Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Opća mobilizacija

Izbornik je jako ljutit: Debakl mu otvorio oči, ovo nikada nije napravio

Nakon uvjerljivog poraza u Portugalu hrvatska reprezentacija pokušat će se iskupiti protiv Francuske u Parizu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Debakl protiv Portugala, prije svega u smislu igre, a ni rezultat nije daleko od toga, razotkrio je neke slabosti hrvatske reprezentacije i jamačno je otvorio oči izborniku Daliću.

Sigurno je izgubio neke iluzije. To govori i činjenica da se nije javljao na pozive hrvatskih novinara. Učinio je to prvi put otkako je izbornik. Možemo samo spekulirati zašto se odlučio na takav korak. Očito je jako ljutit. Nama se čini da je razlog taj što bi morao biti jako kritičan prema nekim igračima, a to očito nije želio. Ostavio je to u četiri zida svlačionice.

gol expired Igrači šokirani, Nadalovi i Federerovi fanovi zbijaju šale, Ćorić iskren: "Prijatelj mi je, ali morao je biti izbačen" divider

Jedna od iluzija koje je izgubio jest ta da novi igrači mogu preko noći uskočiti u kopačke Modrića, Rakitića, Brozovića ili Perišića i nastaviti tamo gdje su oni stali, a da se ne mijenja igra i taktika.

Ne mogu svi zajedno

I Pašalić, i Vlašić, i Brekalo, i Kovačić, i Barišić, i Jedvaj imaju kvalitetu. Da je nemaju, ne bi bilo tamo gdje jesu, ali oni uglavnom ni po profilu, a još uvijek ni po klasi nisu igrači kalibra senatora koji više od jedne dekade predvode Vatrene.

Utakmica protiv Portugala jasno kazuje da ofenzivci jako teško mogu svi zajedno igrati u istoj momčadi i starom sustavu igre, a da to dobro funkcionira, barem ne u okršajima s reprezentacijama najvišeg ranga.

Golovi s utakmice Portugal - Hrvatska

Momčad koja je istrčala na Dragao nije imala dobar balans. To se vidjelo iz aviona. Eventualno se mogla nadjačavati s tehnički i taktički odličnim Portugalcima u nekoj drugoj taktičkoj varijanti, a ni tada vjerojatno ne bi izvukla mnogo povoljniji rezultat, ali bi dojam bio bolji. Možda.

Po imenima naglašeno ofenzivna momčad u teoriji može igrati zatvoreno i na kontre ako ima raznovrsne, polivalentne igrače, koji se mogu prilagoditi svakoj situaciji. Dalićeva ideja vjerojatno je bila takva, da vidi mogu li se novi ili relativno novi reprezentativci prilagoditi drugim zahtjevima. Mogu li igrati na pozicijama koje baš i ne igraju tako često u klubu. Očito je dobio negativan odgovor.

Izbornik naučio lekciju

Vjerujemo da je izbornik naučio lekciju i izvukao kvalitetne zaključke. To će se vidjeti već protiv Francuske. Može se reći da je Dalić pružio priliku novim igračima, ali stvar se može i okrenuti pa reći da im je učinio i medvjeđu uslugu jer dojam koji je šira hrvatska i europska javnost stekla nikako nije povoljan.

Ugled tih igrača sigurno nije veći nakon ove utakmice, a ni ugled viceprvaka svijeta ne bi se trebao tako olako rasprodavati. Svima kojima je stalo do Vatrenih krulilo je u želucu, grč je bio poprilično jak već nakon prvih pola sata utakmice. Možemo si lagati, ali činjenica je da je ostao gorak okus u ustima. I navijačima, i igračima. gol expired Messi se vraća kući, očekuje se ludnica: Koeman uveo strog režim, a brak na silu stvara usijanu atmosferu divider Lovrenova prilično gnjevna opaska nakon utakmice može se protumačiti i kao dovođenje u sumnju voljni moment kod nekih igrača. Ne bismo išli tako daleko. Nama se čini da je prije u pitanju impresioniranost, onaj podmukli osjećaj inferiornosti. Znate ono kada se namjerite na nekoga kome ne možete odbiti ni pero, kada ste svjesni da je netko bolji, lako izgubite samopouzdanje, pa se prepustite sudbini.

Nema straha za budućnost, imamo dovoljno talenata

Izgledalo je kao da naši jedva čekaju da agonija završi. Uvukao se nespokoj u kosti, defetizam je odradio svoje, a do toga su doveli Portugalci koji su sjajno igrali od samog početka utakmice. Nametnuli su se kvalitetom, otvorenim gardom, pokazali su da pucaju od samopouzdanja.

Govor tijela sve je govorio. Oni uspravni i gordi, naši pognuti i melankolični. U takvim situacijama ne možete ni „tući“ jer onda ispadate još smješniji. Vjerojatno je to razlog zbog kojeg je bilo tako malo prekršaja.

gol expired Đoković se napokon oglasio nakon što je izbačen s US Opena: ''Nije bilo namjerno, ovo mi je lekcija'' divider

Sve to govori da je priprema utakmice bila loša. Moralo se više razmišljati i kemijati. Kako god, to je prošlo, ne treba stvarati neku preveliku dramu.

Sumnje su opravdane, može se shvatiti da se mnogi pitaju što će biti s Vatrenima kada Modrić, Raketa, Perija i ostatak senatorskog društva objesi kopačke o klin, no ne treba ni pretjerivati. Hrvatska je uvijek znala naći rješenje, naći će ga i ovaj put. Neće se možda igrati finala Mundijala, ali bit će rezultata, talenata imamo sasvim dovoljno.

Opća mobilizacija za Francusku

Da Vatreni nisu zaboravili igrati nogomet, da Dalić nije preko noći postao analfabet, pokazat će, uvjereni smo, već protiv Francuza. Kada se momčad posloži kako treba, kada se nađe ravnoteža između ofenzive i defenzive, vjerujemo da će to biti puno bolje.

Ono što je protiv Portugalaca najviše škripalo jest vezni red. Logično, jer sve se utakmice dobivaju i gube u sredini terena. Kada izgubiš vezu, izgubio se igru, a onda najvjerojatnije ni rezultat neće biti pozitivan. Protiv Portugala vezni red nije postojao, a teško da je i mogao jer je na travnjaku bio samo jedan klasični veznjak – Kovačić.

gol expired Sramotan potez Đokovića: Razljutio teniski svijet reakcijom nakon izbacivanja. Poznato gdje je odjurio divider

Dakle, Dalić će protiv Francuza pojačati srednji red, Brozović mora igrati ako ikako može, naprijed će vjerojatno od prve minute gurnuti Perišića, a onda će to biti neka sasvim druga priča. Barem se duboko nadamo. U ovakvim situacijama kod Vatrenih u pravilu proradi inat.

U tijeku je opća mobilizacija. Sigurno će se htjeti iskupiti, angažman će biti maksimalan, ići će se u kost. Bit će to jako zanimljiva utakmica, koju ćete u utorak moći gledati na Novoj TV i gol.hr-u od 20:00.

Portugal razotkrio hrvatske slabosti 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider