Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Nema straha

Obrana Vatrenih poslije Lovrena: Budućnost je već tu, a Dalić ima provjerena imena u rezervi

Zbogom Dejana Lovrena hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, iako bolan, ne bi trebao previše unazaditi obranu Vatrenih. Naprotiv.

Obrana hrvatske reprezentacije (Foto: Afp)

Navijače hrvatske nogometne reprezentacije jutros je zatresla vijest kako se iskusni veteran Dejan Lovren odlučio oprostiti od kockastog dresa emotivnim pismom. Međutim, neće se dugo tresti, baš kao ni izbornik Dalić, jer je budućnost zadnje linije Vatrenih – osigurana.

Lovrenov odlazak možda djeluje kao iznenađenje, ali jasno je i njemu kako bi teško dugo ostao član udarnih 11 reprezentacije kraj čudesnog obrambenog arsenala koji na raspolaganju ima šef struke nacionalne momčadi.

Dejan je ionako Hrvatskoj već podario dvije senzacionalne medalje sa svjetskih prvenstava kao jedina konstanta u obrani na dva uzastopna SP-a.

Budućnost je već tu

Lovren je vjerojatno pogledao sinoćnju predstavu Joška Gvardiola i zaključio – vrijeme je da prepustim svoje mjesto mlađima. Branič RB Leipziga i kraj Lovrena je bio nedodirljiv, a bilo je samo pitanje tko će mu biti partner u stoperskom paru.

Dalić se na Mundijalu odlučio za Lovrena i nije pogriješio jer su njih dvojica bili među najboljima na svjetskoj nogometnoj smotri, a u posljednjoj utakmici turnira Dalić je dao naslutiti tko će naslijediti Lovrena.

Zlatko Dalić i Dejan Lovren Lovren je prvo obavijestio Dalića: ''Bio je jedan od mojih lidera i veliki emotivac'' divider

To bi, dakako, trebao biti Josip Šutalo. Dinamov stoper bio je odličan u utakmici za broncu u Katru i trebao bi predstavljati budućnost obrane Vatrenih u paru s Joškom Gvardiolom. Dvojac koji je zajedno odrastao u Dinamovoj omladinskoj školi i mlađim pogonima nakratko se razdvojio na početku seniorske karijere jer se Gvardiol brže razvijao, međutim ubrzo su se ponovo spojili u reprezentaciji.

Obrana manje iskusna, ali brža

Njih dvojica trebali bi biti čuvari Livakovićeva gola sljedećih desetak godina, a ako jedan ili drugi zapne u formi, odmah do spomenutog dvojca je i Martin Erlić. On je pak također već etablirano ime u nacionalnoj momčadi. Stvorio ga je s one dvije sjajne partije protiv Francuske i Danske u Ligi nacija, a imat će ga priliku dodatno potvrditi u kvalifikacijama za Euro u ožujku, odnosno u Ligi nacija naljeto.

Manjak Lovrenova iskustva Dalić bi trebao nadoknaditi brzinom koju će novi stoperski dvojac imati. Hrvatska se obrana sada pomlađuje i ubrzava, a kako to izgleda, vidjeli smo u Ligi nacija s Erlićem i Šutalom kao stoperskim parom.

Još nekoliko imena u kombinaciji

U kombinacijama za stoperske pozicije službeno je još i Domagoj Vida, međutim može se očekivati da će se i on ubrzo oprostiti. Miljama je daleko od udarne momčadi reprezentacije, ima dvije velike medalje sa svjetskih prvenstava i prešao je magičnu brojku od 100 nastupa. Dakle, crveni tepih za njegovu reprezentativnu mirovinu je prostrt i samo se čeka službena objava.

Dejan Lovren Sve je iznenadio: Dejan Lovren oprostio se od reprezentacije Hrvatske, objavio je emotivno pismo divider

Hrvatska obrana spremna je i za taj trenutak jer Dalić u kombinacijama ima i zasad otpisanog Duju Ćaleta-Cara, koji je već bio u kombinacijama, ali ga je izbornik privremeno stavio u drugi plan kad su se pojavili Šutalo i Erlić. No sad će biti mjesta i za njega. On u Southamptonu igra toplo-hladno. Malo ga hvale, malo je na tribini, ali dolaskom novog trenera u Svece i njemu bi trebali uslijediti bolji dani.

Ne dođu li, ništa zato jer Dalić ima još pokoju B-varijantu u reprezentaciji U-21. Riječ je o bivšem stoperu Rijeke Hrvoju Smolčiću, koji se solidno snašao u Eintrachtu i već prikupio osam nastupa u Bundesligi i polako kuca na vrata A-selekcije kao onaj peti stoper, koji je na Mundijalu bio Martin Erlić.

Dalić ima bonus opcije i u postojećem kadru

Također, Dalić bi mogao na stoperskoj poziciji koristiti i Josipa Stanišića, koji je preko praga Vatrenih prešao kao alternacija na bekovskoj poziciji, međutim on je zapravo stoper. Tu je i U-21 reprezentativac Boško Šutalo, kao opcija u budućnosti, međutim on se tek mora vratiti poslije duge pauze i teške ozljede pa je teško očekivati da će uskočiti u Dalićev kadar već do ljeta, ali ne treba isključiti ni tu opciju.

Također, tu su i braća Vušković, Mario i Luka, kao veliki potencijali, ali o tom potom. Jer starijeg Marija sad očekuje pravna bitka zbog dopinga, a mlađi tek dolazi na seniorsku scenu, ali tu su kao opcije u nekoj daljoj budućnosti.

U svakom slučaju, Lovrenov odlazak, iako bolan, neće previše unazaditi kvalitetu zadnje linije hrvatske reprezentacije jer je budućnost itekako blistava…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider