Košarka
SPORTOVI
Košarka
Reprezentacija svetinja

Rat Fibe i Eurolige: 'Ako ne odustanu, suspendirat ćemo Cedevitu i Zadar'

Rat Fibe i Eurolige dosegnuo je prijelomnu točku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog “neposlušnosti” klubova koji su se priklonili Euroliginu Eurokupu, a ne njezinoj Ligi prvaka, Fiba je privremeno suspendirala 14 zemalja s Eurobasketa 2017., pa tako i Hrvatsku. Osim toga, Fiba prijeti i izbacivanjem tih zemalja s olimpijskih kvalifikacijskih turnira pa čak i sa samih Igara.

Suspendirane su i Turska, Litva, Rusija, Španjolska, Grčka, Italija, Izrael, BiH, Slovenija, Poljska, Makedonija, Crna Gora i Srbija kojoj se prijeti i oduzimanjem organizacije kvalifikacijskog turnira. Riječ je o uvjetnim kaznama, koje se mogu povući ako se do srijede 20. travnja Fibi dostavi informacija o tome da su klubovi iz tih nacionalnih saveza odustali od Eurokupa ili su suspendirani iz nacionalnih prvenstava.

A baš to moglo bi se u utorak, na sjednici UO-a HKS-a, dogoditi Cedeviti i Zadru. Potvrđuje to i predsjednik HKS-a Ivan Šuker:

"Ne odustanu li od podrške Euroligi, morat ćemo ih suspendirati jer moramo štititi interes hrvatske košarke. Meni su reprezentacija i nacionalno prvenstvo svetinja. Ako pak netko misli da mu je budućnost u ABA ligi, neka u njoj igra, no mi kao savez moramo se držati onoga što nalaže Fiba. Koliko pak u tome ima korektnosti, o tome ne želim govoriti."

Što pak o svemu tome kažu u Cedeviti čuli smo od predsjednika kluba Mladena Vebera.

"Stojimo iza svoje odluke da ćemo igrati u Euroliginu Eurokupu, a ako nas zbog toga HKS želi izbaciti iz hrvatskog prvenstva, neka to i učini. Možda je to nekome i u interesu. No, i za to postoji pravni lijek i odmah ćemo se sudski žaliti, jer ne znam na temelju čega nas oni imaju pravo izbaciti kada se nismo ogriješili ni o jedno slovo pravila, a i sve pristojbe uredno plaćamo."

Zašto je Cedeviti toliko stalo da igra u Eurokupu, a ne u Fibinoj Ligi prvaka, natjecanju u kojem bi bila konkurentnija?

"Ne vidim mogućnost da Cedevita u sljedećih deset godina igra s najboljim europskim klubovima, a to je ono što nudi Fiba."

Scenarija kako će se raspetljati to europsko košarkaško klupko ima više pa Veber kaže:

"Što ako se sve suspendirane zemlje udruže i osnuju novu udrugu koja može postati jačom od Fibe. Jedan od scenarija na lokalnoj razini je i osnivanje regionalne lige od klubova izbačenih iz nacionalnih prvenstava."

Jedan od Fibinih ciljeva je i uništenje regionalne ABA lige. Svjestan je te namjere i direktor ABA lige Krešo Novosel:

"Žalosno je to da Fiba mora prijetiti sankcijama da bi prisilila klubove da igraju u njezinu natjecanju. Ako pak ovih 11 klubova iz regionalne lige koji su se opredijelili za Euroligu od toga odustane, onda vrlo upitna postaje opstojnost ABA lige jer se u Fibinu Ligu prvaka ide kroz nacionalna prvenstva. Bojim se da će sudovi imati pune ruke posla, a u pitanju bi mogle biti i velike odštete i netko to mora biti spreman platiti."

Mogu li Cedevita i Zadar promijeniti svoj smjer, bez obzira na to što su to učinili u sklopu Skupštine klubova ABA lige?

"Mogu, no ABA liga bi u tom slučaju izgubila Euroliginu licenciju, ali ne bi morala plaćati financijske penale", objasnio je Novosel.

Da bi prisnažila svoju prijetnju, Fiba je krenula u potragu za zemljama koje su voljne preuzeti domaćinstvo kvalifikacijskih turnira od Italije i Srbije, ali i koje su spremne uskočiti umjesto ostalih suspendiranih kvalifikanata kao što su Hrvatska, Grčka i Turska, ali i već kvalificiranih olimpijaca Španjolske i Litve.

Nažalost, obje se strane služe nečasnim potezima.

Neki novi naraštaji ljudi u Fibi pokušavaju preko koljena (ucjenama) nadoknaditi sve što su propustili učiniti njihovi prethodnici, a Euroliga se pak inati u nastojanju da ostane sustav koji najmanje priznaje svoju matičnu europsku organizaciju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Ostala su 23. veličanstvena u finalu Golmanije! ⚽🤝

U veliko finale kvalificirala su se ukupno 23 natjecatelja. Svi natjecatelji iznad 20. mjesta ušli su u finale, zaključno s igračem „Snuzli99“, koji ima 62 osvojena boda. Ukupno će u finalu biti 23 natjecatelja jer pojedini igrači dijele mjesta u TOP 20. ✅

Više na linku u storyju i na našem portalu. 📲
Osim što je posljednji igrač dana (Dan 31.), Olmić je po vašem izboru i IGRAČ TURNIRA s ukupno 19 osvojenih bodova! ⚽✅🏆🥇

Njemu za leđa pušu 🥈Nico Williams sa 16 i 🥉Cody Gakpo s 14 bodova. 👏

Hvala našim čitateljima na glasanju. Ovo je vaš prvak Europe! 🤝
Trenuci koji su presudili u Berlinu! ⚽✅

Bravo Mikel i DANI!
Engleski izbornik ima nos za zamjene! ✅