Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
"Emocije ostaju, to je povijest"

Dalić za Dnevnik Nove TV dvije godine poslije svjetskog srebra: "Život mi se puno promijenio"

Na drugu obljetnicu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji izbornik Zlatko Dalić dao je intervju za Dnevnik Nove TV.

Zlatko Dalić je na drugu obljetnicu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji dao intervju za Dnevnik Nove TV gdje se osvrnuo na tu najveću utakmicu svoje karijere i hrvatske reprezentacije, ali i sve ono što se u međuvremenu izdogađalo. S njim je razgovarao reporter Mario Jurič.

Dvije godine su prošle od finala. Što je ono što vam prvo padne na pamet kad se sjetite tog dana?

"Evo, prošle su dvije godine, ali emocije i sjećanja su jako velika, bar što se tiče mene osobno, te emocije neće nikad proći. Svi skupa se rado sjetimo trenutaka veselja, uspjeha i zajedništva koje je napravila hrvatska nogometna reprezentacija. Mi smo 15. i 16. srpnja 2018. poslali sjajnu sliku u svijet o našoj državi i našem narodu i to je ono što ćemo uvijek se toga rado sjećati, to je ono što je povijest."

Preuzeli ste reprezentaciju u jako teškom trenutku. Jeste li tada mogli predvidjeti da će FIFA za godinu dana birati između vas, Zinedinea Zidanea i Didiera Deschampsa najboljeg trenera svijeta?

"U tim trenucima jedino što je bilo važno je da Hrvatska prođe Ukrajinu i to je za mene bilo najvažnije. To je bilo daleko i za mene nestvarno. Nisam, iako sanjam i imam ambicije, to mogao ni zamisliti, ali eto ostvarilo se."

"Na dočeku smo postali svjesni da smo napravili veliku stvar"

Luka Modrić svojom igrom nije zaslužio samo titulu najboljeg igrača već je osvojio i Zlatnu loptu i tako prekinuo dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Kolike su njegove zasluge na terenu i van njega?

"Luka je kao kapetan reprezentacije vodio svojim ponašanjem i igrama do finala i njegove zasluge su ogromne, ali mi smo kao tim ostvarili veliki rezultat, kao grupa igrača. Ja sam siguran da bi Luka sve svoje pojedinačne trofeje i nagrade dao za naslov svjetskog prvaka s Hrvatskom."

Dan nakon finala dogodio se onaj nestvarni doček. Je li to trenutak kad ste svi shvatili što ste uspjeli?

"Pa nakon finala smo bili razočarani i to nas je držalo, ali samo do povratka u Hrvatsku. Kad smo shvatili što nas čeka, taj žal je prestao i mi smo postali svjesni da smo napravili veliku stvar. Ono što smo mi doživjeli, to je bilo kao da smo svjetski prvaci."

"Još uvijek uživam, taj osjećaj nema cijenu"

Što se promijenilo u životu Zlatka Dalića u protekle dvije godine?

"Puno toga se promijenilo, izgubio sam neku svoju privatnost, svoj mir, ali ne žalim ni za čim. Živim najljepše dane svoje sportske i nogometne karijere, još uvijek uživam, onaj osjećaj koji sam doživio na utakmicama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku je nešto što nema cijenu i nešto što meni ne može nitko platiti."

Imate li poruku za građane?

"Puno puta sam rekao kako je Hrvatska živjela nešto najljepše, bili smo najbolja i najbogatija država na svijetu. Ono što je ostalo, ostale su te emocije i to sjećanje i sigurno da se većina hrvatskog naroda toga sjeća i pamti gdje su bili tog dana. Daj Bože da se to ponovi u nekoj bliskoj budućnosti, međutim nisam baš siguran da bi to bilo kao prije dvije godine jer to je bilo spontano, samo od sebe, veličanstveno, nešto što ostaje zauvijek."

Nastavi čitati

Nastavi čitati