Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Uzbuđenje raste

Svijet čeka ždrijeb: Ovo su moguće jakosne skupine SP-a, Hrvatska može proći jako dobro

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru održat će se u petak (1. travnja) u Dohi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz 20 već otprije poznatih, večeras smo saznali još sedam putnika od ukupno 32 sudionika Svjetskog prvenstva u Kataru, koje će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru održat će se u petak (1. travnja) u Dohi, s početkom u 18:00 po hrvatskom vremenu.

Do održavanja ždrijeba neće biti poznati svi sudionici jer će se naknadno saznati pobjednici dvaju interkonfederacijskih doigravanja i jednog preostalog europskog doigravanja.

Poznata su još dva europska putnika za Katar, to su Portugal i Poljska. Ranije su se plasirali Hrvatska, Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska i Nizozemska.

Europa čeka još jednog sudionika

Što se tiče Europe, ostalo je još samo jedno neriješeno pitanje: Wales čeka pobjednika iz okršaja Škotske i Ukrajine. Ta je utakmica odgođena zbog rata u Ukrajini. Zasad se ne znaju precizni termini kada će se te utakmice odigrati.

Poznato je da će finala interkonfederacijskog doigravanja biti odigrana 13. i 14. lipnja u Kataru. U četvrtoj rundi doigravanja Azijskih kvalifikacija (AFC) 7. lipnja u Dohi igraju Ujedinjeni Arapski Emirati i Australija. Pobjednik ide na petoplasiranu reprezentaciju u Južnoj Americi, a to je Peru.

Interkonfederacijsko doigravanje

Drugi par interkonfederacijskog doigravanja sačinjavat će četvrtoplasirana reprezentacija sjevernoameričkih, srednjeameričkih i karipskih kvalifikacija (CONCACAF ) te pobjednik finala oceanijskih kvalifikacija (OFC), u kojem u finalu igraju Solomonski Otoci i Novi Zeland, a utakmica se igra u srijedu (30. ožujka) u 19:00.

U CONCACAF-u je plasman zasad osigurala samo Kanada. Posljednje kolo igra se u četvrtak rano ujutro (3:00) po hrvatskom vremenu. SAD i Meksiko na pragu su plasmana, a Kostarika će najvjerojatnije biti četvrta i ići će u interkonfederacijsko doigravanje.

Večeras smo dobili i pet afričkih (CAF) predstavnika na Svjetskom prvenstvu 2022. To su Gana, Senegal, Maroko, Tunis i Kamerun.

Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini

U azijskim kvalifikacijama (AFC) plasman na Svjetsko prvenstvo izborili su: domaćin Katar, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija. Kao što rekosmo, azijska konfederacija može imati još predstavnika putem interkonfederacijskog doigravanja.

Jakosne skupine kreirat će se prema mjestu na FIFA-inoj ljestvici, a konačni obračun bodova bit će napravljen i objavljen 31. ožujka. 

Postoji još samo jedna nedoumica što se tiče plasmana u jakosne skupine. U prve dvije više nisu moguće promjene, no u trećoj postoji još jedno neriješeno pitanje. Naime, Tunis je trenutačno osma reprezentacija treće jakosne skupine, no ako Kanada pobijedi Panamu u zadnjem kolu kvalifikacija, prestići će Tunižane.

U svakom slučaju, Hrvatska je u drugoj jakosnoj skupini i ako bude imala samo malo sreće, može proći jako dobro u ždrijebu. 

Reprezentacije koje su se dosad plasirale na Svjetsko prvenstvo 2022:

Europa: Hrvatska, Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska, Portugal i Poljska.
Južna Amerika: Brazil, Argentina, Urugvaj i Ekvador
Afrika: Gana, Senegal, Maroko, Tunis i Kamerun
Azija: Katar, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija
Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi: Kanada

Moguće jakosne skupine ždrijeba za Svjetsko prvenstvo 2022.:

1. pot: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal
2. pot: Nizozemska, Njemačka, Danska, Švicarska, Urugvaj, Hrvatska, SAD?, Meksiko?
3. pot: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis
4. pot: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Peru -  Australija ili UAE?, Wales - Ukrajina ili Škotska? Kostarika - Solomonski Otoci ili Novi Zeland?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider