Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Evo zbog čega je utakmica s Engleskom jako važna: Dalić traži ključan odgovor

Hrvatska će protiv Engleske pokušati popraviti dojam nakon teškog poraza u Španjolskoj, a uz to će tražiti momčad i taktički put za budućnost…

Galerija Momčad Hrvatske (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Ante Rebić (Foto: AFP)

Izbornik hrvatske reprezentacije otkrio je početni sastav i formaciju za okršaj s Engleskom na jučerašnjoj press-konferenciji. Teško da bi se odlučio za takav korak da se radi o utakmici od velikog natjecateljskog značenja, recimo nekoj kvalifikacijskoj utakmici, a da ne govorimo o SP-u ili Euru.

Međutim, to ne znači da je utakmica s Englezima nebitna, itekako je važna, posebice u svjetlu havarije Vatrenih u Španjolskoj i logičnog nastojanja da se popravi dojam.

Bez obzira na brojne izostanke, izborniku i reprezentativcima nije i ne može biti svejedno kakav će rezultat polučiti, a možda je još važnije kakvu će igru demonstrirati.

Dalić je odlučio otkriti postavu možda i računajući na to da će polučiti pozitivan psihološki efekt kod igrača te još više smiriti nogometnu javnost, koja je postala pomalo uznemirena nekim medijskim spekulacijama kako bi izbornik mogao eksperimentirati.

Postava za Englesku

Dakle, Hrvatske će istrčati u sljedećem sastavu: Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarić – Kovačič, Rakitić – Kramarić, Modrić, Perišić – Rebić.

To je udarna momčad koju je Dalić već pokazao na otvorenom treningu u srijedu, ali ono što vidite na takvom tipu treninga nipošto ne mora značiti da će vidjeti i na utakmici. Treneri u takvim situacijama vješto skrivaju svoje zamisli. Dalić očito nije „fintirao“.

Na treningu smo vidjeli jednu uočljivu rotaciju i izmjenu. Rebić je najprije igrao u vrhu napada, a Kramarić desno. Kasnije su zamijenili mjesta. To sugerira da će mijenjati pozicije i za vrijeme utakmice s Engleskom. Modrić je ordinirao iza leđa najisturenijeg napadača, s velikom slobodom kretanja, a Rakitić i Kovačić kao dva zadnja vezna čuvali su leđa najisturenijim igračima. Badelj je kasnije zamijenio Kovačića, što bi trebalo značiti da će biti prva zamjena.

Rebić u vrhu napada

Rebiću neće biti prvi put da igra u samom špicu napada hrvatske reprezentacije. Sjećamo se da je u produžetku protiv Danske na SP-u otišao u vrh napada i izborio onaj već opjevani jedanaesterac koji Modrić nije uspio realizirati, ali na kraju je Hrvatska ipak slavila na jedanaesterce.

Ante Rebić (Foto: AFP) Ante Rebić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Što je Dalićeva taktička nakana s Rebićem u špicu? Vjerojatno je zaključio da Englezi imaju fizički snažne, ali i relativno trome i ne baš previše okretne stopere kojima bi hitronogi Rebić mogao lako pobjeći. Uz to je Rebić fizički vrlo snažan i može se u tom segmentu nositi s užom engleskom obranom. Dalić vjerojatno računa da bi Rebić mogao probiti englesku obranu, ali i ako je potrebno zadržati loptu, pričekati suigrače i odložiti je na stranu.

S druge strane, Kramarić je ionako najbolji kada igra na mjestu povučenijeg napadača i ulazi između protivničkih linija. Zna se da Kramarić, osim što može zabiti, ima i poseban osjećaj za zadnji pas. Jasno je da Kramarić neće biti u ulozi klasičnog desnog krila, nego će više biti drugi napadač koji će ulaziti u prazan prostor sa strane i razigravati suigrače.

Kako igrati presing bez Mandže?

Ako to ne bude funkcioniralo, Kramarić i Rebić lako mogu zamijeniti mjesta i vratiti se klasičnoj igri s dva moćna krila. U Rusiji je jak taktički adut hrvatske reprezentacije bio povremeni presing na zadnju liniju protivničke momčadi. To se djelotvornim pokazalo i protiv Engleza.

Da biste to igrali, u vrhu napada morate imati fizički moćne, a u isto vrijeme hitre i izdržljive igrače kao što su to, recimo, Perišić, Rebić i Mandžukić. Kada se igra presing, momčad mora djelovati kao harmonika, svi moraju djelovati istovremeno, sinkronizirano i biti maksimalno uporni, a napose najistureniji igrači koji pritišću protivničke braniče i tjeraju ih na pogrešku. Ako zataji samo jedan, ostali džabe rasipaju snagu.

Hoće li Vatreni opet posegnuti za starim receptom i pritisnuti zadnju englesku liniju, odnosno mogu li to igrati bez Mandžukića, koji je bio možda i najvažniji u lancu kada se igra presing? Kramarić teško u tom smislu može nadoknaditi Mandžukića, koji je po svojem igračkom profilu gotovo pa jedinstven, ali može ga nadomjestiti nekim drugim, već spomenutim kvalitetama.

Bez Mandžukića u momčadi i s Kramarićem u prvih 11 teško da presing može biti djelotvoran kao što je bio na većini utakmica na SP-u. U Rusiji smo vidjeli da Hrvatska mora igrati ponešto drugačije kada je Kramarić u prvih 11. Dalić je u najvažnijim utakmicama odlučio ostaviti na klupi tehnički suptilnijeg, ali tjelesno inferiornijeg Kramarića.

Kramarić na velikom ispitu

Dalić je forsirao fizički moćni trio, a krajnji rezultat dao mu je za pravo. Utakmica s Engleskom dat će barem djelomičan odgovor na to kojim će putem Hrvatska u taktičkom smislu nastaviti broditi i što bi Dalić u budućnosti mogao forsirati, odnosno koji bi profil igrača mogao tražiti. Čini nam se da je u ovom trenutku najvažniji zadatak pronalazak tog trećeg ili, ako želite, prvog igrača u napadu, jer ostale su pozicije ionako zacementirane kada su svi igrači na broju, pa se traže samo njihove zamjene, dok je pitanje Mandžina nasljednika posve otvoreno.

Ako su Perišić i Rebić više-manje sigurni u Dalićevoj koncepciji, onda je jasno da je Kramarić upitan. Hoće li nakon Engleske Dalić na neki način potvrditi Kramarića ili odustati od njega kao člana "udarnog" tima i početi tražiti nekog "novog Mandžukića" ili će se možda okrenuti nekim drugim rješenjima? Neki u HNS-u već zazivaju povratak Mandže.

Ni tu mogućnost ne treba posve odbaciti, iako teško da se može dogoditi, pogotovo ako se Hrvatska vrati dobrim igrama i pobjedama. Kad se sve sagleda, Kramarić je opet na velikom ispitu. Utakmica s Englezima mogla bi mnogo toga odrediti.

Tko će slaviti u reprizi polufinala SP-a (petak, 20:45, Nova TV i GOL.hr)?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider