Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Glasnogovornik zaražen

Kako je iza kulisa izgledao povratak Vatrenih? Team menadžerica otkrila detalje

Zbog pandemije koronavirusa utakmice su igrane pod posebnim UEFA-inim protokolom, stoga je bilo zanimljivo pratiti kako je sve prošlo izvan terena.

Prvi mini ciklus hrvatske nogometne reprezentacije nakon skoro deset mjeseci pauze završio je s dva neugodna poraza od Portugala (1:4) i Francuske (2:4). Zbog pandemije koronavirusa utakmice su igrane pod posebnim UEFA-inim protokolom, stoga je bilo zanimljivo pratiti kako je sve prošlo izvan terena.

"Niti jedan sport u Europi nije se tako dobro reorganizirao te brzo i uspješno vratio kao nogomet. To je veliki uspjeh Uefe na europskoj i HNS-a na domaćoj razini. Time je potvrđena moć nogometa i njegova pozicija kao sporta broj 1 u Europi, po popularnosti, ali i po organizaciji", kazala je za Hinu team manadžerica hrvatske reprezentacije Iva Olivari.

"Igrači su naviknuti na vojnički režim"

Istaknula je kako su se igrači brzo prilagodili novim okolnostima.

"Nisu oni drugačiji ni teži od svakoga od nas. Uostalom, njima je to možda čak i lakše nego ljudima u nekim drugim zanimanjima jer su naviknuti na karantene, na disciplinu, na jedan rekla bih "vojnički režim" gdje se moraju poštivati postavljena pravila. K tome, svi oni već su se susreli s tim mjerama, s testiranjima, s fizičkom distancom i svime ostalim u svojim klubovima. Naši reprezentativci su redom članovi vrhunskih klubova gdje su se mjere već provodile na visokom nivou jer je i klubovima, kao i reprezentaciji, zaštita zdravlja igrača na prvom mjestu", dodala je Olivari.

Kako ste doživjeli start Vatrenih u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

UEFA-in protokol postavio je okvir za medicinske, sanitarne i higijenske postupke zajedno s operativnim postupanjima koji se moraju primjenjivati prigodom održavanja utakmica Uefinih natjecanja, a jedan od njegovih autora je dopredsjednik Uefine zdravstvene komisije, dr. Zoran Bahtijarević. Testiranje je samo dio protokola koji uključuje i medicinske i operativne obveze svih strana koje sudjeluju u organizaciji utakmica.

"Puno je novih aspekata organizacije koje je Uefa uvela zbog zaštite od zaraze novim koronavirusom. Dosta se toga promijenilo, pa se sada svako drugo pitanje ili zahtjev s moje strane odnosilo na nešto vezano za prevenciju širenja zaraze. Morali smo s hotelima dogovarati brojne detalje koje propisuje Uefin protokol za povratak igri, kao i interni protokoli koje smo dogovorili u suradnji s našim liječnicima kako bi reprezentaciju maksimalno zaštitili. Iako je tu puno novih detalja, i hoteli već imaju dosta iskustva po tom pitanju jer su se u ovih pola godine već morali prilagoditi novim okolnostima", dodala je Olivari.

"Nadamo da će razvoj cjepiva omogućiti povratak gledatelja"

Team manadžerica hrvatske reprezentacije je nedavno sudjelovala i kao delegatkinja na finalu Lige prvakinja između Wolfsburga i Lyona na stadionu Anoeta u San Sebastianu.

"Bila mi je velika čast što me UEFA odabrala za delegatkinju na finalu Lige prvakinja. Doživjela sam to kao značajno priznanje za dosadašnji rad, a sigurno je i pokazatelj da hrvatski dužnosnici dobro kotiraju u UEFA-i. Uostalom, u finalu smo imali i pomoćnu sutkinju, Sanju Rođak-Karšić, što je također vrijedno istaknuti. Svakako želim zahvaliti predsjedniku Šukeru i drugim kolegama iz Saveza na podršci tom dužnosničkom aspektu moje karijere", kazala je.

I ta je utakmica igrana pred praznim tribinama.

"Sasvim je drugačije doživjeti nogomet bez gledatelja, svi smo svjesni toga svaki put kada započne utakmica na praznom stadionu i kada možete čuti svaki povik s terena. Nažalost, to je sada realnost koju moramo prihvatiti, uz nadu da će razvoj cjepiva odnosno suzbijanje pandemije omogućiti povratak gledatelja. Što prije, to bolje."

Sažetak i svi golovi s utakmice Francuska - Hrvatska

Istaknula je kako je važno što je nogomet opet krenuo.

"Već je to važan korak povratak "normalnom životu", kazala je dodavši: "Radujem se i povratku gledatelja da nogomet opet prodiše punim plućima. Nadam se da ćemo uspješno prebroditi jesen i zimu te da će 2021. u svim aspektima biti bolja od aktualne godine i da će nam donijeti povratak normalnom životu."

Zbog epidemije koronavirusa reprezentacija je bila izvan stroja skoro 10 mjeseci. Priznala je kako su se svi zaželjeli jedni drugih.

"Nogomet se pokazao prilagodljivim"

"Koliko god drugog posla imala tijekom godine, ipak sam prije svega team manadžerica hrvatske reprezentacije i to je ono u čemu profesionalno najviše uživam, koliko god to ujedno bilo i stresno, fizički zahtjevno i psihički izazovno. Dugo se nismo vidjeli, svi smo se zaželjeli jedni drugih jer se puno toga dogodi u 10 mjeseci u našim životima. Nadam se da se takva stanka nikada neće ponoviti."

Europsko prvenstvo je odgođeno za godinu dana i premda je teško predvidjeti što nam donosi budućnost, Olivari se nada kako će se EURO održati u ljeto 2021. i to s gledateljima na stadionima.

gol expired Prekidi su postali komičan problem: Obrana previše pliva, izbornik mora mijenjati igru, ni Modrić ni Rakitić nisu više isti divider

"Dakako da svi priželjkujemo i vjerujemo da će na Euru s nama biti i naši navijači, o drugačijem raspletu niti ne razmišljamo. Međutim, nitko ne može predvidjeti kako će izgledati svijet u 2021. godini, a ono što je najvažnije jest da se nogomet pokazao prilagodljivim", naglasila je Olivari.

Pojava koronavirusa uvelike je utjecala na rad novinara. Dio aktivnosti u reprezentaciji je prilagođen novim pravilima UEFA-e. Nije bilo izjava na dan okupljanja, nema mix zona...Sve je čudno i prilagođeno novoj situaciji.

Glasnogovornik HNS-a bio pozitivan na testu

"Dosta toga smo morali prilagoditi UEFA-inom protokolu za povratak nogometu, koji između ostaloga propisuje da nakon utakmice nema uobičajenih mix zona. Mi smo medijske aktivnosti organizirali prema tom generalnom konceptu da se svi kontakti s reprezentativcima svedu na minimum, pa smo tako dnevno dostavljali materijale koje sami produciramo za sve vrste medija, od televizija preko drugih elektronskih medija do tiskanih. Naravno, još uvijek su mogući telefonski intervjui, a bile su i organizirane i klasične konferencije za medije prije i poslije utakmice, uz poštivanje određenih mjera," kazao je glasnogovornik Tomislav Pacak koji je utakmice u Portu i Parizu propustio zbog koronavirusa.

"Osjećam se odlično, kao i prije testiranja. Nisam imao niti imam bilo kakve simptome, pa da nismo imali obvezno testiranje nikada ne bih pomislio da sam zaražen," kazao je. Umjesto njega uz reprezentaciju je bio Marko Cvijanović, od rujna novi djelatnik HNS-a, a inače dugogodišnji uspješni i cijenjeni novinar Novog lista koji je uvijek pratio reprezentaciju.

Istaknuo je kako je HNS zahvalan medijima na razumijevanju ove situacije.

"Svi su u ovom trenutku svjesni da je najvažnije zaštititi zdravlje igrača, kako bismo imali natjecanja, jer i nama i medijima je najvažnije da reprezentacija - igra. Kada ima utakmica, uvijek onda postoji i sadržaj za medije, najteže je bilo kada nema natjecanja", zaključio je Pacak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider