Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Vrlo bitno i zbog ždrijeba

Pogledajte što je potrebno Vatrenima i kakve opasnosti prijete u finišu kvalifikacija

Remijem u Cardiffu, odluka o prolasku Hrvatske na Europsko prvenstvo odgođena je za posljednju utakmicu, protiv Slovačke.

Skupina E kvalifikacija za Euro 2020. (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Nakon remija u Walesu, Hrvatska je ostala prva u skupini s 14 bodova, Mađarska je druga s 12 bodova, a ostale tri reprezentacije imaju utakmicu manje: Slovačka s 10 bodova, Wales s 8, i posljednji Azerbajdžan, koji je već ispao. Euro će izboriti prve dvije momčadi.

Kalkulacije će biti lakše ako zemljama s utakmicom manje, Slovačkoj i Walesu, odmah dodamo tri boda za utakmice s Azerbajdžanom, i onda imamo (realno!) ovu situaciju: Hrvatska 14, Slovačka 13, Mađarska 12, Wales 11.

Hrvatska s remijem osvaja prvo mjesto

Svi mogu i proći i ispasti uoči međusobnih utakmica u studenom, kada igraju: Hrvatska-Slovačka (16. studenog), i onda Wales-Mađarska (19. studenog). Hrvatska je u najboljoj situaciji: ima bodovnu prednost, i igra kod kuće.

Čak i s remijem protiv Slovačke, Hrvatska ne samo da ide na Euro, nego sigurno osvaja prvo mjesto. Wales bi ostao na četiri boda zaostatka, a Mađarska na tri, ali ima lošiji međusoban omjer.

Najbolji trenuci utakmice Wales - Hrvatska

A poraz u zadnjem kolu protiv Slovačke značio bi: pad na drugo mjesto, i mogućnost da nas Mađarska baci na treće mjesto, ako pobijedi nemotivirani Wales u gostima. Međutim, čak ni taj najgori rasplet (pad na treće mjesto) ne bi značio ispadanje s Eura!

Jer, još bi ostale dodatne kvalifikacije na temelju Lige nacija, gdje bi Hrvatska morala izbaciti dva protivnika. Još ne znamo koji su to, ali mogli bi to biti: Švicarska, Island, Sjeverna Irska i tako dalje.

Poraz znači dvostruku štetu

Najjednostavnije: u posljednjem kolu ne bismo smjeli izgubiti od Slovačke! A posao će nam biti otežan zbog izostanaka Dejana Lovrena i Domagoja Vide zbog žutih kartona. A Slovaci će napasti, jer praktički samo pobjeda vodi ih na Euro. Sve zajedno: situacija nije loša.

Ali prosipanjem bodova događa se još nešto loše: u ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo Hrvatska će teško biti u prvoj jakosnoj skupini, što donosi povoljniji ždrijeb! Štoviše: ako ne pobijedimo Slovačku, to gotovo sigurno ne bismo bili; a ako budemo morali u dodatne kvalifikacije, tada bismo pali u najslabiju, četvrtu jakosnu skupinu.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider