralo i na statistiku. Prošle sezone 26. napad lige sa 102 koša po utakmici je ove sezone 14. sa 104.5 koševa u prosjeku. Derick Rose je revitalizirao karijeru dobrim dijelom zahvaljujući Porzingisu koji mu svojom igrom otvara prostor za poznate ubojite ulaze pod koš.

On igra najbolju sezonu od teške ozljede koljena, a po utakmici zabija 16.5 koševa u odnosu na prošlosezonskih 13.5. Porzingisove brojke su također u osjetnom porastu. Koliko više sudjeluje u igri pokazuju brojke o puno više dodira i pretrčanih kilometara po utakmici nego prošle sezone.

Prošle je sezone zabijao 14.3 koševa po utakmici, a ove zabija 20. On je Dirk Nowitzki koji zakucava promašaje kao Dwight Howard, blokira šuteve u rangu najboljih obrambenih centara i dribla kao bek. Zbog te jedinstvene kombinacije osobina Amerikanci su mu dali nadimak Jednorog.

Promjene u Knicksima su se osjetile i na rezultatima. Prošlu su sezonu završili s omjerom 32-50 što je bilo dovoljno tek za mjesto 13. na Istoku. Osmo mjesto koje vodi u doigravanje im je bilo udaljeno velikih 12 pobjeda.

Knicksi napokon imaju razloga za optimizam

Ove su sezone na Istoku trenutno peti s omjerom 16-13. Četvrti Hornetsi imaju isti omjer, a treći Boston samo pobjedu više. Knicksi imaju realne šanse biti među prva četiri što im donosi prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja.

Iako je i dalje prvi strijelac Knicksa, čini se da Anthony sve lakše prihvaća poziciju drugog igrača momčadi. Porzingis je po mnogima već ove sezone postao glavni igrač Knicksa, dok Anthony sve češće vreba s trice i kažnjava obrane koje često ispadaju iz rasporeda zahvaljujući Porzingisu.

Porzingisu je tek 21 godina i još ima prostora za napredak, a ubojiti strijelac poput Anthonyja također može profitirati iz novog sistema u kojem ima više otvorenih šuteva. U New Yorku se napokon igra uzbudljiva košarka, a navijači nakon dugo vremena imaju razloga za optimizam.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider