Košarka
SPORTOVI
Košarka
I Hrvatska ima predstavnika

Centri se vraćaju na veliku scenu: Ovi će "klinci" vladati NBA ligom

Nova generacija visokih igrača donosi novu košarkašku (r)evoluciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Mi smo dva visoka igrača koja na neki način mogu promijeniti igru“, rekao je Kristaps Porzingis (221 cm) uoči susreta s Karlom Anthonyjem Townsom (213 cm). Dva sjajna mlada visoka igrača su prošle sezone bili prvi (Towns) i drugi (Porzingis) u izboru za novaka godine. Njihov način igre je sve ono što se tradicionalno ne očekuje od igrača njihove visine.

U trenutnoj eri „small balla“ momčadi često izlaze na parket s maksimalno jednim klasičnim visokim igračem uz četiri „mala“. Zbog takvih se trendova činilo da je pozicija centra osuđena na marginalizaciju. Osnovna ideja „small balla“ je slomiti protivnika kroz tranziciju, kretanja, brzinu i vanjski šut. Sve su to kvalitete koje tradicionalni centri ne posjeduju zbog čega je njihova uloga uglavnom bila svedena na čuvanje reketa i postavljanje blokova.

Zaboravite na teške centre - nova generacija ima vještine bekova

Međutim, nova generacija visokih igrača se prilagodila novim uvjetima i preživjela košarkašku evoluciju. Porzingis, Towns, Joel Embiid i Anthony Davis su predvodnici novog vala visokih igrača koji posjeduju sve navedene kvalitete. Radi se o igračima koji trče kontre, gađaju trice, gotovo bekovski kontroliraju loptu i odlično igraju licem prema košu. Teški centri su gotovo izumrla vrsta - nova generacija visokih igrača je brža i pokretljivija nego ikad.

Iako su svi već barem godinu dana svjesni Porzingisovih kvaliteta, čini se da nakon svake utakmice iznova ostanu u šoku kada vide 221 centimetar visokog igrača kako izvodi „bekovske“ poteze. Dribling, ulaz, „stepback“ i odličan šut za tricu su samo dio repertoara 21-godišnjeg Latvijca.

On i Towns su u međusobnoj utakmici pokazali da Porzingisova izjava ima realne temelje. Towns je odigrao utakmicu karijere s 47 koševa i 18 skokova i zasjenio također odličnu partiju Porzingisa koji je ubacio 29 uz osam skokova. U napetoj je završnici slavio Porzingisov New York sa 106-104, a dva 21-godišnjaka su postigla četiri od zadnjih šest koševa na utakmici.

Igraju fantastično, a tek su počeli karijeru

Pionir novog vala visokih igrača od kojih se očekuje da u budućnosti u dominiraju ligom je 23-godišnji Anthony Davis. Prvi izbor drafta 2012. oduševljava u svojoj petoj NBA sezoni s nestvarnih 32.1 koševa, 11.3 skokova i 2.8 blokada u prosjeku. Tajna njegova razvoja leži u tome što je u mladosti igrao beka i razvio vještine po kojima je danas poznat. Nakon toga je u jednom ljetu izrastao do pozicije centra, a ostalo je povijest.

Kvartet igrača koji predvode novu košarkašku (r)evoluciju zatvara Joel Embiid. Iako izabran na draftu još 2014., 22-godišnji je centar debitirao tek ove sezone zbog problema s ozljedama i odmah pokazao da ga se isplatilo čekati. Zbog dugogodišnjih problema s ozljedama je limitiran na svega 20 minuta po utakmici, a u tom kratkom vremenu bilježi čak 18.2 koša, 7.8 skokova i 2.4 blokade po utakmici!

Osim spomenutih, u NBA-u trenutno nastupa još nekoliko vrlo dobrih mladih centara čije kvalitete također uključuju trčanje kontri, pokretljivost, razigravanje suigrača i mekanu ruku. Jedan od njih je i 21-godišnji Nikola Jokić, sjajni mladi centar Denvera, a veliki potencijal pokazuje i 20-godišnji Myles Turner iz Indiane.

I Hrvatska ima igrača za novu košarkašku eru

Veseli činjenica da i hrvatska košarka ima svog kandidata – 216 centimetara visoki Dragan Bender je izabran tako visoko na draftu jer u Phoenixu njega vide kao igrača koji će njihov klub uvesti u novu košarkašku eru.

Ne tako davno se smatralo kako je nemoguće osvojiti NBA naslov bez dominantnog visokog igrača. Pod „dominantni“ se najčešće podrazumijevalo da igrač može nadigrati obranu leđnom tehnikom i istovremeno kontrolirati reket na drugoj strani terena.

Nova generacija visokih igrača nije zaboravila na tradicionalne centarske obaveze te se svaki od spomenutih igrača može pohvaliti velikim brojem skokova i blokada, kao i dobrom napadačkom igrom u reketu. Oni su te kvalitete nadogradili novim vještinama i redefinirali ulogu visokog igrača. Susreti poput onog Townsa i Porzingisa će stoga ove sezone biti pod posebnim povećalom jer će obožavatelji košarke u njima moći vidjeti kakva ih uzbudljiva budućnost očekuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider