Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Reportaža o Francuskoj

Zemlja u kojoj svinju ne možete nazvati Napoleon, iz koje potječe kamuflaža i u kojoj se udala prva "bijela mlada"

Zlatko Dalić secirao je francusku nogometnu reprezentaciju, a Vlado Boban i Stipe Antonijević njihovu zemlju.

Nogometaši Hrvatske i Francuske na Poljudu se susreću u 2. kolu Lige nacija, a u pripremi utakmice pogledajte još jednu najavnu reportažu o našim sljedećim suparnicima u režiji kreativnog dvojca sportske redakcije Dnevnika Nove TV Vlado Boban i Stipe Antoijević.

Kako bi se što bolje infiltrirali u okolinu francuske vojnike u prvom svjetskom ratu obojali su umjetnici koje su zvali "camouflaeri“. Po umjetnicima je kamuflaža i dobila ime, a za vrijeme rata ih je poginulo 15-ak, a nakon toga praksa maskiranja proširila se vojskama diljem svijeta.

Policija na rolama i najbrži vlak na svijetu

Našem Vladi ni kamuflaža nije pomogla da pobjegne metku, a ništa bolje ne završe ni oni kojima padne napamet ispred Louvrea ukrasti torbicu. Mobilni, brzi i učinkoviti, tako bi se moglo opisati francuske policajce na koturaljkama koji love zlikovce diljem Pariza.

Luka Dončić Dončić i ekipa čekaju Hrvatsku: Slovenci pokupovali sve ulaznice za važan kvalifikacijski dvoboj divider

Čak brže od policije na rolama njegovo je kraljevstvo francuski TGV, najbrži putnički vlak na svijetu. Ovaj Mbappe na tračnicama 2007. ušao je u Guinessovu knjigu rekorda postigavši brzinu od 575 km/h.

Prva bijela vjenčanica

1499. pred oltar Luju XII došla je Ana vojvotkinja od Bretanje, pionirka nošenja bijele vjenčanice što je postala tradicija na svadbama u ostatku svijeta tek polovicom 18 stoljeća.

Mario Jurič s Rive uoči utakmice Hrvatska - Francuska Odlična atmosfera na Rivi, hrvatski navijač iz Nizozemske stigao na utakmicu u posebnom dresu divider

U svakoj francuskoj regiji prakticira se određeni broj poljubaca pri susretu, na Korizici je to čak pet puta.

Francuzi duboko poštuju Napoleona Bonapartea pa se primjerice još uvijek ne može svinji dati ime Napoleon i to zakonski. Njegovom donošenju kumovala je knjiga Georgea Orwela Životinjska farma u kojoj je Napoleon predstavljen kao svinja i izjednačen sa Staljinom.

Judoka im je najpopularniji sportaš

Jeste li znali da je judo jedan od najpopularnijih francuskih sportova. Redovito ga prakticira gotovo 800 tisuća Francuza, a Teddy Riner je jedna od njihovih najvećih sportskih zvijezda. On je trostruki olimpijski i 10-ostruki svjetski prvak koji je bio neporažen punih deset godina.

gol expired Modrić i Benzema: Prijatelji i suigrači koji su pokorili svijet, večeras su žestoki suparnici divider

Za kraj malo o nogometu, ali ne o frustracijama koje pamtimo iz naših međusobnih okršaja, nego o puno ljepšoj poveznici Hrvatske i Francuske. Napadača kojeg su zvali "Dalmatinski orao“ Didier Drgoba je nazvao jedinim pravim kraljem Marseillea. Riječ je o Josipu Skoblaru, jedinom Hrvatu koji je osvojio Zlatnu kopačku. On je 1971. zabio 44 gola u dresu Marseillea, nadamo se da će Vatreni večeras biti u Skoblarovskoj formi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider