Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bilo ih puno...

Kontroverze Vlatka Markovića: 1999., debakl oko Eura, 'tuneli', borba za vlast

Kada se spomene Vlatko Marković, nitko ne može ostati ravnodušan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mlađe generacije ne pamte Vlatka Markovića kao odličnog nogometaša i trenera koji je Dinamo vodio u četiri navrata. Njegovo vođenje HNS-a ostat će u pamćenju kao uspješno, kada je riječ o rezultatima reprezentacije, ali i kontroverzno kada je riječ o javnim nastupima.

>> U Zagrebu preminuo Vlatko Marković

>> Dobio 'utakmicu' života: Tek ćete saznati kakva je poštenjačina bio...

>> Šuker: HNS je izgubio jednog od najvažnijih djelatnika u povijesti

>> Barić tužan zbog odlaska Markovića: 'Bio je divan čovjek, pravi dinamovac'

>> Dinamo se priopćenjem oprostio od Markovića

Donio je savezu veliku financijsku moć, smjestio ga u Kuću nogometa u Rusanovoj, ali je bio često na udaru kritika javnosti.

Jedna od onih stvari koju će mnogi zamjeriti Vlatku Markoviću su famozna polaganja kamena temeljca u Tuhelju. Nekoliko puta je obećao kamp reprezentacije, ali od svečanog fotografiranja ispred kamena temeljca dalje se nije otišlo.

Hrvatsku je šokirao kada je 1999. nakon velike krađe u posljednjem kolu HNL-a i nepriznatog gola Rijeke protiv Osijeka, Dinamo stigao do naslova prvaka. Vlatko Marković kao predsjednik HNS-a nije krio sreću takvim raspletom te poručio kako se to moglo dogoditi 'samo najkatoličkijem klubu'.

Posljednje godine njegovog 14-godišnjeg mandata na čelu HNS-a pamtimo po debaklu u borbi za organizaciju Eura. Uvjeravao je hrvatsku i mađarsku javnost kako je EP sigurno, a onda na glasanju niti jedan glas nije stigao hrvatsko-mađarskoj kandidaturi.

Za novinare je često bio u legendarnom tunelu: 'Ne mogu sad, baš sam u tunelu', rekao bi i prekinuo razgovor.

Kada bi i pristajao na izjave, one su znale biti prevulgarne za objavu. Njegovu su 'alergiju na kritiku' kasnije mnogi povezivali s pojavom bolesti. Nije se libio ni očešati ministra sporta Željka Jovanovića, a homoseksualne udruge natjerale su ga sudskim putem da se ispriča zbog izjave kako homoseksualcima nije mjesto u nogometu.

Krajem 2011. dobio je veliku bitku s Igorom Štimcem za mjesto predsjednika HNS-a. Iza njega je stajao Zdravko Mamić koji je vukao konce kampanje. Rat sa Štimcem bio je prepun međusobnih optužbi i sumnjivih radnji. Na kraju je Marković slavio s jednim glasom viška, a koji se kasnije na sudu pokazao nelegalnim.

Ubrzo nakon toga prepustio je svoje mjesto Davoru Šukeru koji je preuzeo HNS neokaljan nakon 'prljave' kampanje u borbi za predsjednika HNS-a. Marković je podnio i tu žrtvu,a potom dobio titulu počasnog predsjednika saveza...

Po čemu ćete pamtiti Vlatka Markovića?

Ukupno glasova:

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider