Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Tradicija uspjeha

Podatak koji pokazuje da su Vatreni eksperti za odlučne utakmice: Samo jedan kiks u zadnjoj utakmici

Ovo nije prvi put da hrvatska reprezentacija u posljednjem kolu "lovi" tri boda vrijedna plasmana na neko veliko natjecanje ili barem u dodatne kvalifikacije. Do sada je bila u sedam takvih situacija, a šest puta je bila uspješna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija ima priliku pobjedom protiv Rusije u posljednjem kolu H skupine kvalifikacija za SP 2022. izboriti plasman na svoje šesto svjetsko prvenstvo.

"Vatreni" sami odlučuju o svojoj sudbini. Pobjeda protiv "Zbornaje" vodi svjetske doprvake u Katar. Dok remi ili poraz donose dodatne kvalifikacije.

Ovo nije prvi put da hrvatska reprezentacija u posljednjem kolu "lovi" tri boda vrijedna plasmana na neko veliko natjecanje ili barem u dodatne kvalifikacije. Do sada je bila u sedam takvih situacija, a šest puta je bila uspješna.

Prvi put se to dogodilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine.

gol expired Usporedba Hrvatske i Rusije: Vatreni dvostruko vrjedniji od Zbornaje komande divider

Odabranici Miroslava Blaževića su uoči zadnjeg kola bili treći sa 12 bodova iza vodeće Danske (16) i Grčke (13). U posljednjih 90 minuta kvalifikacija trebala nam je pobjeda u Ljubljani protiv Slovenije, te pobjeda ili remi Danske u Ateni kako bi izborili dodatne kvalifikacije.

"Vatreni" su slavili sa 3-1 golovima Davora Šukera (11), Zvonimira Solde (39) i Alena Bokšića (50), dok je ogled Grčke i Danske završio bez golova. Briljirao je Peter Schmeichel, koji je "izludio" Grke nizom obrana. Hrvatska je ušla u dodatne kvalikacije u kojima je bila bolja od Ukrajine, a potom u Francuskoj stigla do svjetske bronce.

Zadnje kolo je odlučivalo i u kvalifikacijama za EP 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, no tada nismo uspjeli. Jugoslavija je posljednje kolo dočekala na vrhu ljestvice sa 16 bodova, Irska je imala 15, a Hrvatska 14.

Hrvatskoj je na stadionu Maksimir trebala pobjeda protiv Jugoslavije za barem dodatne kvalifikacije, a u slučaju irskog kiksa otvorena je bila i "jedinica". Makedonija je zaustavila Irsku (1-1), no Hrvatska nije uspjela osvojiti tri boda, na koncu je bilo 2-2.

Poveli smo Bokšićevim golom u 20. minuti, gosti su uzvratili preko Predraga Mijatovića (26) i Dejana Stankovića (31), a u 41. minuti ostali bez isključenog Zorana Mirkovića. S igračem više Šuker je izjednačio u 47. minuti, no u preostalom vremenu nismo uspjeli zabiti još jedan gol koji bi nas odveo direktno na EP. Bio je to jedini EURO koji je propustila Hrvatska od samostalnosti.

U kvalifikacijama za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji bila je identična situacija kao i danas. Hrvatska je uoči zadnjeg kola imala dva boda manje od Belgije koja je došla u Maksimir. "Vatrenima" je igrala samo pobjeda za direktan plasman na "Daleki istok". Hrvatska je slavila sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Alen Bokšić u 75. minuti.

gol expired Rusi oprezni pred okršaj s Hrvatskom: Dobro znaju tko je favorit! Sprema li Karpin iznenađenje za Dalića? divider

U kvalifikacijama za EURO 2004. u Portugalu, Hrvatska je u zadnjem kolu lovila dodatne kvalifikacije. Bugari su bili sigurni prvi, a za drugo mjesto borile su se Hrvatska i Belgija koje su bile bodovno poravnate, no "Vatreni"su bili međusobno bolji. Za drugo mjesto trebala nam je pobjeda protiv Bugarske u Zagrebu. Gol odluke zabio je Ivica Olić u 48. minuti. Hrvatska je potom u play-offu preko Slovenije izborila EP.

Neizvjesno je bilo i u kvalifikacijama za EURO 2016. u Francuskoj. Italija je uoči zadnjeg kola osigurala "jedinicu", a Hrvatska se s Norveškom borila za drugo mjesto, koje je također direktno vodilo na EP, dok je treće osiguravalo dodatne kvalifikacije.

Norveška je u zadnje kolo ušla s dva boda više od Hrvatske, ali je u zadnjem kolu gostovala u Italiji, dok je Hrvatska gostovala na Malti. Norvežani su u Rimu poveli preko Alexandera Tetteya (23), no "Azzurri" su u posljednjih 20 minuta okrenuli rezultat golovima Alessandra Florenzija (72) i Graziana Pellea (82). Hrvatska je na Malti pobijedila sa 1-0 golom Ivana Perišića u 25. minuti osiguravši drugo mjesto i direktan put u Francusku.

Zadnje kolo je odlučivalo i u kvalifikacijama za SP 2018. Nakon domaćeg kiksa od Finske (1-1) Ante Čačić je smijenjen, pa je priliku u zadnjem kolu na neugodnom gostovanju u Kijevu dobio Zlatko Dalić.

Hrvatska je uoči posljednjih 90 minuta bila bodovno izjednačena s Ukrajinom (17), dok je vodeći Island imao 19 bodova. Trebao nam je barem bod u Kijevu kako bi osigurali drugo mjesto, no Hrvatska je pobijedila sa 2-0 golovima Andreja Kramarića (62, 70). Island je bio uspješan protiv Kosova (2-0) i direktno se plasirao na SP, dok su "Vatreni" morali u dodatne kvalifikacije u kojima su bili bolji od Grčke.

U kvalifikacijama za EURO 2020. Hrvatska nije igrala u zadnjem kolu jer je u skupini bilo pet ekipa, pa su "Vatreni" bili slobodni. No, u svom posljednjem nastupu, pobijedili su Slovačku sa 3-1 osiguravši prvo mjesto pa su zadnje kolo gledali bezbrižno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider