Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Hrvatska i veliki i mali favorit

Vatreni mogu biti jako zadovoljni: Evo zašto im skupina odgovara i što je posebno važan podatak

Hrvatska reprezentacija glavni je favorit kvalifikacijske skupine H za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022., a u isto vrijeme je pri začelju među glavnim favoritima ostalih skupina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jučer smo saznali sastav kvalifikacijskih skupina europske zone za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022, a večeras je određen i raspored odigravanja. Hrvatska će igrati u skupini H sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom.

Hrvatska 24. ožujka otvara u gostima protiv starih znanaca, susjedne Slovenije. Tri dana poslije Vatreni dočekuju Cipar, pa još tri dana poslije Maltu. Dana 1. rujna Hrvatska gostuje u Rusiji, pa tri dana poslije putuju u Slovačku. Dana 7. rujna Vatreni dočekuju Sloveniju.

U listopadu se igraju dvije utakmice: 8. listopada na rasporedu je gostovanje na Cipru, a tri dana poslije domaća utakmica sa Slovačkom.

Hrvatska i veliki i mali favorit

Posljednje dvije utakmice skupine igraju se u studenom: 11. studenog Hrvatska gostuje na Malti, a potom tri dana poslije u zadnjem kolu dočekuje Rusiju. To bi lako mogla biti odlučujuća utakmica.

Kako su Vatreni prošli, je li ždrijeb bio povoljan ili nepovoljan? Ide li raspored odigravanja na ruku Vatrenima?

Sudeći prema koeficijentima najpoznatije i svjetske kladionice William Hill, mogu se izvući dva naoko kontradiktorna zaključka.

Prema postavljenom koeficijentu, Hrvatska je popriličan favorit za prvo mjesto i izravan plasman. Koeficijent na Vatrene je 1,61, na Rusiju 3,50, Slovačku 6,50, Sloveniju 21, Cipar 81 i Maltu 251.

gol expired Raspored utakmica Vatrenih u kvalifikacijama za SP 2022.: Hrvatska otvara sa starim znancem divider

Međutim, u oči upada da su u čak osam skupina favoriti reprezentacije sa značajnom manjim koeficijentima. Primjerice, u skupini A Portugal je favorit s koeficijentom 1,20, dok je Srbija druga s 5.

U skupini B na Španjolsku je samo 1,10, u skupini C na Italiju je 1,33, u skupini D na Francusku 1,10, u skupini E na Belgiju 1,12, u skupini G na Nizozemsku 1,25, u skupini I na Englesku 1,17, u skupini J na Njemačku samo 1,04.

U samo jednoj je skupini koeficijent na favorita veći nego na Hrvatsku - u skupini F, gdje je na Dansku 1,91, a na Austriju 2,20, na Škotsku 11, na Izrael 34…

Vatrenima odgovara izjednačena skupina

Kad pogledamo koeficijente na favorite u ostalim skupinama, može se zaključiti da je Hrvatska dobila jako zahtjevnu skupinu, da su hrvatski suparnici vrlo kvalitetni ili da bookmakeri velike engleske kladionice ocjenjuju kako Hrvatska nije na razini velike većine reprezentacija iz prve jakosne skupine.

Kako to obično biva, istina je vjerojatno negdje u sredini. Hrvatska trenutačno nije na razini Francuske ili Portugala, ali i njezini protivnici nisu bezazleni.

gol expired Hrvatska u neviđenoj drami pobijedila Srbiju i stigla nadomak polufinala Europskog prvenstva! divider

Osobno sam mišljenja da to odgovara Vatrenima, da su dobili dobru skupini, baš po mjeri. Hrvatska je u toj konkurenciji ipak najkvalitetnija, a najkvalitetnijoj momčadi uvijek odgovara da nisu prevelike razlike između ostatka konkurencije, da svatko svakoga može dobiti, da ne odlučuje jedna ili dvije utakmice, kao što je obično kada su dva izrazita favorita, koji sve pobjeđuju i odlučuju o prvom mjestu u međusobnima srazovima. Tu možete imati jedan loš dan, izgubite na gostovanju kod glavnog rivala s dva ili tri razlike i povratka više nema.

Rusija slovi kao drugi favorit skupine, Slovačka je treća, Slovenija četvrta. Cipar i posebice Malta su dosta daleko, ali i to su reprezentacija koje na svojem terenu mogu iznenaditi. Nisu prevelike razlike u kvaliteti, gubit će se tu bodovi na svim stranama, pa bi Hrvatska i s pokojim kiksom, kao u posljednjim kvalifikacijama za Euro, mogla osvojiti prvo mjesto.

S Rusijom u zadnjem kolu kod kuće

Povijest nas uči da Vatreni u kvalifikacijama za svjetska prvenstva gotovo uvijek imaju problema, već je tradicija da se odlučuje u zadnjem kolu. Zbog toga je dobro da se posljednja utakmica igra protiv nominalno najjačeg suparnika - Rusije. S tom pobjedom moći će se izvaditi ako bude zaostajala ili potvrditi prvo mjesto.

Naravno da je od velikog značaja dobar start. Raspored je gust, u ožujku i rujnu igraju se po tri utakmice u tjedan dana, trebat će dobro rasporediti snage. Hrvatska je tu opet u prednosti, Zlatko Dalić ima najveći izbor kvalitetnih igrača i trebao bi to pametno iskoristiti.
Sve su to razlozi zbog kojih možemo biti vrlo optimistični. Naravno da neće biti lako, ali realno je očekivati da Hrvatska na kraju balade bude prva. Puno toga joj ide u prilog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider