Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Našli se u četiri oka

Platini pronašao novog prijatelja, a Jovanović 'lijek' za Markovića i HNS!

Promjene zakona o sportu užurbano se dovršavaju. Jedna od zanimljivijih stvari koja bi trebala zaživjeti već ovog ljeta je djelovanje sportskih inspekcija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Diplomirani pravnici i kineziolozi kontrolirat će rad sportskih saveza i klubova. Kako bi to trebalo funkcionirati objasnio nam je resorni ministar, Željko Jovanović. Prvu rundu ministar Jovanović odboksao je odlučno i borbeno, no nije stekao neku veću bodovnu prednost. Štoviše, neki ga uopće ne doživljavaju, ali uskoro bi presing trebala zaigrati sportska inspekcija.

Sportske inspekcije trebale bi biti alat pomoću kojega će se u sportskim udrugama utvrditi konkretne manjkavosti, nedostaci ili kršenja zakona, čije procesuiranje više onda neće biti moguće tumačiti kao politički pritisak. Mnogi bi se zakleli da će jedna od prvih adresa na koje će sportska inspekcija zakucati, biti Rusanova 13.

"Pa ja sam rekao da se nitko ne osjeti ugroženim, da ćemo krenut abecednim redom kao regularne posjete. A naravno u slučaju bilo kakvih najava odnosno dojava o nepravilnostima ići ćemo i preko tog reda", kazao nam je Željko Jovanović.

Plan je da se zakonodavni okvir usvoji najkasnije u svibnju. Tako bi sportski inspektori, a bit će to diplomirani pravnici i kineziolozi, na teren mogli istrčati 1. lipnja.

"Ako uzmemo sadašnji Zakon o sportu, postoji nekoliko članaka koji se krše u sportskim savezima, sportskim klubovima koji se temelje na sukobu interesa. Da je sportska inspekcija funkcionirala, veliki dio problema na primjer u hrvatskom nogometu i HNS-u vjerojatno se ne bi ni dogodio", ističe Jovanović.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić u svojem stilu konstatira:
"Situaciono ponašanje i situaciona opstojnost iziskuje da se prilagodiš i akomodiraš realnim uvjetima sredine u kojoj djeluješ."

U toj akomodaciji HNS će se sve manje moći osloniti na moniseura Platinija, jer izgleda da on odnedavno ima novog najboljeg prijatelja iz Hrvatske...
"Ja sam se oduševio susretom s Platinijem i u dijelu gdje je on bio plenarni izlagač, i u dijelu gdje smo se gospodin Skansi i ja našli s njime i kada sam se ja s njim našao u četiri oka. Jedino rješenje je čvrsta suradnja politike, sportskih klubova i saveza i medija. Prema tome, potpuno suprotno od onog što su neki pojedinci iz HNS dižući prašinu pokušali zaštititi sebe i svoje fotelje“, zaključio je Jovanović.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati