Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za razliku od Markovića

Mamić odnio pobjedu na sudu, poraženi se pitaju: Kako je to moguće?

Zdravko Mamić dobio je još jednu sudsku bitku, a strana koja je izgubila u ovom slučaju medijima je uputila priopćenje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vrhovni sud zaključio je da je bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković diskriminirao gay populaciju izjavom da za nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi". Naređeno mu je da se ispriča homoseksualcima. Mamić se očito izvukao.

>> Marković se mora ispričati homoseksualcima u roku od tri dana

Donosimo priopćenje kojeg potpisuju podnositelji udružne tužbe - udruge Centra za LGBT ravnopravnost (LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije.

''Zbog izjava da ni u njegovoj reprezentaciji gejevi ne bi mogli igrati nogomet, jer on ne vidi gej čovjeka reprezentacije kako glavom ide na kopačku, ali ga vidi "kao baletana, tekstopisca i novinara", Zdravko Mamić, predsjednik GNK Dinamo, nije počinio diskriminaciju.

Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ta je presuda u potpunosti suprotna od presude protiv Vlatka Markovića, koji je dao gotovo identičnu izjavu, na koju se Mamić i sam referirao i podržao je.

Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoji ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi dijametralno suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona.


PRESUDA SUPROTNA PRESUDI EUROPSKOG SUDA PRAVDE

Vrhovni sud je u obrazloženju presude naveo da ne postoje okolnosti na temelju kojih bi se osnovano moglo zaključiti da je homoseksualcima po osnovi spolne orijentacije bio nemogućen ili otežan pristup nogometnoj reprezentaciji što predstavlja tumačenje supotno od odluke Feryn Europskog suda pravde. U tom slučaju je direktor tvrtke Feryn izjavio da njegova firma nije sklona zapošljavati imigrante, a Europski sud je utvrdio da takva izjava predstavlja izravan oblik diskriminacije budući da takve izjave mogu snažno odvratiti imigrante od podnošenje prijave za posao u Ferynu, a time i spriječiti njihov pristup tržištu rada.

PRESUDA SUPROTNA PRESUDI U ISTOVJETNOM PREDMETU MARKOVIĆ

Dok je u slučaju Marković Vrhovni sud utvrdio da je Marković pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu, u slučaju Mamić isti Vrhovni sud navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju, te da tuženik kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji .

ŠTETNA PRASKA VRHOVNOG SUDA i DALJNI POSTUPCI TUŽITELJA

Kakva je poruka žrtvama diskriminacije te udrugama, umječačima i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje da Vrhovni sud isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja? Koja je to poruka za pravnu sigurnost u ovoj zemlji?

To su odgovori na koje će, nadamo se, uskoro odgovoriti Vrhovni sud, jer ćemo u zakonskom roku zatražiti reviziju presude u slučaju pravomoćne presude za Zdravka Mamića.''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider