Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Opcija B

Dalićeve ideje za Mundijal: Je li ovo momčad i novi sustav koji će testirati u pripremama za Svjetsko prvenstvo?

Izbornik Zlatko Dalić u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV najavio je kako će do Mundijala testirati neke ideje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija zaključila je nikad kompliciranije kvalifikacije za SP u Kataru na najljepši mogući način, pobjedom 1:0 protiv izravnih konkurenata Rusa pred prepunim Poljudom. Izbornik Zlatko Dalić nakon Eura napravio je veliki rez i uveo neke promjene i pogodio, a sad ima nešto više od godinu dana da ispolira svoje ideje za Mundijal.

U ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV potvrdio je kako će vrijeme koje ima do puta u Katar iskoristiti za uigravanje nekih novih ideja i opcija koje je dobro imati u rezervi u slučaju da budu potrebne na Svjetskom prvenstvu.

Promjene poslije Eura

"Najkompliciranije kvalifikacije za nas, u osam mjeseci, igralo se u sedam dana tri utakmice, taj poraz od Slovenije na početku… Ali uspjeli smo. Jedno lijepo priznanje što sam najuspješniji izbornik Hrvatske u povijesti. Ja sam uvijek imao dobar status i podršku HNS-a, sve ciljeve koje smo postavili mi smo ostvarili, nije bilo nekih velikih padova, mi smo prošli grupu na Euru, izborili dva Svjetska prvenstva'', pričao je Dalić pa nastavio:

Zlatko Dalić - 6 Nikad emotivniji Dalić: "Moram njega istaknuti, on će biti kapetan Hrvatske i novi Modrić" divider

''U reprezentaciju se teško ulazilo i teško ispadalo iz nje, sada to ide lakše, igrači su se malo opustili. Nakon Eura smo to promijenili, shvatio sam da reprezentacija nije bila pod mojom kontrolom, neke igrače nismo zvali koji nisu bili u formi, a neki su se sami otpisali. Taj rizik nam se isplatio i ostvarili smo plasman.“

"Imamo sjajan potencijal i vrhunske igrače, oni moraju tako nastaviti, nitko ne smije pomisliti da ima sjajan status u reprezentaciji, nitko nije siguran u reprezentaciji, oni su svjesni da moraju igrati i u klubovima, u trećem mjesecu su prijateljske, u šestom je Liga nacija'', kaže Dalić, koji bi u tom razdoblju mogao testirati nešto novo…

Zašto u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji

''Pokušat ćemo s tri braniča, trebat će nam za SP da se jako dobro pripremimo, neće biti puno termina za uigravanje, od Hrvatske moramo očekivati velike stvari, mladi su tu, ali oni ne mogu napraviti rezultat bez ovih starijih igrača.

gol expired Tko će na Dalićev popis za Katar? Očekuje se povratak srebrnih asova, a šlag na tortu bio bi "novi Haaland" divider

Taj pokušaj s tri braniča Dalić je već jednom isprobao u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa, kad se Vidi i Lovrenu u zadnjoj trojci priključio pomalo zaboravljeni Filip Benković. Na tom ispitu taj famozni "balkanski sustav" s trojicom braniča spektakularno je podbacio i Vatreni su izgubili 2:1, ali sad kad je u nacionalnoj vrsti jedan od najperspektivnijih igrača, Joško Gvardiol, i kad imamo toliko izbora na stoperskim pozicijama, vrijedi pokušati ponovo.

Izbornik ima nekoliko razloga za ovu ideju. Spomenuti Joško Gvardiol je idealan za ovaj sustav i mnogi mu već predviđaju veliku karijeru na poziciji lijevog stopera koji iznosi loptu, dok je istovremeno iznadprosječno brz.

Borna Sosa također igra u klubu u ovom sustavu i ističe se brojnim asistencijama i ubačajima. Gvardiol je pak idealan stoper za čuvanje leđa i prazan prostor ofenzivnog beka poput Sose. Ova dva ljevonoga braniča nisu samo svjetla budućnost već su i sadašnjost Vatrenih.

Nitko ne želi u špicu

Druga dva razloga zbog koji Dalić razmišlja o novom sustavu nalaze se u napadu, ili točnije, ne nalaze se. Vatrenima nedostaje idealan centarfor, prava špica te desno krilo.

Dalićeva momčad je prepuna igrača koji vole igrati iza napadača - Kramarić, Pašalić, Petković, Livaja, Vlašić  - ili pak krila koja vole igrati na lijevoj strani - Perišić, Brekalo, Oršić, nekad i Rebić.

Perišić i Kramarić se čine kao najizgledniji dvojac za napad, a alternativa je pregršt, kao i za poziciju iza te dvojice, koju će držati veteran i kapetan Luka Modrić. 

Slušajući Dalićeve ideje u razgovoru za Novu TV čini se kako bi u prijateljskim susretima i u Ligi nacija mogao testirati Vatrene, naravno ako svi zadrže formu, u postavi Livaković – Ćaleta Car, Lovren/Vida, Gvardiol - Juranović, Brozović, Kovačić, Sosa - Modrić - Kramarić, Perišić. Na papiru izgledaju odično, vidjet ćemo hoće li ovaj put uspjeti…

Zlatko Dalić najavio promjenu sistema

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider