Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Francuzi kažnjavaju pogreške: Obrana je i dalje najveći problem, ali Hrvatska sada izgleda puno bolje

Hrvatska je opet izgubila od Francuske, bilo je pogrešaka, ali i dobrih trenutaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tricolori ostaju crna mačka za Vatrene. Kako je krenulo, pobojali smo se da će Francuzi uvjerljivo slaviti. Na kraju podnošljiv poraz. Tako blizu i tako daleko. Uvijek sličan dojam. Kako god ih bacili, Francuzi se uvijek dočekaju na noge.

U jednom trenutku činilo se da bi Vatreni mogli potpuno preokrenuti. Kad je Vlašić izjednačio, imali su pozitivan momentum, no Francuzi su opet ubacili u brzinu više i nakon munjevite akcije poentirali.

Stječe se dojam da igraju na dosta, točno koliko im treba da ostvare željeni rezultat. Kad ih se stisne, ubrzaju i pojačaju tempo. Kad misle da ne treba, uspore i prepuštaju protivniku inicijativu.

Hrvatski nogometaši tražili igranje rukom Je li sudac oštetio Hrvatsku za penal? Pogledajte spornu situaciju divider

Vatreni nisu iskoristili poprilično nonšalantni pristup Francuza u prvom dijelu. Kako drukčije opisati onaj Mbappeov promašaj? Doista nevjerojatno za takvog igrača da ono može zapucati. Jednostavno imaju veliki višak kvalitete da si mogu dopustiti takav komoditet.

Francuzi ne melju, ali uvijek pobjeđuju

Francuzi ne melju, ostavljaju dojam da igraju debelo ispod gasa, ali ipak na kraju zadatak riješe. Moćni su kako god okreneš, hoćeš fizički, hoćeš tehnički, hoćeš taktički. I mogu sve igrati, i čuvati loptu, i prepustiti loptu, posjed ili kontra, svejedno.

Ukupno gledajući, Hrvatska je odigrala dobru utakmicu, vrlo kompetitivnu. Htjenje je bilo na visokoj razini. Vidjelo se da je Vatrenima jako stalo da konačno nokautiraju Francuze. Uvijek treba gledati protiv koga se igra, a igralo se protiv svjetskih prvaka, po širini kadra vjerojatno najjače reprezentacije svijeta.

Naravno da je bilo pogrešaka, bokovi su opet patili. To se moglo i pretpostaviti jer Francuzi imaju tako hitre igrače i uz to tehnički dorađene da je jako teško u potpunosti ih zatvoriti. Izbornikova nakana bila je jasno vidljiva.

Najbolji trenuci utakmice Hrvatska - Francuska

Najavio je promjenu taktike, moglo se očekivati da će Vatreni zaigrati malo povučenije, da će pokušati što duže držati nulu, umrtviti igru i čekati šansu iz kontre. Rani Griezmannov gol tu je taktiku bacio u prašinu. Bili su primorani napasti.

U početku to nije izgledalo dobro, izgledali su pomalo izgubljeno, nekako ošamućeno. Francuzi su prelako prolazili, no kako je utakmica odmicala, Vatreni su se sve više dizali. Izbornik je na poluvremenu napravio izmjene jednostavno jer je to situacija zahtijevala.

Zamjene su donijele bržu igru

Morao je uvesti brže i energičnije igrače. Badelj u takvoj igri ne dolazi do izražaja. Pašaliću očito ne odgovara previše igra na krilu, iako će Dalić reći da je igrao veznjaka. Da je zabio onu šansu, sve bi bilo drukčije. Kovačić i Brekalo unijeli su veću energiju i živost. Igra se ubrzala, a kad se ubrzate, onda ste odmah i opasniji. Deschamps je na presici priznao da je Hrvatska u drugom poluvremenu bila bolja.

gol expired Žestok sukob Livakovića i zvijezde Bayerna: Hrvatski golman ga dizao s poda, a Francuz mu bahato uzvratio divider

Petković je pokušavao, borio se, ali vidi se da još nije u punoj formi. Nije to to. Vlašić je opet pokazao da zna ono što je najvažnije u nogometu – zabiti pogodak. Treba mu samo malo prostora da pokaže koliko je opasan.

Njega se uvijek isplati čekati. Perišić je bio solidan, međutim od njega se uvijek više očekuje. Modrić je bio standardno dobar. Nije kapetan odigrao maestralno, ali vidi se koliko znači momčadi. Ulijeva sigurnost, kod njega je lopta kao u sefu.

Hoće li Hrvatska uspjeti izbjeći ispadanje iz A divizije Lige nacija?

Ukupno glasova:

Zadnja linija imala je propusta, ali i dobrih intervencija. Nakon Švedske bojali smo se da će curiti. I curilo je, ali ipak umjereno. Barišić je dugo bio grogi, no poslije se digao zajedno s cijelom momčadi. Uremović se borio kao lav s Mbappeom, dobio je puno duela, neke je i izgubio. U završnici mu je koncentracija malo popustila. Ali ne može mu se puno toga zamjeriti. Odigrao je u skladu sa svojim mogućnostima.

Protiv takvih suparnika krilne strane ne mogu ostati neprobijene cijelu utakmicu. Za Lovrena i Vidu vrijedi isto. Griješili su, ali cijela je obrana zaspala kod drugog gola. Gosti su to znalački kaznili. Dalić je priznao da Hrvatska prima previše golova. Svi igraju obranu, to je istina, ali ipak je to primarni zadatak zadnje linije. Tu ima puno prostora za napredak.

Francuzi jesu bolji, tu nema spora, ali nisu nepobjedivi. Moglo je večeras i drukčije završiti. Treba tražiti pukotine u njihovoj igri, raditi i nastaviti vjerovati. U svakom slučaju, Hrvatska se u posljednjim akcijama znatno digla u odnosu na rujanske utakmice. Poraz protiv Francuske nije narušio tu sliku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider