Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Iz ničega, za povijest

Večer kad je cijela Slovenija plakala, a jedan čovjek zauvijek osvojio srca hrvatskih navijača

Slovenija i Hrvatska večeras se sastaju na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Dok odbrojavamo do dvoboja kojeg ćete moći pratiti u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u, donosimo podsjetnik na posljednju službenu utakmicu ovih reprezentacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči večerašnje utakmice Slovenija - Hrvatska, koju možete gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u, donosimo podsjetnik na zadnji službeni okršaj ovih reprezentacija.

Studeni 2003. godine, dodatne kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo. U onom glavnom dijelu kvalifikacija - grupnoj fazi - Hrvatska se pod vodstvom Otta Barića dosta mučila i u skupini 8 završila na drugom mjestu jedva se uguravši u play-off, osvojivši drugu poziciju zahvaljujući boljem međusobnom omjeru protiv trećeplasirane Belgije.

Ždrijeb je Vatrenima za suparnika u dodatnim kvalifikacijama donio Sloveniju koja je u skupini 1 završila iza stopostotne Francuske, tadašnjeg prvaka Europe.

Prva utakmica igrala se na Maksimiru i završila je rezultatom 1:1. Hrvatska je povela već u petoj minuti, strijelac je bio Dado Pršo, a onda je u 22. minuti Ermin Šiljak izjednačio i rezultat se nije mijenjao.

Četiri dana kasnije, 19. studenog 2003., revanš se igrao u Ljubljani, na Bežigradu. Sosedi su ušli u utakmicu itekako svjesni činjenice da im odgovara remi bez golova, jer da je završilo 0:0 oni bi se plasirali na Europsko prvenstvo zbog gola u gostima.

Mislili su da je to - to, a onda...

Voda je išla na njihov mlin, nikako Vatreni nisu uspijevali pronaći put do mreže koju je čuvao Mladen Dabanovič. Kad je u 59. minuti Igor Tudor isključen zbog dva žuta kartona, Bežigradom je zavladala totalna euforija.

Slovenci su bili uvjereni da je to - to, da Hrvatska neće zabiti do kraja i da će otići na svoju drugu uzastopnu europsku smotru. Međutim, samo dvije minute kasnije uslijedio je hladan tuš za naše Sosede. Tomo Šokota je primio jednu loptu, oslobodio se svog čuvara i dao za Dadu Pršu koji pokraj trojice slovenskih reprezentativac uspijeva provući loptu ispod Dabanoviča za totalni delirij među hrvatskim navijačima.

Nezaboravni trenutak, jedan od najemotivnijih u povijesti naše reprezentacije...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider