Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Hrvatska će s ovakvom igrom teško na SP: Dalić se mora duboko zamisliti, Vatreni mogu i moraju puno bolje

Hrvatska je protiv Cipra upisala prvu pobjedu (1:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022., ali izbornik se mora dobro zamisliti…

Kažu da se pobjedi ne gleda u zube, tri boda su najvažnija, pogotovo u trenutku kada je hrvatska reprezentacija daleko od prave forme i kada je bila pod ogromnim pritiskom nakon poraza od Slovenije.

No ipak, ne smije se zaboraviti da Vatreni ne izgledaju dobro, najblaže rečeno. Ako se pogreške žele ispraviti, moraju se konačno izvući pouke jer u suprotnom... S ovakvom igrom Hrvatska će se jako teško plasirati na Svjetsko prvenstvo. To je više nego jasno. Hrvatska može i mora puno bolje.

Sreća u nesreći je da su Vatreni nakon Slovenije dobili dvije lakše domaće utakmice i da je sasvim izgledno da će završiti sedmodnevnu akciju sa šest bodova na kontu. Cipar je nekako odrađen, a Malta ipak ne bi trebala biti tako tvrd orah.

Rusi opasno prijete

Rasplet skupine mogao bi se dogoditi u rujnu kada su na rasporedu utakmice sa Rusijom, Slovačkom i Slovenijom. Ima vremena da se forma do tada podigne na pravu razinu. Kako stvari stoje nakon uvodna dva kola, čini se da će Rusi biti najopasniji suparnik za prvo mjesto.

gol expired VIDEO: Hrvatska golom Pašalića pobijedila Cipar za prve bodove u kvalifikacijama za SP divider

Ništa neobično, Rusija je i prije početka kvalifikacija bila drugi favorit skupine, a nakon poraza Hrvatske u Ljubljani i pobjede Rusa nad Slovencima u Sočiju, ruske akcije značajno su skočile i sada su njihove šanse na kladionicama podjednake. Ako Rusi u utorak pobijede i u Slovačkoj, pretpostavljamo da će se prometnuti u prvog favorita.

Utakmica s Ciprom razvijala se zapravo prema očekivanjima. S obzirom na stanje forme, nije se mogla očekivati neka briljantna partija Vatrenih, iako smo ipak očekivali bolje izdanje.
Moglo se pretpostaviti da će biti dosta mučenja, te da će Hrvatska pobijediti s 1:0 ili možda 2:0. Rezon je bio jasan: Vatreni nisu u formi, teško zabijaju, a Ciprani ne mogu zabiti nikako.

Dalić i Vatreni mogu zahvaliti dvojici Ciprana

Mario Pašalić kvalifikacijskim je prvijencem odlučio utakmicu, ali velike zasluge za hrvatsku pobjedu idu i dvojici ciparskih igrača. Dalić i Vatreni mogu uručiti prigodni poklon Kostasu i Pierosu Sotiriou. Prvi je lucidno asistirao Pašaliću kod gola, a drugi se okliznuo u trenutku kada je mogao ući u mrtvu šansu nakon one pogreške Ćalete-Cara. Pa, hvala im lijepo. I drugi put ako je moguće.

gol expired VIDEO: Francis Ngannou teško nokautirao Stipu Miočića i postao novi UFC prvak! divider

Dalić je promiješao karte malo jače nego što se najavljivalo. I to je zapravo prilično logično. Izbornik je tražio veću dubinu, agresivnije igrače i odlučio je dati šansu u napadu Pašaliću, Brekalu i Budimiru, dok je Ćaleta-Car zamijenio Vidu u obrani.

Budući da je Hrvatska pobijedila, posebice jer je baš Pašalić zabio, može se reći da je pogodio s novom postavom. Međutim, tko god da je igrao, kakav god sustav da je bio, Hrvatska je tu utakmicu morala riješiti u svoju korist. Jednostavno, razlika u kvaliteti je tolika da bi svaki drugi ishod bio sportsko čudo.

Dalić se mora duboko zamisliti

Ciprani su srčani, to ima se mora priznati, ali ipak su nedostatne individualne kvalitete za nešto više od časnog poraza. Kad prime gol, tu priča završava. I kada im se ukaže šansa, redovito je upropaste. Tako je bilo i protiv Slovaka, a sada i protiv Hrvatske.

Osim pobjede može radovati i podatak da Hrvatska konačno nije primila gol. Da su i Ciprani uspjeli zabiti, to bi stvarno bilo previše. Sve ostalo je debelo ispod očekivanja. Toliko ispod da se alarm za uzbunu ne smije gasiti. Vatreni trebaju još odraditi Maltu, pa sjesti i sve dobro izanalizirati. Tu prije svih mislim na izbornika i stručni stožer. Dalić se mora duboko zamisliti i konačno nešto napraviti.

Jeste li zadovoljni nakon pobjede protiv Cipra?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider