Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Žestoka borba do samog kraja

Vatreni će ići na Euro: Evo zašto je svaki bod strašno važan i što je potrebno da budu nositelji u ždrijebu

Hrvatska nogometna reprezentacija je na milimetar od plasmana na Europsko prvenstvo koje će se igrati 2020. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako matematika kaže da su u skupini E još uvijek četiri reprezentacije u igri za plasman na Europsko prvenstvo, stvarnost je takva da će Hrvatska gotovo sigurno izboriti eurosmotru dok će se za drugo mjesto potući Slovačka, Mađarska i Wales.

Vatreni su s 13 bodova na vrhu, imaju tri boda viška u odnosu na Slovake, četiri ispred Mađara i čak šest ispred Velšana protiv kojih ih očekuje idući ispit (Wales - Hrvatska, ove nedjelje s početkom u 20:45 uz izravan prijenos na Novoj TV i GOL.hr-u).

Ždrijeb skupina za Euro na kraju studenog

Naravno, prvo treba skočiti pa onda reći 'hop', na maksimalni oprez i zadržavanje koncentracije pozivao je i izbornik Zlatko Dalić nakon poljudskog trijumfa nad Mađarskom, ali cijeli dosadašnji razvoj događaja (što uključuje i druge rezultate) navodi na to da već lagano možemo pogledavati prema onome što slijedi nakon završetka kvalifikacija.

A to je - ždrijeb skupina Europskog prvenstva koji će se održati 30. studenog u Bukureštu s početkom u 18:00 početkom u 18:00 po našem vremenu.

Kečkeš i dr. Ivo Zicer Što odigrati na Vatrene u Walesu? Naš stručnjak nam prvi put preporučuje – remi divider

U ždrijebu će se naći 20 reprezentacija koje će plasman na Euro izboriti kroz kvalifikacije, a četiri mjesta u skupinama će ostati prazna i popunit će ih pobjednici četiriju završnih turnira Lige nacija što će se održati u ožujku 2020. godine.

Nositelji skupina šest najboljih prvoplasiranih u kvalifikacijama

Ono što nas najviše zanima jest način ždrijebanja, a tu je UEFA jednostavno postavila stvari - jedini kriterij za svrstavanje u jakosne skupine uoči ždrijeba bit će rezultat ostvaren u aktualnim kvalifikacijama.

Konkretno, nositelji skupina u ždrijebu Europskog prvenstva bit će šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacijskih skupina. Budući da nemaju sve skupine jednaki broj ekipa, pobjednicima onih skupina gdje postoji po šest reprezentacija odbit će se bodovi osvojeni protiv posljednjeplasiranog u grupi i onda će se dobiti jasno stanje među pobjednicima skupina.

Hrvatski sportaši bodrili Vatrene, Čilićeva i Lovrenova zezancija postale hit: "Miris pobjede" Marin Čilić (Screenshot) Marin Čilić (Screenshot) Vedran Ćorluka (Screenshot) +5 Marin Čilić (Screenshot)

Neke reprezentacije (Belgija, Italija, Španjolska, Engleska) gaze kroz kvalifikacije i trenutno imaju maksimalan broj bodova, ali još će biti itekako velike borbe za poziciju među šest najboljih prvoplasiranih i status nositelja u ždrijebu Eura.

Bod u Walesu neće biti loš, ali...

Hrvatska skupinu može završiti na maksimalnih 19 bodova što možda bude i dovoljno, ovisno o tome kako će se rasplesti rezultati u drugim skupinama.

Bod u Walesu, ako bude neriješeno, neće biti loš rezultat, ali iz perspektive ove spomenute borbe za nositeljstvo u ždrijebu za Euro, dosta je izvjesno da će sve osim šest bodova u preostala dva susreta gurnuti našu reprezentaciju iz prvog u drugi pot, gdje će se naći četiri bodovno najlošija pobjednika skupina plus dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider