Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
"Vjerujem u naše igrače"

Dalić najavio ratničku utakmicu s Rusijom: "Bit će nam jako teško, ali bit će i njima"

Hrvatsku reprezentaciju sutra u Moskvi očekuje okršaj s Rusijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmica s Rusima prva je od tri u rujanskom ciklusu za izabranike Zlatka Dalića. Tri dana poslije ovog sraza Vatreni će opet na gostovanje, ovaj put u Bratislavu gdje će odmjeriti snage sa Slovačkom u subotu 4. rujna, a tri dana poslije toga, u utorak 7. rujna, na Poljud stiže Slovenija. Sve će se igrati u istom, večernjem terminu od 20:45 i naravno sve uz izravni prijenos na Novoj TV i gol.hr-u.

Utakmicu su najavili izbornik Zlatko Dalić i vratar Dominik Livaković.

Prvi je odgovarao Livaković koji je žurio na večernji trening Vatrenih.

Već ste dvaput bili u Rusiji, vjerujemo da nosite lijepe dojmove iz naše zemlje. Možete li što reći o ruskoj reprezentaciji, poznajte li neke igrače, pitao je ruski novinar.

„Imam stvarno lijepe uspomene, pogotovo s reprezentacijom 2018., ali i s Dinamom, igrali smo ovdje s CSKSA-om u Europskoj ligi. Lijepi su dojmovi, nadam se da ćemo sutra nastaviti pozitivan niz. Što se tiče ruske reprezentacije, imaju stvarno dobre igrače, kao što su primjerice Mirančuk i Golovin ili Smolov, koji odlično igra u zadnje vrijeme, tako da će to biti jedna dobra utakmica, a mi se nadamo najboljem ishodu za nas“, kazao je Livaković.

"Vlašić je spreman za utakmicu"

Možete li malo detaljnije o Smolovu, što mislite koliko je opasan?

„To ću ostaviti za sebe, vidjet ćemo sutra.“

Pitanje za izbornika. Kakvo je stanje s Nikolom Vlašićem? Koliko znamo on je tek jučer stigao iz Londona gdje je završio transfer u West Ham.

„Nikola se jučer priključio našoj reprezentaciji. Znam da je bio okupiran transferom, da je to zadnjih dana bilo jako aktualno, ali on je sad tu situaciju riješio i mislim da je potpuno spreman za utakmicu. Neće mu biti lako, igra u Rusiji, u Moskvi, pred navijačima gdje je dugo igrao, no mislim da će mu to biti i poseban motiv. Njegova je odluka da prijeđe u West Ham, u englesku ligu, to je za njega još jedan novi izazov. Mislim da će on napraviti još bolje i veće transfere u budućnosti“, kazao je izbornik Dalić.

Rusija ima novog izbornika Valerija Karpina. On je određena nepoznanica za sve pa i za ruske novinare. Kako ćete igrati protiv promijenjene ruske reprezentacije i posebice njezine igre. Što planirate?

„Sigurno je da će Karpin donijeti jednu novu energiju, to je pokazao i popis igrača, da će njegova momčad biti agresivan, da će raditi visoki presing, da će igrati otvoren nogomet i tako se suprotstaviti. Neće biti nimalo lagano za nas, ali ni za njih. Znam da se dobro spremaju, napravili su malo veću prvenstvenu stanku da se reprezentacija može bolje spremiti. Sigurno je da će protivnik biti agresivan, da će biti kompaktan, pun energije i da će za nas biti jako teško.“

"Rusija nam je najveći konkurent"

Budući da je sezona tek počela, kakvo je stanje hrvatskih igrača, posebice u fizičkom smislu? Ne podcjenjujući Slovačku i Sloveniju, je li Rusija najozbiljniji suparnik u rujanskom ciklusu, a uz to ova utakmica može dosta toga usmjeriti za dalje.

„Nama je najveći problem što smo imali samo jedan zajednički trening. Ja vjerujem u naše igrače jer oni igraju u svojim klubovima. Oni su svi u formi, igrali su nekoliko utakmica, iako je početak sezone, to je najteži dio. Mislim da su ove tri utakmica najteži dio kvalifikacija, a nama je uvijek najvažnija sljedeća utakmica. Svu koncentraciju usmjerili smo na Rusiju, a nakon toga ćemo razmišljati o Slovačkoj, pa onda o Sloveniji“, kazao je Dalić.

„Iskreno mislim da je nama Rusija najveći konkurent, uz nas je najveći favorit za prvo mjesto u skupini. Utakmica je jako važna, ali neće biti presudna, neće biti odlučujuća jer nakon toga ima još šest utakmica, ali treba skupljati bodove, a za to je već šansa sutra.“

"Ovo je neka nova hrvatska reprezentacija"

Karpin je bio trener Rostova zadnjih nekoliko godina. Jeste li proučavali kakvu je igru gajio i jesu li vaši pomoćnici to radili?

„U mom stožeru su ljudi koji su dugo igrali u Rusiji – Pletikosa, Olić i Ćorluka. Oni znaju jako puno o Rostovu i utakmicama koje su igrali. Mi smo to gledali, proučavali, pripremali se… Koliko smo u tome uspjeli, vidjet ćemo sutra. Nadam se da jesmo, ali sutra je jedna posebna utakmica. Karpinu je prva kao izbornika, on je jako motiviran i sigurno će motivirati svoju ekipu da pruži maksimum i da će s te strane nama biti teško. I jednima i drugima trebaju bodovi tako da nemamo pravo na kalkulacije. Poštujem Karpinovu igračku i trenersku karijeru, a vidjet ćemo što će sutra iz svega toga izaći.“

Što se promijenilo u hrvatskoj reprezentaciji od 2018.?

„Puno toga se promijenilo, puno je igrača otišlo, ostalo je jako malo igrača, što je normalan slijed stvari, normalan proces. Ostali smo bez onih najvažnijih, ali dolaze mlađi. U ovom trenutku nama nedostaje i Luka Modrić, koji je ozlijeđen, ali naravno da nema ni Rakitića, Mandžukića, Ćorluke, Subašića… Ovo je neka nova reprezentacija, neki novi put. Lijepo se sjetiti prošlosti, ali od nje se ne živi. Hrvatska nije onakva kakva je bila 2018., gradi se nova reprezentacija, nova momčad. Vjerujem da ćemo biti uspješni i da ćemo opet stvoriti dobru reprezentaciju.“

"Puno nam Modrić nedostaje, to je za nas veliki hendikep"

Može li se zamijeniti Luka Modrić i kako ga planirate nadomjestiti? Tko će ga zamijeniti i kako će se igra promijeniti?

„Naš posao sutra biti će znatno teži bez Modrića, jer on je naš kapetan, glavni igrač. No moramo se priviknuti da on neće biti s nama i da moramo odgovoriti na najbolji mogući način. Ne možemo ga zamijeniti s pojedincem, mora ga zamijeniti momčad. Stariji igrači moraju preuzeti veću odgovornost. Luku je teško nadomjestiti, ali mislim da imamo i snage i energije i moći da to napravimo. Puno nam Luka nedostaje, to je za nas veliki hendikep“, zaključio je izbornik.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider