Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Vatrene rezerve i mladi moraju se zamisliti: Dalić podigao tenzije s razlogom, ali treba još jače zagrmjeti

Hrvatska je protiv Malte ostvarila drugu pobjedu u kvalifikacijama i izbila na vrh ljestvice, što je najvažnije, ali ne smije se pobjeći od toga da postoje problemi koji se moraju početi rješavati…

Na kraju je ožujska akcija ipak završila sasvim solidno. Igra, naravno, može biti puno bolja, ali rezultati su se fino poklopili, što je u biti najvažnije. Hrvatska je pobijedila Maltu, Rusija je izgubila u Slovačkoj, a Slovenija na Cipru.

Iako je akcija počelo traumatično porazom u Ljubljani, Hrvatska je nakon tri odigrana kola prva na ljestvici sa šest bodova i boljom gol-razlikom od Rusije, koja također ima šest bodova.

Velika je gužva u skupini. I prije početka natjecanja moglo se predvidjeti da će tu biti puno obrata, da će svatko svakoga pobjeđivati, ali raspleti u prva tri kola premašili su i najsmjelija očekivanja. Čak su i Malta i Cipar već na startu favoritima otkinuli bodove.

Rezultat je najvažniji, ali igra se ne smije preskočiti

Rekao sam i prije početka natjecanja da tako izjednačena skupina, u kojoj svatko svakoga može pobijediti, najviše odgovara najkvalitetnijoj momčadi, a to je bez sumnje Hrvatska, koja će si najvjerojatnije moći i dopustiti poneki kiks.

Naravno, nisam računao da će kiks uslijediti već u prvoj utakmici, ali najvažniji je konačni bodovni saldo. Nije najvažnije kako se započne, nego kako se završi, a Hrvatska ima jako dobre šanse završiti na prvom mjestu i izravno se plasirati u Katar.

gol expired VIDEO Luda pomama Maltežana za Modrićevim dresom: Luka gospodski reagirao divider

To je ono što je pozitivno u cijeloj priči. Negativna je strana medalje – igra i činjenica da tek slijedi teži dio rasporeda. Kvalifikacije se nastavljaju u rujnu, a Hrvatsku očekuju dva teška gostovanja u Rusiji i Slovačkoj, pa potom susjedski derbi sa Slovenijom na domaćem terenu.

Vatreni su nas navikli na drame, ali radije bismo izbjegli još jedno kidanje živaca. Da bi se to dogodilo, Hrvatska će morati znatno podići formu. S igrom koju je prikazala u prve tri utakmice visjet će do zadnje sekunde. To je prilično jasno.

I protiv Malte je bilo dosta mučenja. Bilo je i puno sreće jer sve bi bilo puno teže da je gostima dosuđen onaj jedanaesterac kod rezultata 0:0. Fortuna je ovaj put pomazila Vatrene, suci su napravili previd koji je otišao na hrvatsku stranu.

Rezerve se moraju zamisliti

Izbornik Dalić dobrano je promiješao momčad, odmorio je glavne vedete i dao šansu igračima s manjom minutažom. S obzirom na to da se igralo s ne prejakom Maltom i da je to bila treća utakmica u sedam dana, Dalićev potez izgledao je logično. 

Međutim, i ova je utakmica pokazala da još uvijek sve ili gotovo sve ovisi o senatorima. Bez Luke Modrića i Ivana Perišića Vatrenima teško ide i protiv ispodprosječnih reprezentacija, pogotovo kada se igra pod pritiskom.

Josip Brekalo Brekalo: Nemamo rješenja protiv ekipa koje se povuku i brane, ali na Euru će to biti jedna druga Hrvatska divider

Imperativ pobjede bio je otegnuta okolnost, no ipak se igralo protiv Malte, koju ne podcjenjujemo, ali nema je smisla ni precjenjivati. Položaj na FIFA-inoj ljestvici i klubovi u kojima igraju njezini igrači sve govore.

Naravno, moguće je da bi postava iz prvog dijela u drugom poluvremenu uspjela slomiti Maltežane, kojima u pravilu pada fizička moć, a onda i koncentracija kako se utakmica približava kraju, ali bio bi prevelik rizik ostaviti ih na terenu. Dalić je bio prisiljen uvesti udarne snage jer je vrag odnio šalu.

Hrvatska već dugo nije na svojoj razini

Možda hrvatska reprezentacija nema širinu kakvu bismo svi željeli, sigurno nema širinu jedne Francuske ili Portugala, ali dojma sam da ipak ima dovoljno kvalitetne igrače i na klupi, koji bi morali znati izaći na kraj s ekipama poput Malte, pa i Cipra.

Na stranu rezerve, koje se moraju ozbiljno zamisliti, jer ovakvim partijama ne opravdavaju poziv, ali ni udarna hrvatska postava već dugo nije na razini očekivanja.

Ivan Perišić Perišić: "Ma nema straha za nas. Ne bojim se za Euro, zadnjih pet prvenstava smo uvijek tu" divider

Zbog čega je to tako, to je pitanje za izbornika Dalića i njegov stručni stožer. Čini mi se da je u proteklih godinu dana bilo previše lutanja, isprobavanja igrača i sustava koji nisu rezultirali validnim zaključcima.

Nema panike, daleko od toga, treba ostati pozitivan, ima dosta dobrih stvari, ali ne bi bilo dobro da se upadne u samozadovoljstvo i opet ide po onoj staroj; to će se već nekako riješiti ili nema brige, uvijek se na kraju nekako plasiramo.

Vatreni najbolje igraju kad ih se najviše kritizira

Mora se preventivno djelovati i pokušati sanirati probleme na vrijeme. Vrč ide na vodu dok se ne razbije. To treba imati na pameti, nije loše upozoriti.

Uostalom, Vatreni najbolje igraju kada ih se kritizira. Što ih se oštrije kritizira, to je podražaj veći. Kritike ih u pravilu trgnu. Isto tako, i nije baš istina da se Hrvatska svaki put plasirala. Ne dolazi to samo po sebi.

Najbolji igrači iz ove generacije dobro se sjećaju kvalifikacija za SP 2010. I tada je vladala slična atmosfera, kao, već ćemo nekako biti drugi i proći kroz dokvalifikacije, ako već ne možemo biti prvi pokraj Engleske. Znamo kako je završilo.

Zlatko Dalić Dalić priznao da igra nije na nivou: ''Ovo je takva grupa, bit ćemo prvi i ići na Svjetsko prvenstvo'' divider

Naravno da se mora misliti i na Euro, koji je praktički na vratima. Ima još uvijek dovoljno vremena da se sve posloži kako treba i uhvati novi zalet. Za hrvatski nogomet u globalu kvalifikacije za SP ipak su važnije od Eura, što ne znači da je Euro nevažan, naravno.

Dobro je što je izbornik svjestan problema

Međutim, neće biti tragedija ako se na Euru ne ostvari neki spektakularan rezultat, ali jako je važno kako će Hrvatska tamo izgledati, hoće li ponuditi optimizam za nastavak kvalifikacija i kompletne Vatrene priče. Hrvatska može i mora bolje.

Vatreni su postavili standarde koje bi bilo dobro, koliko god je to moguće, održavati. Teško da i njih same puki plasman na veliko natjecanje zadovoljava. Ne kažem da ne žele, da nema voljnog momenta, pa njima je najviše u interesu da naprave rezultat, ali nekako je dojam da je balon ispuhan. Probleme se ne smije mesti pod tepih, treba ih se rješavati.  

Dobro je što je izbornik svjestan problema. Njegove izjave to najbolje govore. Dao je neke dosta jake, dramatične izjave, prozvao je mlađe igrače, malo je uzburkao vodu, podigao tenzije.

Nakon Slovenije nije htio dizati buku, bilo bi to kontraproduktivno, trebalo je zadržati mir za predstojeće dvije utakmice. To je dobro prošlo i Dalić konačno može zagrmjeti, mora još jače prodrmati vatreni brod. Vrijeme je da se krene i stigne na vrijeme.  

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider