Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bez sankcija za Dinamo

Cirkus s vaučerima se nastavlja: Odjednom više nisu obvezni?!

Uoči početka drugog dijela nogometne sezone u Hrvatskoj jedan od najvećih upitnika stoji iznad - vaučera.

Prvenstvo se nastavlja ovog vikenda, kada su na rasporedu odmah dva derbija (Split - Hajduk i Rijeka - Dinamo), a prije toga će Dinamo u četvrtak gostovati u Puli. Mnoge zanima u kojem će smjeru otići priča s vaučerima, koja je u finišu jesenskog dijela sezone pobudila više interesa javnosti nego zbivanja na terenu.

Torcida i BBB zajedno na tribini: Žestoke uvrede za Mamića, Šukera i HNS! 

Torcida opet s BBB-ima: 'Nema kompromisa, idemo na Istok!'

Komentar Željka Vele: Vaučeri uspjeli tako što su propali

S nedavne sjednice Udruge prvoligaša između ostalog je poručeno: "Konstatirano je da prema potvrđenoj odluci Nacionalnog odbora Vlade RH za borbu protiv nasilja u sportu na sjednici održanoj u prosincu, i u nastavku prvenstva nogometna organizacija mora primjenjivati zabranu korištenja gostujuće tribine na stadionima ako se gostujući navijači ne evidentiraju preko svog kluba i ne najave svoj dolazak na utakmicu klubu organizatoru."

Apsurd dosegao vrhunac

Stajalo je to u službenom priopćenju na stranici Prve HNL i ne bi u tome ništa bilo sporno da u današnjim Sportskim novostima izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović nije izjavio: "Na posljednjoj sjednici Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja predložio sam da se vaučeri ukinu, no većina članova s time nije bila suglasna."

Vrbanović je rekao i kako 'Dinamo neće snositi sankcije' jer je njegov izvršni predsjednik Zdravko Mamić uoči prvenstvenog derbija na Maksimiru koji se igrao 1. prosinca samoinicijativno na press konferenciji srušio odluku Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja.

"Neće jer je Nacionalni odbor samo dao preporuku za vaučere. To je bila savjetodavna odluka, a ne zakon", rekao je Vrbanović.

Međutim, to baš i nije sasvim točno...

Naime, u listopadu 2013. također na službenim stranicama Udruge prvoligaša i HNS-a objavljeno je da su 'odluke Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja obvezujuće za nogometnu organizaciju, kao i Akcijski plan HNS-a koji je usvojio Izvršni odbor'.

'Savez neće kazniti niti jedan klub ako ne primijeni sustav vaučera!'

Tada je u točci 3 vrlo jasno naznačeno: "Potpuna odgovornost sadrži sljedeće elemente - sudjelovanje kluba i pomoć kluba u organizaciji putovanja na gostujuću utakmicu svojih navijača i prikupljanje podataka o prijevozu radi sigurnog dolaska u grad domaćin gostujuće utakmice; organiziranje distribucije ulaznica na način da će se prikupiti osobni podaci navijača koji će moći kupiti ulaznice sustavom 'vaučera' ili popisa navijača."

Vrbanović je sada vrlo jasno poručio ostalim klubovima: "Savez neće kazniti niti jedan klub ako ne primijeni sustav vaučera!"

"Nećemo davati nikakve izjave vezano za vaučere jer se ništa novoga nije dogodilo niti se bilo što promijenilo. HNS ima stav o vaučerima koji će izvršni predsjednik podijeliti s Nacionalnim odborom i nadamo se kako ćemo pronaći bolje rješenje od aktualnog koje ne smatramo s(p)retnim niti smatramo da se pokazalo učinkovitim. Kada i ako dođe do promjene procedure, obavijestit ćemo naravno o tomu klubove i javnost", poručio je za GOL.hr glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Vaučerizacija hrvatskih stadiona ne samo da nije uspjela nego je od prvog dana uvođenja ujedinila sve navijačke skupine u zajedničkoj borbi protiv vlastodržaca u hrvatskom nogometu, a nakon gore izrečenog od strane izvršnog predsjednika HNS-a postavlja se pitanje - zbog čega se odmah nakon objave iz Dinama nije svim klubovima poručilo kako nisu obvezni primjenjivati sustav vaučera?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider