Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Lažna ljubav između BBB-a i Torcide? Najslađe im je ono što je zabranjeno!

Dinamo je u derbiju potvrdio da ima kvalitetniju momčad od Hajduka, a navijači su opet bili u centru pažnje…

Nikad mirniji derbiji na travnjaku i splitskom ulicama, nikad veća ljubav između Torcide i BBB-a, a opet nije moglo proći bez incidentnih situacija. Glavni sudac utakmice Ivan Bebek u dva je navrata prekidao derbi. Prvi put zbog neprimjerenog skandiranja navijača, a drugi put zbog bakljade. Pitamo se hoće li i kada na hrvatskim stadionima prestati skandiranja koja uzrokuju isključivo probleme?

Antolić u samom finišu utakmice donio Dinamu pobjedu na Poljudu

Tudor: Izgubili smo od naše najbolje ekipe koja niti ne pripada HNL-u!

Veliki talent Hajduka teško ozlijeđen: Mora na operaciju!

U našem narodu dobro je poznato krilatica: Najslađe je ono što je zabranjeno. Kako natjerati hrvatske navijače da iz svojeg „arsenala“ izbace inkriminirane slogane? Jasno je da se tu jednim dijelom radi o inaćenju, buntu ili protestu protiv razno-raznih struktura moći, ali navijačima bi također trebalo biti jasno da se takvim ponašanjem ne može ništa konstruktivno postići. Vidjet ćemo dokle će to sve ići i hoće li prestati kada se strasti slegnu.

Dvije strane medalje

Navijačko ujedinjenje ima dvije strane medalje. Pozitivno je što se navijači međusobno pomažu i u prijateljskoj atmosferi dočekuju i ispraćaju utakmice, što nema sukoba na stadionu i oko stadiona ili huliganskih okršaja na dogovorenim punktovima.

Naravno da sve ljubitelje nogometa veseli informacija kako je pedesetak BBB-a sasvim normalno prošetalo splitskom rivom noć uoči utakmice, veseli i činjenica da je povorka od petstotinjak BBB-a, doduše u pratnji policije, na dan utakmice komotno prošetala od centra Splita do Poljuda. Nije bilo nijednog incidenta. Tako i treba biti, jer derbiji trebaju i moraju biti praznici nogometa, a ne poprište divljačkih pohoda. Iz te pozitivne energije trebalo bi se izgraditi nešto što će biti na sveopću korist.

Borba za univerzalne vrijednosti ili lažno ujedinjenje

Međutim, sve skupa neće donijeti neki progres ako se navijačka strategija bude bazirala na negativnim emocijama, odnosno ako su navijači ujedinjeni ponajviše u negativnoj energiji prema svojim zamišljenim neprijateljima. Onda je to lažno ujedinjenje i kao takvo bit će kratkog vijeka.

Navijači bi se trebali okupiti oko zajedničkih, univerzalnih vrijednosti, u koje zasigurno ne spadaju nedolična skandiranja koja im neće pomoći u ispunjenju njihovih ciljeva. Navijači će listom reći da su njihove namjere pravedne, plemenite i čovječne, ali trebali bi shvatiti da navedene kreposti nikako ne idu uz neke njihove povike. Uz kulturno navijanje sasvim sigurno će dobiti veću podršku javnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider