Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osveta 'otpadnika'

Riječani ostaju 'provincijalci' ili ruše mit o Mamićevoj filijali

Rijeka ima povijesnu šansu riješiti se provincijskog kompleksa i srušiti dominaciju Dinama hrvatskim nogometom te postati klub koji će definitivno zadobiti ravnopravan status s dvama najvećim hrvatskim klubovima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da je mogla birati, Rijeka nije mogla izabrati bolji trenutak za gostovanje na Maksimiru. Nakon „šamaranja“ u Sofiji, Dinamo se poput grogiranog boksača koprca na konopcima, potreban je još samo jedan direkt osrednje snage da se strovali na pod. Rijeka će večeras testirati svoje šampionske ambicije. Ova utakmica nosi sa sobom puno simbolike.

>> Uoči derbija s Rijekom Ivanković razgovarao s Mamićem!

>> Evo što spaja Mamića i Pereza: Real ide po Iniestu, a Dinamo...

>> Zašto je Zdravko Mamić loš menadžer, a Damir Gojanović dobar

Jasno je da bez obzira na rezulat neće biti riješeno pitanje prvaka, ali uspije li momčad Matjaža Keka potući „modre“, pokazat će da je spremna za naslov prvaka. Dokazat će to sebi, ali i cijeloj državi. Kekovim igračima samopouzdanje će narasti do neba, bit će to definitivni znak da mogu prekinuti Dinamovu dominaciju hrvatskom ligom.

Demagogija Matjaža Keka

Kek „pili naopako“ pa kaže kako Rijeka nema što izgubiti u Maksimiru. A ne, to je čista demagogija, jer ova Rijeka nije ona stara Rijeka koja je kod Dinama dolazila gotovo isključivo po porcije. „Volpijeva Rijeka“ itekako ima što izgubiti u Maksimiru, može izgubiti ono što je najvrjednije, a to je kredibilitet pred svojim navijačima, ali i cijelom državom. Sve će oči večeras biti uprte u Maksimir, cijela država je radoznala vidjeti je li Rijeka konačno preskočila provincijske okvire i može li konačno skinuti Dinamo s prijestolja.

Ako još jednom dobije po „tamburi“, nema sumnje kako će entuzijazam onih koji čekaju konačni Dinamov pad rapidno splasnuti. Rijeka će u tom slučaju sasvim sigurno izgubiti poštovanje koje je stekla igrama u posljednjih dva mjeseca, njezini igrači izgubit će i vjeru u svoje mogućnosti, koliko god trubili da u Maksimir stižu bez pritiska i nekog posebnog bremena. To što „pile naopako“, što svojim izjava sugeriraju da još uvijek ne prihvaćaju ulogu ravnopravnog protivnika, makar se derbi igra na Dinamov bunjištu, govori da kod Riječana rovari crv sumnje, da još uvijek nisu sigurni da su „al pari“ Dinamu ili čak bolji.

Provincijski kompleksi Rijeke

„Modri“ su posljednjih godina cijeloj ligi nabili tolike komplekse da gosti gube i prije nego što istrče na maksimirski travnjak. To je u nekim utakmicama možda bila i odlučujuća prednost „modrih“. Je li došlo vrijeme da oni drhte, može li se Rijeka nametnuti Dinamu usred Zagreba? Hoće li Dinamovi „otpaci“ definitivno pretvoriti gubitnički provincijski mentalitet u pobjednički i time pokazati Mamiću da je grdno pogriješio kad ih se tako olako riješio ili će potvrditi da nisu igrači za velike stvari?

Rijeka ima povijesnu šansu

To su ključna pitanja na koja ćemo večeras dobiti odgovor i koja će u konačnici rješavati pitanje prvaka. Meč na Maksimiru mogao bi odrediti budućnost hrvatskog klupskog nogometa. Rijeka ima povijesnu šansu riješiti se provincijskog kompleksa i srušiti dominaciju Dinama hrvatskim nogometom te postati klub koji će definitivno zadobiti ravnopravan status s dvama najvećim hrvatskim klubovima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider