Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bizarno, ali točno

Hajdukov paradoks: Liječenje rana u utakmici koju je bolje izgubiti

Splićanima je puno isplativije biti treći nego drugi uoči početka drugog dijela sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Riječ je o posljednjoj utakmici prvog dijela sezone (22. kolo) nakon koje će se raditi raspored za preostalih 11 prvenstvenih rundi. U trokružnom sistemu natjecanja kakav se ove sezone igra u HNL-u između 23. i 33. kola svatko će sa svakim odigrati po jednu utakmicu, a na kojem terenu - odlučit će poredak nakon 22. kola.

Kako je Dinamo pobjedom na Poljudu riješio pitanje obrane naslova, u Maksimiru bi najviše od svega željeli titulu proslaviti utakmicom s Hajdukom u zadnjem kolu, kao što je to bio slučaj već u dva navrata kad se igralo ovakvim sistemom. Naime, unaprijed se zna da će se u 33. kolu, između ostalih, sastati prva i druga momčad nakon 22. runde.

Hajduku je najbolje da nakon 22. kola bude treći

Trenutno je stanje takvo da je drugoplasirana Lokomotiva, a treći Hajduk (iako obje momčadi imaju po 36 bodova, nakon 22. kola pri određivanju poretka u slučaju bodovne izjednačenosti gleda se međusobni omjer, dok na kraju sezone presuđuje gol-razlika). Ukoliko žele izbjeći gledanje Dinamove fešte, Splićanima bi najbolje bilo da ovakav poredak i ostane nakon ovog vikenda.

U subotu, s početkom u 15 sati, i Hajduk i Lokomotiva gostuju kod davljenika - Bijeli igraju s Cibalijom, a Lokosi sa Zadrom. Daleko u poretku nisu niti Split i Rijeka, koji su na 33 boda, a u ovom kolu Split čeka Osijek, a Riječani u nedjelju gostuju u Puli.

Dinamo još jednom stiže na Poljud? Prilika za osvetu i lijepa financijska injekcija

Što se Hajduka tiče, situacija je paradoksalna jer 'ne smiju' polučiti bolji rezultat u Vinkovcima nego Lokomotiva na Stanovima. Osim izbjegavanja odlaska na proslavu Dinama, treća pozicija donijela bi obesparenom Hajduku nešto puno važnije - ogled s Modrima na Poljudu u pretposljednjem kolu koji bi privukao veliki broj gledatelja, unatoč činjenici što će pitanje prvaka dotad i matematički biti riješeno.

Međutim, u slučaju poraza i Bijelih i Lokosa nešto će se pitati i Split i Rijeku koji su na dohvatljiva tri boda. Premda su predviđanja uvijek nezahvalna, nekako je izvjesniji trijumf Crvenih u Parku mladeži nad Osječanima nego slavlje Riječana na Aldo Drosini kod napaljene Istre. Bude li tako, Hajduk, Lokomotiva i Split bili bi na 36 bodova, ali opet bi Zagrepčani osvojili drugo, a Hajduk priželjkivano treće mjesto, dok bi Split bio četvrti (u međusobnoj mini-ljestvici Lokomotiva ima 8, Hajduk 7, a Split 1 bod).

Taman da gazda hrvatskog nogometa na oproštaju sa sezonom može uživati u dvoboju svoje prve i druge momčadi. Vjerojatno pred "impresivnih" 856 gledatelja...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider