Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kuha se derbi

Odgovor Mamiću: Državi prijavljen 'kartel' Dinama i Lokomotive!

Iz Splita je stiglo priopćenje Udruge 'Naš Hajduk' koja je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja uputila inicijativu za istragu navodnog dogovora Dinama i Lokomotive.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zdravko Mamić jučer je na skupštini Dinama napao Građansku inicijativu 'Zajedno za Dinamo' poručivši im kako su se malo zaj*****, jer su htjeli u Dinamu napraviti ono što ima Hajduk, a to su slobodni izbori članova kluba kojima se birao Nadzorni odbor (koji pak bira čelnike kluba).

Danas je iz Splita stigao odgovor Mamiću kroz prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Mnogi smatraju kako je zbog Lokomotive HNL neregularan već nekoliko godina, a sada bi to mogla početi istraživati i država.

Priopćenje Udruge 'Naš Hajduk' donosimo u cijelosti:

''Udruga 'Naš Hajduk' poslala je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja postojanja zabranjenog sporazuma (kartela) između GNK Dinama i NK Lokomotive.

Kartel odnosno zabranjeni sporazum je onaj kojim dva ili više poslovnih subjekata usklađeno djeluju na istom tržištu i time narušavaju tržišno natjecanje ostvarivanjem veće dobiti od one koju bi postigli samostalnim djelovanjem. Takvi sporazumi u pravilu nisu formalizirani potpisanim ugovorom, već su neformalni i tajni, čime se ne umanjuje njihova štetnost. Zabranjenim sporazumima se smatraju čak i usmeni dogovori među poduzetnicima.

Na preko 50 stranica elaborirali smo činjenično stanje o zabranjenoj suradnji ova dva kluba, zajedničkim dogovorima oko poslovnih planova, razmjene igrača, trenera, zajedničkog financiranja, te sama priznanja odgovornih osoba iz GNK Dinamo i NK Lokomotive o ovoj neprirodnoj simbiozi koja za cilj ima narušavanje tržišne utakmice u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i Hrvatskom nogometnom kupu.

Riječ je o sporazumu između konkurenata na istom tržištu koji predstavlja najteži oblik povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. S obzirom da narušavanje sportskog natjecanja više nitko u nogometnoj kaljuži ne smatra problemom, nadamo se da će ova neovisna agencija prihvatiti našu inicijativu i pokrenuti postupak utvrđivanja zabranjenog sporazuma između GNK Dinama i NK Lokomotive i spriječiti sve daljnje štetne posljedice takvog dogovora.

Upravo da bi spriječili svako daljnje varanje hrvatskih građana, osim inicijative za pokretanja postupka, te izricanja kaznenih mjera prema poduzetnicima podnijeli smo i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim bi se NK Lokomotivi zabranio svaki daljnji nastup u 1.HNL i Kupu, jer postoji opasnost od daljnjeg nastanka značajne i nepopravljive štete za ravnopravno tržišno natjecanje. Nije problem ako u ravnopravnoj tržišnoj utakmici jedan poduzetnik ostvari bolje rezultate od drugog, ali ako je taj rezultat posljedica zabranjenog sporazuma, onda te štetne posljedice treba odmah spriječiti.

Smatramo da bi nastavak ovakvog ruganja zaljubljenicima u hrvatski nogomet omogućilo GNK Dinamu i NK Lokomotivi da i u ovoj sezoni u cijelosti ostvare sve negativne posljedice vlastitog zabranjenog sporazuma. Posebno možemo istaknuti da njihovo udruženo djelovanje značajno umanjuje prihode ostalim sudionicima natjecanja, čime se ugrožava njihova egzistencija: smanjuje im se mogućnosti boljeg plasmana u 1.HNL i Kupu, smanjuje zarada od TV prava, smanjuje broj posjetitelja na stadionu, otežava se sudjelovanje u europskim natjecanjima i mogućnost višemilijunske zarade, pa sve do toga da nisu u mogućnosti po istim tržišnim uvjetima kupovati prvoligaške igrače iz GNK Dinama ili NK Lokomotive.

Zaustavite ovaj nogometni kartel i uvedite pošteno tržišno i sportsko natjecanje u domaće nogometno prvenstvo!''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider