Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Grubo je pogriješio'

Oglasio se i Šuker: 'Mamić srcem i dušom pripada nogometu'

Skandalozne izjave Zdravka Mamića prokomentirao je i Davor Šuker, priopćenjem u kojemu se malo toga odnosi na samog Mamića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Saveza poslao je poprilično opširno priopćenje, koje se Zdravka Mamića tiče tek u jednom, manjem dijelu. Ne ulazeći u Šukerove namjere, iz aviona je očito da finalni oblik priopćenja, a napose neke rečenice u njemu, u potpunosti odudaraju s temom - skandaloznim ponašanjem glavnog čovjeka hrvatskog nogometa.

>> Mamić je Jovanovića imao na konopcima, a sada se boji nokauta?

Donosimo ga u cijelosti:

"U svoje ime i u ime Hrvatskog nogometnog saveza, čiji sam predsjednik, želim jasno izreći mišljenje o svim zbivanjima vezanim za nogometnu organizaciju uoči kvalifikacijske
utakmice Hrvatska – Srbija. Jedan od mojih najbližih suradnika, član Izvršnog odbora HNS-a i izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić, grubo je pogriješio i svojim je posljednjim istupom nanio veliku štetu ne samo sebi, već i nogometu, kojem svim srcem i dušom pripada. Kao da me nije čuo i pažljivo slušao što sam govorio na posljednjoj skupštini HNS-a i potpuno neuobičajeno za javnu komunikaciju moram citirati dio svog govora :

"..........Stoga upravo vas - članove skupštine i Izvršnog odbora HNS-a molim, ali i obavezujem da činite sve na afirmaciji našeg sporta, da zaboravimo sve nesuglasice i da zajedno krenemo ka novim uspjesima kojih nije nedostajalo, ali je nedostajalo ljudske korektnosti i ljubavi bez koje naš NOGOMET ne može dalje....."

Zdravko Mamić u svom temperamentu i nažalost sada već prepoznatljivom stilu učinio je sve apsolutno suprotno od onoga što sam želio uoči ovako bitne kvalifikacijske utakmice. Međutim, moram reći da Zdravko Mamić nije usamljen u činjenju grešaka prema nogometu i nogometnoj organizaciji jer je na moju žalost skala učinjenih grešaka velika, pa možda da započnem s prvom i to svojom i mog Izvršnog odbora.

Posljednje pismo koje je predsjednik Uefe g. Michel Platini uputio predsjedniku Vlade RH g. Zoranu Milanoviću, HNS je nakon sastanka Izvršnog odbora javno objavio što je u konačnici izazvalo nebrojena kriva tumačenja i polemiku na svim razinama i uglavnom putem medija.

Ja se ovim putem javno ispričavam predsjedniku Uefe g. Michelu Platiniju što smo objavili njegovo pismo Vladi RH koje smo primili kako bi se pripremili za nastavak zajedničkih aktivnosti na sprječavanju nereda na nogometnim utakmicama. Isto tako se ispričavam Vladi RH što smo javno komentirali pismo Predsjednika Uefe i iskoristili to pismo da krenemo u javnu polemiku s Vladom RH putem medija, no molim i Uefu, i Vladu RH da razumiju da smo novo vodstvo te da nam je namjera bila aktualizirati problem i pokušati naći rješenje, a ne stvoriti još veći problem.

Mlad sam predsjednik, tek nedavno izabran, pa se nadam da će ova isprika biti jasna poruka da se u javnom radu, a to je i rad u nogometu, ima pravo griješiti, no nisam jedini koji je
griješio. U HNS-u smo pažljivo pratili razvoj događaja u svezi s izjavom Zdravka Mamića za Soundset Plavi radio. Nema institucije koja nije izrekla svoj komentar – a to je da je Zdravko Mamić grubo pogriješio.

Pitam se zašto se nitko nije javio kada smo prozvani da smo močvara, niti se javio kada je rečeno da je naša Prva liga Orwellova životinjska farma. To je u današnjoj javnoj komunikaciji nekome zgodan "štos" ili dosjetka, čak možemo reći i da je "frajerski", no problem je što je ova dosjetka izašla iz usta ministra znanosti obrazovanja i sporta g. Željka Jovanovića i koji ju je nebrojeno puta ponovio. Kad nitko ne reagira, za takvu vrstu retorike o cijeloj sportskoj grani, tad netko drugi mora reagirati. Brojali smo sekunde i znali točno od koga će i kakva reakcija uslijediti.

Znam da se mnoge stvari u nogometu mogu bolje organizirati i naći pametnija rješenja, no ne mogu prihvatiti zašto naše resorno Ministarstvo i naš resorni Ministar misle da će se stvari poboljšati takvim izjavama. Kao što sam i sam biran, tako je i ova Vlada neposredno birana, što znači da smo pristali biti odgovorni za svaku izrečenu javnu riječ, i sebe i svih svojih kolega i službenika, a posebno onih koji svojim izjavama potiču netoleranciju i vrijeđaju....

Zar netko tko za sve nas u nogometu tvrdi da smo močvara i da smo životinje na nogometnoj farmi Prve lige misli da tim izjavama poboljšava ukupno stanje stvari ili da poboljšava stanje na navijačkoj tribini? Ne samo zbog nas nekih, nego prije svega zbog svih koji rade u nogometu javno tražim da
se s takvom retorikom prekine i pozivam na dijalog i traženje zajedničkih rješenja za boljitak hrvatskog nogometa. Želim sjesti za stol s apsolutno svakom institucijom, a prije svega s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta, te da mi se jasno i nedvosmisleno, meni i mojim suradnicima, kaže gdje
to griješimo i gdje nismo organizirani sukladno zakonima RH, a ne da me se vrijeđa da sam sastavni dio močvare, da sam životinja s nogometne farme i da mi se putem medija prijeti inspekcijama.

Svoje države se ne bojim, svoju državu poštujem. Kao i mnogi nogometaši – prije svih reprezentativci generacije "98" na sportskom polju – nogometnom terenu, učinio sam
apsolutno sve da se za moju Hrvatsku zna i čuje. I svojim djelovanjem u HNS-u pokušat ću zaslužiti isto takav respekt i želim biti na tragu svoje izjave....sport sportašima, politika političarima.... ali jednako tako tražim respekt za svoju organizaciju i sebe osobno.

Svojim sam reprezentativnim nastupima takav respekt zaslužio, a namjeravam ga zaslužiti i kao predsjednik HNS-a. Poslije zadnje Skupštine HNS-a najavio sam se predsjedniku Vlade RH g. Zoranu Milanoviću, kojeg osobno poštujem i cijenim i zatražio prijem za koji vjerujem da će se uskoro i dogoditi. Jednako tako, tražit ću i prijem kod predsjednika HDZ-a g. Tomislava Karamarka. Na obje adrese tražit ću da se prekine s predizbornim ili bilo kojim drugim političkim utakmicama preko nogometa i nogometnih djelatnika.

Tražit ću jasan konsenzus o nogometu i nogometnoj organizaciji kako bi prestali biti medijsko "topovsko meso". HNS želim voditi oslobođen od svih predrasuda i hrvatsku
reprezentaciju zadržati među prvih 10 reprezentacija svijeta.
Tražit ću na svim adresama potporu jer nam je ona u našim budućim projektima neophodna.

Možda nije svako zlo za zlo, možda nam je svima skupa ovo prilika za novi početak koju danas uoči ulaska u Europsku Uniju ne bi smjeli propustiti... Još jednom, isto kao i na posljednjoj skupštini HNS-a, pozivam na dijalog i suradnju što nam je svima skupa neophodno - ja sam se ispričao i Uefi i Vladi RH, mislim da je red da i svi drugi pokušaju naći snage i odgovornosti za dijalog, pa i ispriku. Danas, svega tjedan dana prije utakmice Hrvatska – Srbija, molim ukupnu hrvatsku javnost, a posebno sve vas koji ćete biti na stadionu da podržimo našu nogometnu reprezentaciju i da joj bez ijednog incidenta zajedno pomognemo ostvariti još jednu sportsku pobjedu u duhu RESPEKTA I FAIR PLAY-A.

Predsjednik HNS-a
Davor Šuker
", stoji u priopćenju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider