Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Prevladava pozitiva

Analiza učinka i igre Vatrenih: Evo što je bilo pozitivno, a što negativno

Evo što se nama činilo da je protiv Slovačke i Azerbajdžana bilo pozitivno i negativno u igri hrvatske reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

Vatreni su rujanski ciklus okončali s 4 osvojena boda, što im je bilo dovoljno da preuzmu vodeće mjesto u našoj skupini. A evo što se nama činilo da je protiv Slovačke i Azerbajdžana bilo pozitivno i negativno u igri reprezentacije.

Remi na gostovanju kod najslabijeg suparnika u skupini bacio je negativnu sjenu na rujanski reprezentativni ciklus. No, ostao je dojam da razloga za optimizam i zadovoljstvo ipak prevladavaju.

Modernija igra

Izdvojili smo one najvažnije, a prvi pozitivni aspekt je svakako puno modernija igra Vatrenih nego li do sada.

Posebno se to odnosi na posjed lopte, jer Vatreni su u cijeloj utakmici protiv Slovačke i 30 minuta protiv Azerbajdžana djelovali kao da točno znaju kako provesti aktivnu igru brzih dodavanja te s puno rezonske trke u prazan prostor doći do lijepih prigoda za postizanje pogotka.

Juventus priprema dvije velike "otimačine", Englezi će poludjeti Juventus (Foto: AFP)

Preostali pozitivni segmenti odnose se na pojedince. Prvi među njima je uskoro 25-godišnji Bruno Petković. Odlično se kreće među linijama, kvalitetna je mantinela u suradnji s veznjacima, a pokazao je koliko dobar i atraktivan može biti i licem okrenut golu.

Najveći dobitnici

Sljedeći na popisu je 21-godišnji Nikola Vlašić. I to ne samo zbog toga što je pogotkom otvorio put prema pobjedi protiv Slovaka već načina na koji si je uopće otvorio prostor za udarac.

Pokazao je i dokazao koliko je snažan na nogama. Uz to, Vlašić je Daliću pokazao i koliko kvalitetno može asistirati suigračima za velike prigode.

Kek "oživio" Sloveniju: Poslije očajnog starta drže poziciju za Euro Slavlje Slovenaca (Foto: AFP) Benjamin Verbič (Foto: AFP) Josip Iličić (Foto: AFP) Jan Oblak (Foto: AFP)

Marcelo Brozović, uz dakako kapetana Modrića, kontrolirao je sredinu terena najveći dio vremena na vrhunskoj razini.

Jer osim sjajnog udarca kojeg posjeduje, Brozović je igrač koji obično čuva najopasnije suparnika, te pametnim postavljanjem brzo reagira na takozvanu drugu loptu i ostvaraju reposjed. A tu je još i Dominik Livaković koji svojim intervencijama ulijeva sigurnost u cijelu obranu.

Negativni aspekti

Negativni aspekti igre Vatrenih vezani su prevelik broj promašenih šansi. U dvije utakmice, Vatreni su uputili čak 52 udarca, a previše je velikih prigoda ostalo neiskorišteno.

Druga su kasne izmjene izbornika Zlatka Dalića, što je i sam priznao.

gol expired Izbornik je morao znati kakvi su Vatreni i prije vući poteze: Nema straha, Mađare će na Poljudu dočekati urnebes! divider

"Trebali smo možda prije reagirati, možda u veznom redu, da pokušamo to malo zatvoriti. Međutim, imali smo mi posjed lopte, ali možda je tu bila mala greška da nismo išli ranije u veznom redu zatvarati igru jer zaista nije išlo, pa da to sačuvamo. Nismo. Kasnije smo pokušali s Brekalom i Oršićem, to je možda bilo malo kasno preko bokova jer previše je bilo igre kroz sredinu, ali, eto, nismo mogli ništa", kazao je Dalić.

Zakazali bekovi

Posebno su slabo Vatreni reagirali kod gola Azerbajdžana. I dok se za Brozovića može reći da je suparnika usmjerio na njegovu slabiju nogu, reakcija Lovrena, koji je protiv Slovačke bio briljantan, bila je ispod razine. Kada je Khalilzada krenuo u prodor, cijela obrambena linija stajala je predaleko.

Protiv Azerbajdžana u potpunosti je izostao bilo kakav napadački učinak bekova. No, kada se sve zbroji i oduzme, nogometna javnost je optimistična za poljudski okršaj s Mađarima.

"Očekujem tri boda, ništa drugo. Hrvatska jedino tako zna igrati. Mi kad kalkuliramo, kad igramo na pola, kao ovo drugo poluvrijeme u Azerbajdžanu, mi to ne znamo igrati", kaže Mate Bilić, bivši hrvatski reprezentativac i stručni komentator Nove TV.

Pobjeda protiv Mađarske imperativ

Trener Dinama Nenad Bjelica ističe:
"Vjerujemo, uz pun stadion, da će naši dečki odigrati kvalitetnu utakmicu i pobijediti Mađare.“

Bilić zaključuje:

"Trebamo ići po tri boda. Jednostavno dokazati Mađarskoj da želimo to prvo mjesto i da što prije želimo otići na EURO."


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider