Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osporili sve odluke!

HNS stao na stranu Lokomotive: Pogledajte njihovo priopćenje!

Nakon što je Sportska inspekcija poslala rješenje u kojem se traži oduzimanje licence Lokomotivi i Hrvatskom dragovoljcu, stiglo je priopćenje HNS-a...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njihovo priopćenje prenosimo vam u cijelosti:

''Hrvatski nogometni savez je jučer, 13. 02. 2014., u popodnevnim satima zaprimio Rješenje Sportske inspekcije u postupku inspekcijskog nadzora nad poslovanjem HNS-a.

Tim je Rješenjem naređeno HNS-u usklađivanje Statuta s odredbama članka 46. st. 5 Zakona o sportu (odredbe o tome tko ne može biti član Skupštine ili Izvršnog odbora sportskog saveza) te se naređuje poništenje odluke o davanju licence NK Lokomotiva, Zagreb, za natjecanje u Prvoj HNL u natjecateljskoj godini 2009/10. odluke o davanju licence NK Hrvatski dragovoljac, Zagreb, za natjecanje u Prvoj HNL u natjecateljskoj godini 2013/14 i NK Vinogradar, Jastrebarsko, za natjecanje u Drugoj HNL u natjecateljskoj godini 2013/14.

Evo zašto je Sportska inspekcija naredila da se izbaci Lokomotiva!

Drama u HNL-u: HNS u roku od 15 dana mora izbaciti Lokomotivu iz lige!?

Hrvatski nogometni savez u potpunosti osporava navode iz Rješenja te najavljuje pokretanje upravnog spora radi osporavanja spomenutog Rješenja. S time u vezi najavljujemo pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o sportskoj inspekciji (NN br. 86/12), osobito odredbe članka 3. st. 2., kojim se tijelu uprave daje bezuvjetna sloboda da bez ikakvih kriterija određuje da inspekcijski nadzor obavlja državni inspektor, time uskraćujući nadziranoj osobi pravo žalbe.

Sportska inspekcija je donošenjem predmetnog Rješenja znatno prekoračila ovlasti koje su joj dane Zakonom o sportskoj inspekciji, kojim je propisano da inspektor utvrđuje stanje u vezi s obavljanjem sportske djelatnosti sukladno odredbama Zakona o sportu. Rješenjem se naređuje poništavanje odluka koje nisu donesene temeljem Zakona o sportu niti na temelju njega donesenih propisa.

Naime, Pravilnik o licenciranju klubova je propis Hrvatskog nogometnog saveza koji se ne temelji na Zakonu o sportu i odobren je od strane UEFA-e kao dio internih propisa nogometne organizacije. Sustav licenciranja je 'alat' koji je sama nogometna organizacija utvrdila kao sustav samokontrole za svoje članove i nije obveza koja bi proizlazila iz Zakona o sportu ili nekog drugog državnog propisa.

Sportska inspekcija je činjenično pogrešno utvrdila da Statut HNS nije usklađen sa Zakonom o sportu i da tri odluke o izdavanju licence nisu valjane. Naime, odredbe Zakona o sportu se primjenjuju bez obzira da li su ugrađene u statut sportske organizacije. Usklađivanje ne znači prepisivanje zakonskih odredbi.

Nadalje, u postupku licenciranja Odjel za licenciranje i tijela licenciranja su utvrdila da je tijekom postupka bilo određenih propusta klubova, odnosno neispunjavanja kriterija. Međutim, u svim slučajevima kada je izdana licenca, kriteriji su ispunjeni i otklonjeni nedostaci koji su uočeni prije donošenja odluke o izdavanju licence. To je uobičajena pojava u postupku licenciranja i gotovo svi tražitelji licence imaju neku manjkavost u kriterijima, a koja je, ako je licenca izdana, ispravljena do donošenje odluke.
Hrvatski nogometni savez ovim putem izražava svoju podršku Odjelu za licenciranje i tijelima za licenciranje na njihovom dosadašnjem radu temeljenom isključivo na stručnosti i propisima i vjeruje u ispravnost njihovih odluka.

Naglašavamo da donošenje Rješenja niti na koji način ne utječe na regularnost natjecanja Prve HNL, kako u natjecateljskoj godini 2009/10, tako u tekućoj 2013/14.

S obzirom da su se neosnovano provjeravale odluke pravilnika koji je odobrila UEFA, o donošenju spomenutog Rješenja izvijestit ćemo i UEFA-u.

U odnosu na takve formalne i činjenične propuste u Rješenju, kao i činjenicu da je istodobno kada i HNS-u Rješenje dostavljeno i nekim medijima, ne možemo se oteti dojmu da čitav predmet ima i političku konotaciju i predstavlja oblik političkog pritiska.

Konačno, u odnosu na ranije izricane stavove o navodnim znatnim nepravilnostima u radu Hrvatskog nogometnog saveza i druge negativističke komentare, ističemo da Sportska inspekcija u svom nadzoru, osim ovih navodnih i osporenih propusta, nije našla nikakve nepravilnosti niti u jednom segmentu rada Hrvatskog nogometnog saveza.

I za kraj, ponovno izražavamo čuđenje i ogorčenje na spomenutu činjenicu da je Rješenje istodobno kada i Hrvatskom nogometnom savezu dostavljeno i nekim medijima, u kojima je doslovno prenesen dio njegovog sadržaja, kojeg dio predstavlja poslovnu tajnu. Stoga tražimo pokretanje postupka protiv odgovornih osoba iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje su Rješenje dostavile medijima na taj način.''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider