Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Invazija Hrvata

Dvije potencijalne hrvatske skupine na Euru: Jedna u koju ne želi nitko i jedna koju bi svi

Kakve su startne pozicije i što sve možemo očekivati od ždrijeba, analizirao je reporter Dnevnika Nove TV Stipe Antonijević.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završetkom kvalifikacija saznali smo imena 20 od 24 reprezentacije koje će idućeg ljeta igrati na Euru. S obzirom na uspješnost u kvalifikacijama, one će na ždrijebu Eura 2020. biti podijeljene u četiri jakosne skupine.

U prvoj su najuspješnije ekipe kvalifikacija - Italija, Belgija, Španjolska, Engleska, Njemačka i Ukrajina. Finalisti prošlog Mundijala - Hrvatska i Francuska - predvode drugu jakosnu skupinu, zajedno s Nizozemskom, Poljskom, Švicarskom i Rusijom. U trećem potu nalaze se Portugal, Turska, Danska, Švedska, Austrija i Češka, dok će četvrti činiti Finska, Wales te četiri pobjednika završnih turnira Lige nacija. Dakle po jedan predstavnik iz svake jakosne skupine formirat će šest različitih grupa na Euru.

Još četiri slobodna mjesta

Što se tiče ovih završnih turnira Lige nacija, oni će se u nokaut sustavu igrati krajem ožujka iduće godine. Na svakom od ta četiri turnira bit će po četiri reprezentacije i samo će pobjednici svakog od njih izboriti mjesto na Euru. Među 16 reprezentacija koje se ovim putem nadaju plasmanu su i BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Tako će se kompletirati popis 24 ekipe koje će zaigrati na Euru, no skupine će se ovog puta ždrijebati po znatno drugačijim pravilima nego do sada. Pitate se zašto?

gol expired Kvalifikacije za neke reprezentacije još nisu gotove: Evo tko se još može plasirati na Euro divider

U čast 60. obljetnice održavanja prve europske smotre, UEFA je odlučila da se ovaj Euro igra diljem Starog kontinenta, točnije u čak 12 gradova, odnosno u 12 zemalja. Svaka skupina igrat će svoje susrete u dva grada. Tako će se utakmice skupine A igrati u Rimu i Bakuu, skupine B u Kopenhagenu i Sankt Peterburgu, a skupine C u Amsterdamu i Bukureštu. Skupina D igrat će se u otočkom okruženju Londona i Glasgowa, skupina E u Bilbau i Dublinu te skupina F u Munchenu i Budimpešti.

Skupina B skoro pa kompletirana

I ne bi tu bilo ništa komplicirano da UEFA nije odlučila da zemlje koje ostvare plasman na Euro, a čiji su gradovi na popisu domaćina, moraju igrati barem dvije utakmice skupine pred domaćom publikom. Ta odluka, u kombinaciji s podjelom po jakosnim skupinama, ali i sigurnosnim ograničenjima zbog kojih primjerice zaraćene Rusiju i Ukrajinu ne mogu spojiti kuglice, omogućila nam je da i prije ždrijeba znamo kako će izgledati dobar dio skupina.

gol expired Jedan od najboljih nogometaša svijeta popljuvao ždrijeb za Euro: "Ovo je sramota!" divider

U skupini A zasad znamo samo jednog predstavnika i to onog iz najjačeg pota - Italiju. Ostala tri odlučit će ždrijeb. No zato nam je poznato kako će izgledati čak tri četvrtine skupine B - činit će je Belgija, Rusija i Danska. U skupini C igrat će pak Ukrajina i Nizozemska te još dvije ždrijebane reprezentacije iz nižih potova.

Tisuće navijača priželjkuju München i Budimpeštu

U otočkoj skupini D zasad sjedi samo Engleska, dok u skupini E Španjolska čeka pobjednika turnira B Lige Nacija i još dvije ždrijebom izvučene reprezentacije. Njemačka je zasad jedini poznati predstavnik supine F.

Što sve ovo znači za Vatrene? Prije svega, jasno je da naši nogometaši ne mogu završiti u skupinama B i C, jer se tamo već nalaze reprezentacije iz druge jakosne skupine. Tako da će Hrvatska igrati u jednoj od preostale četiri. Ovako na prvi pogled, većina navijača zacijelo bi izabrala skupinu F. Unatoč tome što bi nas tamo čekali snažni Nijemci, značilo bi to i tri utakmice u Münchenu i Budimpešti, gdje bi se navijačka podrška Vatrenima brojala u desecima tisuća.

A mi smo vam za kraj kreirali dvije potencijalne hrvatske skupine na Euru - jednu težu i jednu nešto lakšu.

Engleska, Portugal i Wales zvuče gadno

Teško da bi se velik dio naših navijača razveselio skupini s Engleskom željnom osvete, zatim najopasnijim protivnikom iz trećeg pota - braniteljem naslova Portugalom i primjerice Walesom.

gol expired Bale se spornom zastavom zajedno sa suigračima rugao Realu: U Madridu poludjeli, ne pamte ovako nešto divider

No, zato bi iz već spomenutih putnih razloga mnogi poželjeli skupinu F s recimo Njemačkom, Češkom i Finskom.

No, ostavimo sada nagađanja po strani, sve ćemo znati 30. studenog kada je na rasporedu ždrijeb u Bukureštu. Prolazak grupne faze osigurat će prve dvije reprezentacije iz svake skupine plus četiri najbolja trećeplasirana - a s obzirom na kvalitetu kadra Vatreni bi, bez obzira na ždrijeb, trebali naći mjesto u tom društvu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider