Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
breaking news !: Brazilci u neviđenom šoku, novi Maracanazo: Totalni muk u press-dvorani, nikad ne otpisuj Hrvate i ne veseli se prerano
Hrvatska reprezentacija
Sjajne vijesti

UEFA službeno potvrdila: Hrvatska je nositelj u kvalifikacijama za Euro 2024.

Hrvatska nogometna reprezentacija bit će u prvoj jakosnoj skupini u ždrijebu za Euro 2024.

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Igor Soban/Pixsell)

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. održat će se 9. listopada u 12 sati u Frankfurtu, a UEFA je potvrdila da će Hrvatska biti nositelj jedne od skupina.

U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije, koje će biti podijeljene u sedam skupina s po pet momčadi i tri s po šest momčadi. Sudionici završnog turnira Lige nacija Hrvatska, Španjolska, Italija i Nizozemska bit će u skupinama s pet selekcija.

U prvoj jakosnoj skupini su tako Hrvatska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska. U drugoj jakosnoj skupini Srbija, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska i Armenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjev. Makedonija i Kosovo.

U petoj skupini bit će Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta, a u posljednjem, najslabijem Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nijemci neće igrati kvalifikacije

Njemačka se kao domaćin automatski plasirala na Europsko prvenstvo 2024 i odbila je ponudu da igraju kvalifikacijske utakmice umjesto prijateljskih.

Plasman na Europsko prvenstvo izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih deset skupina, a posljednje tri reprezentacije bit će poznate nakon utakmica play-offa.

Kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2024. igrat će se od ožujka do studenog 2023. godine.

UEFA objavila iznimke kod ždrijeba

UEFA je objavila i iznimke kod ždrijeba, pa Srbija neće moći igrati s Kosovom, kao i BiH s Kosovom, dok u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, te Španjolska i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška.

Njemačka nogometna reprezentacija Njemačka nogometna reprezentacija odbila igrati kvalifikacije za Euro 2024., ima druge planove divider

Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene s najviše jednom od udaljenijih reprezentacija, pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Ciprom.

Kazahstan će moći biti u skupini samo s jednom od sljedećih reprezentacija, a to su Andora, Wales, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Farski Otoci, Francuska, Škotska ili Španjolska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider