Košarka
SPORTOVI
Košarka
prljave igre

FIBA prijeti suspenzijama reprezentacija, kreće kaos u europskoj košarci

Potpuno se razbuktao rat između FIBA-e i ECA-e, organizacije koja organizira Euroligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodstvo europskog ogranka Međunarodnog košarkaškog saveza, FIBA Europe, izdalo je priopćenje za javnost u kojemu najavljuje zabranu igranja muškim seniorskim reprezentacijama u natjecanjima pod svojom ingerencijom onih nacionalnih saveza koji podupru svoje klubove koji se odluče igrati Eurokup umjesto FIBA-ine Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

"Tvrtka Euroleague Commercial Assets (ECA) i 11 klubova kojima je ECA dodijelila A licencu za sljedeću sezonu služe se neprimjerenim rječnikom u pregovorima s ostalim klubovima i ligama vezano za nastupe u eurokupovima sljedeće sezone na što smo ih već upozorili pismenim putem.

ECA još nije odgovorila na pismo FIBA-e i FIBA-e Europe koje smo im poslali reagirajući na tu neprimjerenu komunikaciju. Mi smo uvidjeli potrebu zaštititi klubove i lige na svim razinama, kao i temeljne košarkaške organizacije od nelegalnih postupaka ECA-e cilj kojih je služenje interesima nekolicine klubova što bi za posljedicu imalo propadanje svih ostalih, a u konačnici i same košarke u Europi.

Klubovi su prvenstveno članovi nacionalnih saveza s pravima i obvezama kako bi se osigurala solidarnost na relaciji između elite i temeljnih košarkaških organizacija u Europi.

Kao odgovor na nelegalno i agresivno ponašanje ECA-e, odlučili smo da će, s iznimkom 16 klubova u Euroligi, svaki nacionalni savez koji podupre ECA-ine nelegalne aktivnosti i to tako da dopusti svojim klubovima ili ligama sklapanje dogovora s ECA-om, automatski izgubiti pravo na sudjelovanje svoje seniorske muške reprezentacije u svim natjecanjima koja organizira FIBA Europe. Zabrana nastupa reprezentacije u međunarodnim natjecanjima može se proširiti i na ostala natjecanja. Kada je riječ o natjecanjima koja organizira FIBA, odluku o eventualnim sankcijama donijet će Izvršni odbor FIBA-e", stoji u priopćenju FIBA Europe.

Ranije ove godine ECA je potpisala ekskluzivne ugovore sa 11 vodećih europskih klubova kojima garantira nastup u Euroligi koja bi se sastojala od 16 klubova i u kojom bi imali zagarantiranih 30 utakmica po sezoni u sljedećih pet godina, dok je jedno od pet preostalih mjesta ponuđeno pobjedniku regionalne ABA lige u kojoj se natječu i hrvatski sastavi. No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Eurokup, a ne FIBA-inu Ligu prvaka.

Na skupštini ABA lige održanoj u nedjelju u Zagrebu, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona, a Hrvatski košarkaški savez (HKS) je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem stoji kako on podržava FIBA-inu Ligu prvaka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider