Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Igrao bi Anas samo za svoju Rijeku... Za više od 120 tisuća eura

Čitam zadnjih dana sve brojnije izjave naših nogometaša kako bi igrač X za klub Y igrao besplatno, kako bi se A vratio u B iz ljubavi... i slična blebetanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Te su mi izjave uvijek malo ljigave jer su u pravilu neiskrene. Jeftini PR na prvu loptu. I onda, jedan od protagonista tih priča, Anas Sharbini, ne potpiše za Rijeku jer mu je premalo 120 tisuća eura godišnje. Svašta.

>> Zašto Mourinho nije uspio u Real Madridu?

Najprije, zašto bi netko igrao besplatno i zašto bi itko uopće očekivao da netko igra besplatno? U redu mi je fora da se igrač na kraju karijere vrati u svoj matični klub i onda besplatno ili po nekoj low-cost tarifi odigra oproštajnu sezonu u najdražem dresu. Ali nije normalno da se ljudi u najboljim igračkim godinama nude da će igrati bez plaće ili za neku malu plaću, što je u principu isto kao i besplatno jer stvara osjećaj da si nešto dao, poklonio i da ti je zbog toga tvoj poslodavac nešto dužan.

Ne treba se razbacivati rečenicama da novac nije važan i da se neke stvari ne mogu njime kupiti, a onda cijela priča padne zbog – novca.

Zašto bi netko uopće kao profesionalac igrao besplatno?

Stara angloamerička poslovica kaže: „Nema besplatnog ručka“ i to je apsolutno točno. Odnos u kojem netko nešto plaća, a druga strana prima plaću, ujedno i definira neka prava i obveze. Ako plaćam, imam pravo i tražiti. Ako ne plaćam, sve je nekako mutnije i fluidnije.

Ne očekujem da mi automehaničar besplatno, a savršeno, obavi servis automobila. Ne očekujem da mi zubar besplatno napravi prekrasnu krunicu na „šestici“. Ne očekujem da itko trenira, živi i igra nogomet maksimalno profesionalno, a za nula kuna ili eura. Nakon angloameričke, evo i jedne stare dalmatinske uzrečice. Plati pa se rugaj.

'Odveli' ga u Split?

A što se konkretnog „Sharbini slučaja“ tiče, nije se moglo ne primijetiti kako se digla „PR kuka i motika“ da umije igračev image, ponešto narušen transferom u Hajduk. „Nije Anas kriv, on nije otišao, nego je odveden!“, vrište novinski naslovi. Je, skoro da su ga strpali u gepek i prokrijumčarili u Split. Ne znam tko ne bi želio tako biti odveden za 400 tisuća eura godišnje. I to je u redu, netko je platio, netko je dobio.

Ako itko ima zamjerku na to, neka se upita bi li on promijenio poslodavca za 400 tisuća eura godišnje? No, kad se već dijele moralne lekcije, onda igrač koji je zadnju dobru utakmicu odigrao tko zna kada, ne bi trebao odbaciti 120 tisuća eura, a onda i dalje glumiti moralnu vertikalu izjavom kako u Hrvatskoj može igrati samo za Rijeku.

Gospodo, džaba ste krečili, kaže stara grafiterska.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider