Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Postava Vatrenih za odlučnu utakmicu u Švedskoj: Izbornik Dalić ulazi u veliki rizik!?

Hrvatsku u subotu u Švedskoj očekuje vjerojatno odlučna utakmica u borbi za treće mjesto i ostanak u elitnoj skupini Lige nacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon sinoćnjeg prijateljskog remija s Turskom, Hrvatska u subotu igra puno važniju utakmicu. Vatreni gostuju u Švedskoj u 5. kolu Lige nacija, dvoboj ćete moći gledati uživo na Novoj TV i gol.hr-u. To je utakmica koja bi mogla odlučiti o trećem mjestu i ostanku u elitnoj skupini.

Podsjećamo da se na kraju gleda međusobni omjer, stoga Hrvatska ne smije izgubiti s 1:0 ili dva gola razlike ako prije posljednjeg kola i dvoboja s Portugalom u Splitu želi osigurati treće mjesto.

S kojim rezultatom ostajemo sigurni

S obzirom na bodovnu situaciju u skupini, može se reći da je utakmica sa Švedskom najvažnija. Budući da će se odigrati tri utakmice u razmaku sedam dana, jasno je da izbornik mora razmišljati kako da najracionalnije i najpametnije rasporedi snage. Utakmica s Turskom bila je prijateljska i stoga najmanje važna. Logično je da se Dalić odlučio za prošaranu postavu i da je sačuvao glavne igrače.

gol expired Šok u Istanbulu: Domagoj Vida zaražen igrao protiv Turske, HNS objavio što se dogodilo tijekom utakmice divider

Početna postava u Istanbulu sugerira da će Vatreni protiv Švedske opet zaigrati u formaciji 4-4-2, s rombom u sredini i bez klasičnog centarfora. Ili možda u nekoj sličnoj varijanti. Uglavnom, čini se da Ante Budimir neće biti u prvih 11 i protiv Švedske. 

Da izbornik ne misli početi s Mateom Kovačićem protiv Šveđana, logično je zaključiti da bi ga postavio protiv Turske. Ako su Luka Modrić, Marcelo Brozović i Nikola Vlašić neupitni za Švedsku, onda će Kovačić biti četvrti vezni. Dakle, ostaju još dvije pozicije u napadu. Ivan Perišić je siguran, a Josip Brekalo gotovo siguran starter.

Pogledajte sažetak utakmice Turska - Hrvatska

Ako su naše premise ispravne, zaključak je da nema mjesta za klasičnog centarfora. Je li moguće da Dalić ipak ne misli krenuti s Brekalom protiv Šveđana?

Možda bi se to moglo zaključiti po tome što ga je stavio od prve minute protiv Turske. Jako teško, ali ne odbacujemo tu mogućnost. Malo je iznenađenje što je Dalić uopće krenuo s Brekalom protiv Turaka. Logičnije nam je bila da će i njega odmarati za Švedsku. Možda izbornik računa na Brekalovu mladost, da mu neće biti problem odigrati dvije utakmice u četiri dana.

Dalić ulazi u veliki rizik

Ako su naše pretpostavke točne, Dalić ulazi u dosta veliki rizik. Nova formacija u prvoj utakmici u Zagrebu samo djelomično se pokazala dobrom. Prvo poluvrijeme je bilo zadovoljavajuće, ali drugo baš i nije. Vatreni su se ispuhali u prvom dijelu, Šveđani su u drugom preuzeli inicijativu i po šansama su lako mogli potpuno preokrenuti. Realno, Hrvatska je imala i sreće. Da je gostima dosuđen onaj jedanaesterac, tko zna što bi bilo.

I sam je Dalić nakon utakmice konstatirao da je u fizičkom smislu teško odigrati u istom rimu 90 minuta u takvoj taktičkoj ideji. Potom je rekao da više neće eksperimentirati i da se protiv Francuske vraća klasičnoj formaciji. Iako je tvrdio da je zadovoljan, između redova se moglo zaključiti da nije ni odveć oduševljen.

gol expired Vatrena obrana ima akutni problem: Mora se znati tko je "Baresi", zadnja linija naivno ispada divider

Stoga nam se čini da izbornik ulazi u popriličan rizik ako opet zaigra u navedenom taktičkom obrascu. Na faktor iznenađenje ne može računati, Šveđani su to već vidjeli. Naravno, izbornik to sve zna, tako da možda priprema neko novo iznenađenje, no teško mu je ući u glavu i pogoditi što smjera. Dalić je u posljednje vrijeme teško predvidiv, nekoliko puta nas je iznenadio i neće biti previše šokantno ako opet povuče neki neočekivani potez. 

Situaciju je do kraja zakomplicirao koronavirus. Na kraju je ispalo da je Domagoj Vida pozitivan, a Dalić je najavio povratak u reprezentaciju Dominika Livakovića i Brune Petkovića, koji su bili pozitivni, ali u međuvremenu su dobili negativne testove. Zna se da nema Lovrena koji izdržava suspenziju. 

Ipak, Filip Uremović će vjerojatno biti na desnoj strani, a stoperski par Marin Pongračić – Duje Ćaleta-Car. Na lijevoj strani će vjerojatno biti Borna Barišić, a na vratima Livaković. Dakle, postava za Švedsku mogla bi ovako izgledati:

Livaković – Uremović, Ćaleta-Car, Pongračić, Barišić – Kovačić, Brozović, Modrić, Vlašić – Perišić, Brekalo

Kako vam se svidjela Hrvatska u Istanbulu?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider