Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zvijezda je rođena

Latvijska groznica trese New York: Knicksi odavno nisu imali ovakvog igrača

'Godzingis' fenomen zahvatio je New York. I nije riječ samo o trenutnom ludilu poput 'Linsanityja' nego o nečemu puno većem. Nečemu što će prave obrise tek dobiti u budućnosti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Latvijska groznica trese Knickse. 20-godišnji 'rookie' Kristaps Porzingis bljesnuo je poput mladog Tima Duncana ili Shaquille O'Neala te preko noći postao nova zvijezda New Yorka. Nakon drafta i uoči sezone bilo je mnogo sumnje, čak i pesimizma da od njega neće biti ništa specijalno. No, dogodilo se nešto što gotovo nitko nije očekivao. Barem ne odmah u prvoj sezoni. I nakon samo mjesec dana.

Od projekta do fenomena

Ali dogodilo se. Porzingis je u nekoliko utakmica došao od projekta do fenomena i navijačima Knicksa vratio nadu u povratak na stare staze slave. Radi se o najvećoj senzaciji od 'Linsanityja' i Anthonyjevog dolaska u grad. Ovaj put s 'hypeom' koji bi mogao još dugo potrajati. Nije više slučajnost, Knicksi su u njemu dobili potencijalno spektakularnog igrača za budućnost.

Bilo je jasno da Porzingis posjeduje talent i košarkašku inteligenciju. Da bi jednog dana mogao postati All-Star igrač, ali da će već nakon par uvodnih utakmica prisiliti Amerikance da na Google karti traže gdje je Latvija, to se malo tko nadao. Osim samog Porzingisa, koji ni u jednom trenutku nije izgubio vjeru u sebe.

Jedna od najvećih dvojbi bila je hoće li krenuti stopama Dirka Nowitzkog ili Andree Bargnanija, dvojice igrača na koje svojim stasom i stilom dosta podsjeća. Ali s različitim karijerama. Tu dilemu je riješio brže nego su Sixersi došli do prve pobjede. Onima koji nisu vjerovali jasno je poručio: Spreman sam igrati ovdje i upravo sada. I to kako. U zadnjih pet utakmica na prosjeku je od 15,3 poena, 10,5 skokova i čak četiri blokade. Posebno je briljirao protiv Charlotte, kojoj je za 31 minutu zabio 29 koševa i uhvatio 11 skokova.

Dres s brojem šest već jednom rasprodan

Ono što bode u oči je njegova hrabrost i odlučnost. Mentalna razina koja imponira. Većina mladih igrača se u prvoj sezoni još traži, pogotovo Europljani. Kad se tome pridodaju tradicionalno velika očekivanja Madison Square Gardena i sav teret koji on nosi, Latvijac je tim impresivniji. Protiv već spomenutih Hornetsa nije mu smetalo što ga iz prvih redova gledaju legende Knicksa Patrick Ewing i Willis Reed. To mu je bila samo dodatna motivacija. Sljedeći dan njegov dres s brojem šest bio je rasprodan.

''Ne bojim se – nikoga se ne bojim. Mršav sam i snažni igrači još uvijek me mogu izgurati kako žele. Ali ja ću uzvratiti, bit ću agresivniji i nikad neću odustati. Ako želim uspjeti na ovoj razini, ne mogu se bojati nikoga. Moram biti neustrašiv na terenu'', rekao je mladi Latvijac prije par dana.

Samo nebo je granica

I nije daleko od toga. Već sad je neustrašiv da se neki pitaju kamo to vodi. Među elitu svakako, a za ostalo je samo nebo granica. Iako, nekako nam se čini da prave stvari tek slijede. Iznimni igrači brzo iskoče izvan okvira, a Porzingis svakim danom potvrđuje da je mudri Phil Jackson te večeri drafta znao što radi i nije se bojao preuzeti rizik. Uz takvog mentora biser će biti još izbrušeniji.

Već zna koristiti čuveni 'hook-shot', što je bio zaštitni znak Kareem Abdul-Jabbara, dok je dobar dio ljeta radio na 'Dream Shakeu', post igri koja je proslavila Hakeema Olajuwona. Nije mu stran ni jedinstveni skok šut Dirka Nowitzkog. A još nije odigrao ni 20 utakmica u NBA-u. Sve su to detalji koji puno govore o kakvom se potencijalu radi.

S Porzingisom u momčadi, Knicksi su zaboravili na tragičnu prošlu sezonu i neslavne rekorde. Sad jašu na valu euforije na koji ih je poveo nadareni krilni centar iz malenog latvijskog mjestašca Liepāja. U dvoranu dolazi tri sata prije utakmice i često je među zadnjima koji napuštaju parket nakon treninga. Pred njim je još puno toga, ali on je svoju poruku obznanio. Njegovo vrijeme ne dolazi, njegovo vrijeme je već došlo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider