Košarka
SPORTOVI
Košarka
imamo predstavnika

Predstavljeno natjecanje koje će konkurirati košarkaškoj Euroligi

'Kontra' košarkaškoj Euroligi predstavljena je danas u Parizu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ponedjeljak je u Parizu predstavljen projekt FIBA Europe Liga prvaka, kojim će krovna organizacija sljedeće sezone pokušati konkurirati Euroligi, a u kojoj bi pobjednik natjecanja trebao zaraditi 500.000 eura.

Na predstavljanju košarkaške Lige prvaka prikazan je format budućeg natjecanja, kao i financijski model po kojem će klubovi biti nagrađeni za sudjelovanje i ostvarene rezultate.

Klubovi će pravo sudjelovanja u Ligi prvaka ostvarivati kroz nacionalna prvenstva. Njih 24 izravno će se kvalificirati za regularni dio sezone, a osam će mjesta biti popunjeno kroz kvalifikacije. U regularnom dijelu sezone 32 kluba će biti raspoređena u četiri skupine po osam. Nakon 14 kola natjecanja, najbolja četiri kluba iz svake skupine nastavit će natjecanje u osmini finala, a peti i šesti će se priključiti nokaut fazi FIBA Europa kupa. Bolji iz dvije utakmice (kod kuće - u gostima) u osmini finala plasirat će se u četvrtfinale, a po istom principu će se dobiti četiri sudionika Final Foura.

Kvalifikacije će početi 27. rujna ove godine, regularni dio sezone će trajati od listopada 2016. do veljače 2017, a završni turnir četiri najbolje momčadi bit će odigran od 28. do 30. travnja.

Svaki od 32 kluba koji se nađe u regularnom dijelu sezone, zaradit će 100.000 eura za sudjelovanje. Oni koji se probiju u osminu finala zaradit će dodatnih 20.000 eura, a plasman u četvrtfinale donosi dodatnih 40.000 eura. Četvrtoplasirani s Final Foura će zaraditi 60.000, trećeplasirani 80.000, finalist 100.000, a pobjednik natjecanja 340.000 eura. Tako će momčad koja osvoji Ligu prvaka zaraditi 500.000 eura, a ukupni nagradni fond iznosi 4,42 milijuna.

Među savezima koji će imati barem jednog predstavnika u Ligi prvaka trebao bi biti Hrvatski košarkaški savez, a nijednom klubu sudjelovanje nije zajamčeno.

Usporedbe radi, Euroligu će od sljedeće sezone činiti 16 klubova koji bi, prema sadašnjim projekcijama, trebali međusobno podijeliti najmanje 36 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider