Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pristaše proglasile Štimca predsjednikom!

VIDEO: Izvanredna skupština poništila izbor Markovića, izabrala Štimca!

Na Izvanrednoj skupštini HNS-a Štimac je uspio srušiti Vlatka Markovića...

Izvanrednu sjednice Skupštine HNS-a sazvala su 23 skupštinara naklonjena Igoru Štimcu. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić pak slavodobitno je objelodanio dopis Uefe i Fife u kojem se može pročitati kako krovna europska i svjetska nogometna organizacija neće priznati odluke donesene na današnjoj Skupštini, no Štimca to izvješće nimalo nije obeshrabrilo.

>> Noć prije 'bitke' Štimac postrojava svoju 'vojsku' poput Mamića

>> VIDEO Štimac: Ne pada nam na pamet odustati, a Markoviću je bolje da šuti

>> VIDEO: Srebrić se nada zaštiti Fife 'ako država podrži Štimca'

>> Marković za Dnevnik Nove TV: Nije dobro, zbog njih bi nas UEFA mogla izbaciti!

Štimac nije neki tajkun koji se zaletio na mjesto predsjednika HNS-a...

- Ivan Brleković
Sjednica je započela u 9 sati u zagrebačkom hotelu Westin, a Štimac pokušava dobiti kvorum od najmanje 25 skupštinara što misli da bi mu bilo dovoljno za preuzimanje uloge predsjednika HNS-a.

Dugogodišnji dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković otvorio je izvanrednu sjednicu Skupštine HNS-a koju su zatražila 23 skupštinara. Brleković je prvo pokazao pismo podrške udruge Zajedno za Dinamo.

„Možda je pretenciozno da nas nazivaju herojima jer smo se usudili suprotstaviti se onima koji drmaju hrvatskim nogometom već godinama“, kazao je Brleković.

Brleković je objasnio gdje je pravno uporište za sazivanje ove sjednice. Vratio se na Izbornu skupštinu od 17. prosinca 2010.

 „Taj cirkus započeo je u Udruzi 1. HNL kada su putem faksa, e-mail ili telefona izabrani Robert Špehar i Branko Laljak za predstavnike Udruge u Skupštini. Ključan je bio glas RNK Split, a potpis na faks poruku stavio je Slaven ili Jozo Žužul koji su kazneno gonjeni. Taj potpis je protuzakonit. Drugi slučaj priča s predstavnikom Dubrovačko-neretvanske županije Previšićem. Osim toga, Zdravko Mamić nije imao pravi biti na Skupštini 17. prosinca 2010. Zašto? Ako je vjerovati medijima, Županijski sud u Varaždinu podnio je kaznenu prijavu protiv Mamića zbog 'torbarenja' dionicama. Ako je Reni Sinovčiću zabranjeno, moralo je to biti i Mamiću. Ako smo svi jednaki pred zakonom u pravnoj državi u Hrvatskoj, onda su pravila igre za sve jednaka.“

Brleković se zatim osvrnuo na nedavni dopis Uefe i Fife u kojem stoji kako dvije krovne nogometne organizacije neće priznati zaključke današnje Skupštine.

Mi ni na koji način ne želimo dovoditi autoritet Uefe i Fife. To su samostalne organizacije. Krajnje je sumnjivo da bi Uefa i Fifa slali na jednom komadu priopćenje. Ovdje nije riječ o upletanju politike u nogomet. Situacija u Poljskoj i Francuskoj sasvim je drugačija nego u Hrvatskoj. Skupština ima 49 članova, a ovdje nas ima 25 ili 26. Valjda smo mi jednako vrijedni. Možda su bili na ručku s predsjednikom Uefe Michelom Platinijem, kako se jedan od djelatnika HNS-a pohvalio. Siguran sam da Uefa poštuje osnovno pravilo da se čuje i druga strana.''

''Štimac nije neki tajkun koji se zaletio na mjesto predsjednika HNS-a. U Uefi dobro znaju tko je Igor Štimac. Uefa će nakon ove sjednice Skupštine dobiti kompletno izvješće. Neka nitko ne misli da nas može plašiti fotokopijom bez memoranduma. Marković je sazvao redovnu, izvještajnu Skupštinu na kojoj treba donijeti financijski plan, a to je moralo biti donijeto do kraja veljače. To je uostalom grubo kršenje zakona jer Izvršni odbor ne smije donositi proračun. Ja znam da Marković ništa ne zna i ne zna što se događa. Postao je predmet grube manipulacije. No, HNS nitko nema pravo privatizirati."

Tročlana Verifikacijska komisija bit će u sastavu: Zebec, Bajlo, Miculinić. Predsjednik komisije Dražen Zebec istaknuo je kako je na Skupštini nazočno 25 članova Skupštine od njih ukupno 49.

„Svi su predali dokumente kojima dokazuju da nisu kazneno gonjeni“, kratko je utvrdio Zebec, a predsjedavajući Igor Štimac zaključio je kako postoji kvorum.

Jednoglasnom odlukom 25 nazočnih skupštinara poništena je odluka o izboru predsjednika HNS-a na Izbornoj skupštini od 17. prosinca 2010. Jednoglasno je poništena i odluka o izboru članova Izvršnog odbora.

Izborna komisija utvrdila je kako je svih 25 glasova, od nazočnih skupštinara, u izboru za novog predsjednika HNS-a dobio Igor Štimac.

Predugo smo bili zatočeni u tami, došlo je vrijeme da krenemo novim putem...

- Igor Štimac
Ante Kulušić i Željko Čulo izabrani su za dopredsjednike Saveza, a Štimac je istaknuo:

„Predugo smo bili zatočeni u tami, došlo je vrijeme da krenemo novim putem. Stoga pozivamo i one koji nisu bili na današnjoj Skupštini da se pridruže i počnu sa nama raditi na boljitku hrvatskog nogometa.“

"Ne želimo raditi razdor u hrvatskom nogometu i nije ovo kao što neki žele prikazati sukob između Dinama i Hajduka ili sjevera i juga jer takve ocjene najbolje demantiraju delegati koji dolaze iz svih županija od Dubrovnika do Vukovara" doda je Igor Štimac.

Po njegovim riječima neće on sada neće poduzimati nikakve aktivnosti dok ovjereni zapisnik sa današnje sjednice ne dostavi Uredu za opću upravu Grada Zagreba koji u zakonskom roku od 30 dana "mora" izvršiti upis novih čelnika HNS.

"Naravno da dotad nećemo razgovarati o novom glavnom tajniku HNS-a, koji će biti izabran nakon raspisanog javnog natječaja, a što se nas tiče Dražen Ladić je i nadalje izbornik mlade nogometne reprezentacije jer ga je zbog postojanja kaznene prijave smijenio Izvršni odbor HNS u kojem su bili Pero Vićan, Miroslav Uljan i Zdravko Mamić koji također imaju kaznene prijave", zaključio je.

Brleković je zatražio riječ kako bi se ispričao inicijativi Zajedno za Dinamo:

„Prije ulaska u ovu dvoranu dvojica mladića prišla su nam i kazala nam da bi voljela da se to tako prikaže. Ispričavam se inicijativi Zajedno za Dinamo što sam se dao možda i malo nasanjkati. Želim inicijativi da ostvari što prije svoje naume za ono što se bori. Želimo da Dinamo postane klub navijača Dinama."

Skupštinari koji su dali svoj glas Igoru Štimcu:

Josip Šarić (Vukovarsko-srijemska)
Davor Ivić (Sisačko-moslavačka)
Zvonimir Gelo (Sisačko-moslavačka)
Davor Daraboš (Varaždinska)
Dražen Zebec (Varaždinska)
Nikola Galešić (Zagrebačka)
Ivica Mađer (Zagrebačka)
Željko Mihalj (Zagrebačka)
Nikica Stevanović (Brodsko-posavska)
Ivica Batinić (Brodsko-posavska)
Mladen Mikolčević (Brodsko-posavska)
Tomislav Jurjević (Dubrovačko-neretvanska)
Krešimir Vejić (Dubrovačko-neretvanska)
Goran Pauk (Šibensko-kninska)
Željko Dulibić (Šibensko-kninska)
Jakov Modrušan (Istarska)
Darko Jergović (Istarska)
Stipe Čačić (Ličko-senjska)
Berislav Gržanić (Ličko-senjska)
Igor Štimac (Splitsko-dalmatinska)
Stipe Doljanin (Splitsko-dalmatinska)
Mišo Čirjak (Zadarska)
Josip Bajlo (Zadarski)
Doris Miculinić (Primorsko-goranska)
Dragutin Marjanović (Koprivničko-križevačka)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider