Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Previše limitirajućih odredbi

Ždrijeb skupina za Euro 2020. bit će najčudniji u povijesti, a moguće je i da se ponovi

Približava se finiš kvalifikacija, ali i ždrijeb skupina za Euro.

Hrvatska u ždrijebu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ždrijeb skupina za Europsko nogometno prvenstvo 2020. održat će se 30. studenog u Bukureštu, gdje će 20 reprezentacija biti raspoređeno u šest skupina, a još će im se četiri priključiti u ožujku iduće godine, po završetku završnih turnira Lige nacija.

Premda kvalifikacije još nisu završene, zbog specifičnosti koje ovaj Euro sa sobom nosi, već je poznato gdje će neke reprezentacije igrati.

UEFA je, još dok joj je na čelu bila garnitura Michela Platinija, odredila kako će se Euro igrati u 12 država, pri čemu će svaka od šest skupina biti odigrana u dva grada.

Domaćini moraju igrati u svojoj državi

Domaćini skupine A bit će Italija (Rim) i Azerbajdžan (Baku), skupine B Rusija (Sankt Peterburg) i Danska (Kopenhagen), skupine C Nizozemska (Amsterdam) i Rumunjska (Bukurešt), skupine D Škotska (Glasgow) i Engleska (London), skupine E Španjolska (Bilbao) i Irska (Dublin), dok će se skupina F igrati u Njemačkoj (München) i Mađarskoj (Budimpešta).

Uz bitnu napomenu: reprezentacije iz država domaćina igrat će na domaćem terenu. Tako je Italija, koja je pobjednik kvalifikacijske skupine J, automatski smještena u skupinu A na Euru, Rusija će (bez obzira na to završi li kao prva ili druga u kvalifikacijskoj skupini G) na Euru biti u skupini B, a Španjolska će igrati u skupini E.

gol expired Modrić poslao oštru poruku HNS-u: Oglasio se o promjeni domaćinstva utakmice sa Slovačkom divider

Bit će još ovakvih automatskih razvrstavanja nakon što budu okončane kvalifikacije sredinom studenog. Primjerice, očekuje se da će se plasirati Njemačka, pa će onda oni igrati u skupini F, Englezi će u skupinu D, Nizozemci u skupinu C i tako dalje.

1. travnja 2020. novi ždrijeb?!

I sad ono najčudnije od svega: UEFA je naznačila da, ovisno o tome kako će se odviti ždrijeb kvalifikacija i tko će sve izboriti plasman sa završnih turnira Lige nacija, postoji mogućnost da se 1. travnja 2020. ponovi ždrijeb za Euro!

Naime, postoji čitav niz odredbi koje bi u konačnici i mogle dovesti do toga. Za početak, u ovom ždrijebu u Bukureštu zbog političkih razloga neće se moći u istoj skupini naći Rusija i Ukrajina, dvije reprezentacije koje su se već kvalificirale.

Pepe razočaran, Ukrajinci slave (Foto: AFP) Portugal nokautiran: Ukrajina se plasirala na Euro, Kosovo i Srbija ostali u igri divider

Nadalje, Kosovo, koje ima mogućnost plasirati se ili u kvalifikacijama ili u Ligi nacija, neće moći biti u istoj skupini niti sa Srbijom niti s Bosnom i Hercegovinom. A obje te reprezentacije, premda ne stoje baš obećavajuće uoči posljednja dva kola kvalifikacija, imat će mogućnost za popravni ispit s obzirom na to da su jedni i drugi bili pobjednici svojih skupina u Ligi nacija.

Što ako se svih 12 domaćina plasira?

UEFA će posebno veliku glavobolju imati ako se svih 12 reprezentacija koje će biti domaćini zaista i plasira na Euro. Neke već jesu (Italija, Rusija, Španjolska), kod nekih je to formalnost (Njemačka, Engleska, Nizozemska), neki se nadaju da će uspjeti u kvalifikacijeama (Mađarska, Rumunjska, Irska), a neki ako i ne uspiju imaju priliku na završnom turniru Lige nacija (Azerbajdžan, Škotska, Danska).

Budući da se za ove domaćine Eura koji će igrati završne turnire Lige nacija sve do ožujka neće znati hoće li se plasirati, a ždrijeb će se održati četiri mjeseca ranije, jasno je do kojeg problema dolazimo - u ždrijebu 30. studenog se neće moći za njih "rezervirati" mjesto, a onda, ako se plasiraju kroz završni turnir Lige nacija, morat će biti ubačene u onu skupinu Europskog prvenstva koja se igra u njihovoj državi.

Ako ta skupina u međuvremenu bude popunjena, a sva je prilika da hoće, UEFA će biti prisiljena na novo miješanje karata. U prijevodu, novi ždrijeb koji bi se u tom slučaju održao 1. travnja iduće godine.

Sve skupa veoma je zamršeno i komplicirano. Nakon što prođu kvalifikacije, znat ćemo više detalja, ali ne i sve jer, ponavljamo, Liga nacija skrojit će konačnu verziju ždrijeba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider