Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
jedini nismo zabili!

Sve je u rukama Vatrenih: Analiza situacije u Ligi nacija uoči završne dvije utakmice

Kako u najnovijem UEFA-inom natjecanju, Ligi nacija, stoji Hrvatska nakon listopadskog programa utakmica objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Saša Lugonjić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicama u utorak kompletiran je listopadski program u Ligi nacija. Ostali su još termini u studenom nakon kojih će biti jasno tko će se plasirati na Final Four, tko će ispasti u nižu ligu, a tko ostati bez pozicije nositelja u ždrijebu za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Nakon teškog stradavanja od Španjolske u rujnu, hrvatska reprezentacija u listopadu je ostvarila glavni cilj. Ostala je neporažena protiv Engleza i sačuvala nadu da u studenom može čak i do prvog mjesta u skupini i plasmana na Final Four.

Možemo biti prvi i zadnji, a sve ovisi o Vatrenima

Nakon što su Španjolska i Engleska odigrale po 3 utakmice, a Hrvatska jednu manje, ovakav je poredak u skupini 4. Furija ima 6, Tri Lava 4, a Vatreni 1 bod.

Do kraja nas čekaju još dvije utakmice. Hrvatska će 15. studenog na Maksimiru ugostiti Španjolsku, a tri dana kasnije gostovati na Wembleyu kod Engleske. Kako Dalićeva vrsta može do prvog mjesta u skupini? Na samo jedan način. Mora pobijediti i Španjolsku i Englesku.

Za osvajanje drugog mjesta i ostanak u Ligi A tri su opcije. U slučaju poraza od Španjolske, morat ćemo slaviti na Wembleyju, a isti ishod u Londonu trebat će nam i ako sa Španjolcima remiziramo. Pobijedimo li Španjolce za potvrdu 2. mjesta bit će nam dovoljan i bilo koji remi s postignutim golovima, jer 0:0 nam ne bi bilo dosta. Naime, tada bi zbog identičnog međusobnog omjera s Englezima odlučivala gol razlika, a tu smo zbog poraza od 6:0 u Elcheu u najlošijoj situaciji.

Jedina reprezentacija bez pogotka

Za bilo kakvu nadu u uspješan epilog sljedeće dvije utakmice, Hrvatska će konačno morat početi zabijati. Vatreni su jedina reprezentacija iz Lige A koja još nije postigla niti jedan pogodak u Ligi nacija. Zanimljivo, od svih 55 sudionika Lige nacija još jedino San Marinu stoji 0 u rubrici postignutih golova. No, Hrvatska i dalje sudbinu drži u svojim rukama i za mjesec dana ima priliku nadoknaditi ono što je propustila u dosadašnjim utakmicama.

Za dvoboje u studenom izbornik Dalić mogao bi pozvati i četvoricu igrača iz mlade reprezentacije koja je osigurala plasman na Europsko prvenstvo. To su Josip Brekalo, Nikola Vlašić, Duje Ćaleta-Car i Borna Sosa. Od njih, naravno, ne treba očekivati da će preko noći postati pojačanja za A reprezentaciju, no ti pozivi važni su u kontekstu budućnosti - EURA 2020., te onog što Vatrene čeka nakon toga.

Gubimo status nositelja u kvalifikacijama?

Dvije najlošije reprezentacije u Ligi A na kraju natjecanja ostat će bez pozicije nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine i zato u studenom svakako treba izbjeći mjesto na kojem se Hrvatska trenutačno nalazi. Vatreni su u ovom trenutku, uz Island, najlošije rangirana reprezentacija. No, ovdje svakako treba naglasiti da Hrvatsku u studenom čekaju dvije utakmice, a ostatak ovog društva samo jedna.

Spomenimo za kraj da svega šest reprezentacija ima još uvijek maksimalni učinak. U Ligi A to su Belgija i europski prvak Portugal, u Ligi B Bosna i Hercegovina, pod vodstvom Roberta Prosinečkog, te Ukrajina. U Ligi C Finska, te u Ligi D Gruzija.

Rasplet nas čeka u studenom, nadamo se s Hrvatskom barem na poziciji broj 2.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider