Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Vaučeri uspjeli tako što su propali

Ništa ljude ne može toliko ujediniti kao zajednički neprijatelj. Ta je teza dobila novu potvrdu u priči o navijačima i bojkotu „vaučerizacije“.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što je uspješno testirano na nekim manjim utakmicama, kulminiralo je jučer na velikom hrvatskom derbiju. BBB i Torcida zajedno na ulicama, zajedno pred stadionom, zajedno na tribini. Do jučer su šake letjele zbog krivog pogleda i protivničkog šala, danas rame uz rame na maksimirskom istoku. Dapače, scene susreta dviju navijačkih kolona, međusobni pozdravi, uvažavanje i zajedništvo...podsjetili su me na susret HV-a i Armije BiH na koranskom mostu 1995.

Predstavnici UEFA-e vidjeli neviđeno ujedinjenje, ali i slušali vrijeđanja

Vaučeri doveli do apsurda

Jučerašnji derbi stvari je doveo do apsurda. Vaučeri su ukinuli nerede prije, za vrijeme i poslije utakmica, iako se njihovo uvođenje pokazalo potpunim fijaskom. Totalnim bojkotom vaučerizacije, navijači su uveli red i mir na tribine, mada je put kojim su do njega došli potpuno različit od onog kojeg je zamislio zakonodavac. Potpuni izostanak bilo kakvih fizičkih obračuna, tučnjave i nereda veliki je plus za HNL. Što se uvredljivih skandiranja tiče, njih vaučeri nisu ni mogli iskorijeniti. I što sad? Do kada ovo apsurdno stanje može potrajati?

Bojkot uredbe o vaučerima bazira se na buntu. Dok bunt bude trajao, trajat će i idila. Zapravo bi za državu bilo najbolje da ništa ne mijenja jer joj je ovo stanje vjerojatno najbolje koje može dobiti. Istina, ministrima i odličnicima može biti povrijeđen ego zbog toga što se navijačke skupine rugaju njihovim pravilima igre. No, pošto je sama uredba o vaučerizaciji nedovoljno promišljena i u nekim dijelima zakonski vrlo upitna, državi je najbolje šutjeti.

Vaučeri kod nas i vani se ipak razlikuju

Onaj tko je prepisao strana rješenja, ipak nije bio tako marljiv i nije prenio sve stranice, pa su ispali neki jako bitni dijelovi. Stalno se spominje kako vaučeri za gostujuće navijače postoje i u nekim drugim (zapadnim) zemljama. Istina, ali tamo nema klubova kao sudaca koji će odrediti tko smije, a tko ne smije dobiti vaučer. Ne smije ga dobiti samo osoba s izrečenom sudskom mjerom zabrane nazočnosti utakmici. Odbijanje dodjele vaučera osobi koja takvu mjeru nema, podložno je tužbi zbog kršenja ljudskih prava.

Opet su se mjerodavni u Hrvatskoj pokazali nedovoljno sposobnima da neko rješenje uvedu i dosljedno provedu. Navijači su za pet minuta pronašli slabu točku tog zbrda-zdola zakona i ismijali zakonodavca. Zato je bolje da država šuti, dobila je što je htjela, iako ne svojom zaslugom.

Autogol iz Dinama

Onaj kome ovo „događanje naroda“ najviše smeta je, naravno, Zdravko Mamić. On je jedan od eksponenata onoga protiv čega se tribine bune i simbol onoga što BBB i Torcidu u ovom slučaju spaja, a vaučeri su mu, umjesto spasa, donijeli vrijeđanje u stereo verziji. Zato je pokušao jednostrano ukinuti vaučere za derbi, i tako si zabio spektakularan autogol... Jer uporno su iz Dinama trubili kako to nije njihov nego državni zakon... kojeg sada kralj i car Zdravko – ukida? Škaricama u vlastite rašlje.

Naravno, svako vrijeđanje, po bilo kakvoj osnovi, a pogotovo ono u kojem se u sasvim nepriličnom kontekstu spominju članovi bilo čije obitelji, bezrezervno osuđujemo. To, uz ono notorno i sramotno „Ajmo ustaše“ i „Za dom spremni“, ružni su ožiljci na novonastalom navijačkom jedinstvu.

Vaučeri ne funkcioniraju, ali što dalje

Teško je predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati ova priča. Svakako, na potezu je država, no bilo bi dobro da prije nego ga povuče, dobro razmisli. Navijači su dobili prvu bitku. Vaučeri ne funkcioniraju, ali su donijeli primirje. Primirje koje će na testu biti svakoga vikenda. Što ako ih se ukine? Hoće li ostati ovako ili se vratiti na lošije?

Vjerojatno je rješenje u doradi propisa, kako bi oni bili manje diskriminirajući prema navijačima koji nisu huligani, plus inzistiranje na još boljoj, promišljenijoj i odgovornijoj organizaciji utakmice.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider