Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jedan je Dražen

Dražen Petrović: LeBron i Reggie Miller proglasili ga najvećim...

Sutra se obilježava 20 godina od smrti jednog od najpoznatijeg Hrvata u povijesti.

Dražen Petrović izgubio je život u teškoj prometnoj tog kobnog 7. lipnja 1993. na autocesti kod Denkendorfa, nadomak Ingolstadta u Njemačkoj. Bio je to trenutak koji je šokirao ratom napaćenu Hrvatsku. Tada je otišao jedan od njenih najvećih sinova...

>> Vatreni na grobu Dražena Petrovića, sjetili se anegdota iz prošlosti

>> Biserka otkrila Španjolcima tajnu Draženova NBA broja: Zašto baš - 3?

>> Zagrebačka filharmonija u čast Draženu Petroviću

Dražen Petrović bio je čovjek koji je svojom osobnošću i sportskim talentom natjerao mnoge da mu odaju priznanje. Ni najvećoj košarkaškoj zvijezdi današnjice LeBronu Jamesu nije promakao Draženov utjecaj na američku košarku i talent kojim je u svoje doba oduševio svijet.

Upitan na ovogodišnjem All Star vikendu što misli tko je najbolji stranac koji je ikada igrao u NBA-u LeBron je prvo rekao Dirk Nowitzki, no u čas se predomislio.

''Dražen je bio veliki strijelac, brz i ničeg se nije bojao. Nije se bojao šutirati, nije se bojao trenutka... Ničeg se nije bojao'', kazao je LeBron James i iznenadio američke novinare.

Dražen Petrović proglašen je najboljim šuterom u 35 godina košarke u New Jerseyju, gdje je igrajući za Netse ostavio i najveći trag u NBA-u. Petrović je za Netse igrao od sezone 1990/1991 pa sve do 1993. godine, kada je kao 28-godišnjak tragično preminuo u prometnoj nesreći.

U dvije sezone provedene u New Jerseyju Petrović je u prosjeku postizao preko 20 koševa u svakoj utakmici. Inače, Petrovićev dres je tek jedan od pet koji je klub iz New Jerseyja umirovio. Košarkaši Netsa u svojoj su posljednjoj utakmici u New Jerseyju krajem prošle sezone na poluvremenu odali počast bivšim zvijezdama kluba, među ostalima i hrvatskom velikanu Draženu Petroviću. Pljeskala mu je s pogledom prema umirovljenom dresu i glazbena zvijezda Jay-Z.

Na prošlogodišnjem All-Star vikendu Anthony Morrow je u Draženovu čast nosio upravo njegov dres na natjecanju najboljih tricaša.

Miller: Najbolji sam, ali jedan je ipak bio bolji od mene

Zanimljivo, možda i najbolji NBA šuter svih vremena Reggie Miller u jednom je TV intervjuu prije dvije godine otvoreno priznao:

''Možda se sad malo hvalim, ali smatram se najboljim šuterom svih vremena. No, jedan je ipak bio bolji od mene. Išao mi je na živce jer ga nisam mogao razumjeti što govori. To je pokojni Dražen Petrović'', otkrio je Reggie Miller i nastavio sjećanje na Dražena.

''Ako sam nekoga htio zadaviti, to je bio Dražen. On je bio moj najveći neprijatelj, nisam ga mogao podnijeti. No, kad ga se sjetim danas moram priznati da je to najveći šuter kojeg sam ikad vidio'', izgovorio je Reggie Miller riječi od kojih se možemo samo naježiti.

Španjolski tjednik Marca prošle se godine sjetila Dražena sa zaključkom: 'Prije 19 godina umro je čovjek, ali rodio se mit.''

Njegov najbolji prijatelj Stojko Vranković prošle nam je godine rekao: „To Dražen, on je vjerovao u nemoguće, a i puno puta je dokazao da se to nemoguće može savladati.''

Sutra nas čeka obilježavanje 20. godišnjice od odlaska košarkaškog Mozarta. Ako vam se opet pojavi knedla u grlu, vjerujte, niste jedini...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider