Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Bod je imperativ

Postava Hrvatske za Rusiju: Vatreni u novom ruhu, Gvardiolu druga pozicija, a Daliću nikad teža situacija

Hrvatska večeras (20:45) gostuje u Moskvi, gdje je čeka reprezentacija Rusije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Utakmicu uživo možete pogledati na Novoj TV i gol.hr-u…

Iako su neki pomislili da će izbornik Zlatko Dalić, s obzirom na to kakav je profil igrača pozvao u kadar, riskirati i promijeniti sustav igre za okršaj s Rusijom u Moskvi, pa prijeći s već klasičnih 4-2-3-1 u 3-4-3 ili možda 3-5-2, od toga najvjerojatnije neće biti ništa.

Dalić je na posljednjim press-konferencijama potvrdio da neće puno mijenjati jer nema vremena za uigravanje, Vatreni su odradili tek jedan zajednički trening, te da će samo umjesto ozlijeđenog Luke Modrića ubaciti drugog igrača, a da će formacija ostati ista.

Nema promjene sustava

Možda Dalić pili naopako, ali sumnjamo. Nije to nikada radio, pa vjerojatno ne radi ni sada. Dalić nikada nije volio eksperimentirati, čak ni u puno lakšim okolnostima. Teško je očekivati da će baš sad promijeniti filozofiju, u svojoj možda i najvažnijoj utakmici od SP 2018. Zbog niza razloga nikada nije bio u težoj situaciji.

Do promjene sustava moglo bi eventualno doći ako stvari krenu neželjenim tijekom. Tek u tom slučaju moguće je da Hrvatska zaigra s trojicom u zadnjoj liniji, a možda ni tada. Nadajmo se da promjene neće biti potrebne, da će Hrvatska u svojem klasičnom rasporedu držati i zadržati pozitivan rezultat, a to bi za izbornika najvjerojatnije bilo i neriješeno. Bod u Moskvi bio bi sasvim pristojan ulov budući da Rusi u zadnjem kolu stižu u Hrvatsku.

Marko Šepat o ruskoj nogometnoj reprezentaciji

Prevedeno u razumljiviji jezik, Borna Sosa će čekati šansu s klupe za debitantski nastup i možda uđe ako se stvari zakompliciraju. Najrealnije je očekivati da Mario Pašalić uskoči umjesto Modrića i zaigra na poziciji iza leđa najisturenijeg napadača, a to bi mogao biti Andrej Kramarić. Izbornik je naglasio da za poziciju napadača konkuriraju još Livaja i Čolak.

Nikola Vlašić trebao bi igrati desno, a Ivan Perišić lijevo. Dva zadnja vezna bit će Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Postoji mogućnost da Dalić možda nađe mjesto za Luku Ivanušeca. U tom slučaju otpali bi ili Pašalić ili Vlašić. Vjerojatno bi se i formacija transformirala više prema 4-3-3. To je ipak varijanta koja nije baš izgledna.

Gvardiol na mjestu stopera, Barišić na lijevog beka

E, sad, dolazimo do zadnje linije koja je nešto otvorenija. Glavni problem je što je Domagoj Vida kartoniran, a Duje Ćaleta-Car u posljednje vrijeme nije igrao za Marseille zbog različitih razloga. Izgledno je da će na mjesto stopera uskočiti Joško Gvardiol, koji je u posljednje vrijeme i u reprezentaciji i klubovima igrao lijevog beka, a da će na lijevi bok otići Borna Barišič. Drugi stoper bit će Dejan Lovren, a desni bek Josip Juranović.

Udarna postava ovako bi mogla izgledati:

Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić – Brozović, Kovačić – Vlašić, Pašalić, Perišić – Kramarić.

Ne treba posebno naglašavati koliko je ova utakmica bitna za reprezentaciju i izbornika Dalića, koji je u nezgodnoj poziciji. Izbornik je opet pod povećalom, izložen je sumnjivim pogledima opozicije unutar HNS-a i jednog dijela kritične javnosti i medija.

Ako osluškujete bilo navijača, realno je reći da nema više povjerenje kakvo je imao. Bilo je tu dosta kritike nakon Eura, a i prije njega. Zna se kako se vraća povjerenje – samo dobrim rezultatima.

Hrvatska reprezentacija je u procesu transformacije, a u ključnom trenutku Daliću je ostao i bez najvažnijeg igrača, kapetana i vođe – Luke Modrića. Vidjet ćemo kako će ta činjenica utjecati na ostatak momčad.

Izbornik stalno ističe da je momčad ta koja ga mora nadomjestiti. U prošlosti se znalo dogoditi da Vatreni bez Modrića zablistaju. Bez njega su upisali nekoliko velikih pobjeda, ali uglavnom su to bile utakmice lišene bodovnog pritiska. Sada je ipak drukčije, ovo je vjerojatno najvažnija utakmica Vatrenih posljednjih godina koju igraju bez pomoći kapetana. Nadamo se da će im to biti motivirajući, a ne otežavajući faktor.

Odigrati bez kardinalnih pogrešaka

Za Dalića bi bilo od velike važnosti da se Vatreni večeras razigraju i upišu pojedu ili barem remi. Prije svega morat će smanjiti broj pogrešaka u obrani, pogotovo kardinalnih, kojih je u posljednje vrijeme bilo stvarno dosta, ponekad i previše. Sjetite se samo utakmice sa Španjolskom. Hrvatska je i prije toga primala previše „bezveznih“ golova, pogotovo iz prekida i ubačaja. To je segment igre koji će se morati najviše popraviti.

Ono što je najvažnije, Hrvatska i dalje ima kvalitetu, na papiru ima zvučnija imena od Rusije, to je sigurno. Treba samo pogledati gdje tko igra i sve je jasno. Međutim, veću kvalitetu treba pretočiti u dobru igru na terenu, a u tom slučaju obično izađe povoljan rezultat. Rusi su ipak domaćini, promijenili su izbornika i očekuje se da će biti jako nabrijani.

Kako će Hrvatska proći u Rusiji?

Ukupno glasova:

Kladionice predviđaju izjednačenu utakmicu. To se može zaključiti po koeficijentima. SuperSport plaća pobjedu i Rusije i Hrvatske s istim tečajem 2,90. Nadajmo se da će izaći dvojka.

Utakmica s Rusima prva je od tri u rujanskom ciklusu za izabranike Zlatka Dalića. Tri dana poslije ovog sraza Vatreni će opet na gostovanje, ovaj put u Bratislavu gdje će odmjeriti snage sa Slovačkom u subotu 4. rujna, a tri dana poslije toga, u utorak 7. rujna, na Poljud stiže Slovenija. Sve će se igrati u istom, večernjem terminu od 20:45 i naravno sve uz izravni prijenos na Novoj TV i gol.hr-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider