Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izgubio je borbu...

U Zagrebu preminuo Vlatko Marković

Vlatko Marković izgubio je bitku za život nakon borbe s Alzheimerovom bolesti i upalom pluća.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U bolnici Rebro noćas je preminuo bivši, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković. Bolovao je od Alzheimerove bolesti, a imao je i velikih problema s plućima.

>> Dobio 'utakmicu' života: Tek ćete saznati kakva je poštenjačina bio...

>> Kontroverze Vlatka Markovića kao čelnika HNS-a

>> Šuker: HNS izgubio jednog od najvažnijih djelatnika u povijesti

>> Barić tužan zbog odlaska Markovića: Bio je divan čovjek, pravi dinamovac

>> Dinamo se priopćenjem oprostio od Markovića

Zbog upale pluća završio je 76-godišnji Marković nedavno u bolnici Rebro. Pojavila se i bakterija u organizmu i Markovićevo zdravlje, nažalost, nije izdržalo.

Velika igračka i trenerska karijera

Vlatko Marković imao je veliku igračku i trenersku karijeru. Nogometnu karijeru započeo je u rodnom Bugojnu. Iz Iskre je prešao u zenički Čelik, a potom u zagrebački Dinamo, za koji je igrao u razdoblju od 1958. do 1965. Prva inozemna stanica bio mu je belgijski Gent, u kojem se kratko zadržao, potom je otišao u Wiener Sport-Club, a karijeru je zaključio je u bečkoj Austriji.

Bio je član udarne postave jugoslavenske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu stigla do polufinala, a Marković je bio jedan od najboljih obrambenih igrača turnira.

Bio je izabran u najbolju momčad tog svjetskog prvenstva u sastavu: Schrojf, Djalma Santos, Masopust, Marković, Popluhar, Pluskal, Garrincha, Amarildo, Seeler, Pele, Zagalo.

Nakon igračke karijere, otisnuo se u trenerske vode. U bogatoj trenerskoj karijeri vodio je dva najveća hrvatska kluba - Dinamo i Hajduk, „modre“ u čak četiri navrata, zatim Zagreb, Standard Liege, Niceu i bečki Rapid, a kratko je bio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije (1993.-1994.).

Na čelu HNS-a dolazi nakon bronce u Francuskoj

Godine 1994. postaje dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a na čelo HNS-a stiže četiri godine kasnije.

Na mjestu predsjednika HNS-a zadržat će se do 2012., kada ga je zamijenio Davor Šuker. U posljednjem mandatu Marković je vodio ogorčenu bitku za mjesto predsjednika s današnjim izbornikom hrvatske reprezentacije Igorom Štimcem.

U kontroverznoj predsjedničkoj utrci Marković je pobijedio Štimca u „fotofinišu“. Međutim, ubrzo je mjesto predsjednika prepustio Šukeru.

Dobio je brojne nagrade

Za svoj rad u nogometu Vlatko Marković je dobio brojne nagrade i priznanja, a među ostalim Nagrade HOO-a Matija Ljubek, Godine 2006. Marković je dobio francuski nacionalni orden za zasluge predsjednika Jacquesa Chiraca, pod nazivom Chevalier de Lordre National du Merite (vitez Nacionalnog reda), a nositelj je i titule Zmaja od Bosne srebrne u Družbi braće Hrvatskog zmaja.

Datum posljednjeg ispraćaja Vlatka Markovića bit će naknadno objavljen.

Po čemu ćete pamtiti Vlatka Markovića?

Ukupno glasova:

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider