Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Postao pravi hit

Čovjek koji bi svojim priznanjem mogao promijeniti nogomet

Donosimo vam priču o najpoznatijem nogometašu koji je javno obznanio svoju homoseksualnu orijentaciju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Thomas Hitzlsperger svakako je dobro znan u nogometnim krugovima, no baš i nije toliko poznat široj javnosti. U igračkim danima navijači su ga obožavali radi požrtvovnosti, a iskazao se i zdravim razmišljanjima, te humanitarnim radom. Svojim priznanjem oduševio je mnoge, podršku je Hitzlspergeru pružilo podosta bivših suigrača, ali i premijer Ujedinjenog Kraljevstva, David Cameron.

Prva nogometna zvijezda koja je priznala da je gay: Stiže mu podrška

"Kao navijač Aston Ville, uvijek sam se divio onome što je Thomas Hitzlsperger pružao na terenu, a danas mu se divim još više. Hrabar i važan potez", prokomentirao je Cameron na svom Twitter profilu.

'Čekić' koji je za sva vremena osvojio navijače Ville

Upravo je Aston Villa klub u kojem je Hitzlsperger započeo uspješnu profesionalnu karijeru, u kojoj će postati reprezentativac Njemačke i prvak Bundeslige sa Stuttgartom. Rođen u Münchenu, Thomas se nogometom počeo baviti u omladinskoj školi Bayerna, gdje i nisu odveć cijenili njegove kvalitete. Kad mu je bilo 18 godina, Bayern mu je dao slobodne ruke u pronalasku novog kluba.

Hitzlsperger nije želio prijeći u neku drugu bundesligašku momčad, pa već kao tinejdžer pokazuje golemu dozu hrabrosti. U Njemačkoj ostavlja roditelje, petero braće i sestru, te odlazi na Otok. U Celticu ne prolazi na probi, no uspijeva izboriti ugovor s Aston Villom, što će se pokazati kao puni pogodak.

Isprva je Hitzlsperger bio u drugom planu i morao je na posudbu u niželigaški Chesterfield. John Gregory koji je u Aston Villu doveo Boška Balabana nije imao pretjerano mišljenje o njemačkom veznjaku. Tek odlaskom Gregoryja, a dolaskom Grahama Taylora, stigli su bolji dani za Hitzlspergera. Navijači su ga ekspresno prihvatili, oduševljavala ih je Thomasova borba i požrtvovnost. Krasio ga je i super snažan udarac ljevicom, nerijetko je zabijao dalekometne projektile, stoga je u to doba zadobio nadimak 'Der Hammer', odnosno 'Čekić'.

Fanovi Ville tražili su od Hitzlspergera da šutira prema golu u gotovo svakoj prilici, pa će Nijemac kasnije ispričati anegdotu s Davidom O'Learyjem, legendarnim trenerom Leedsa, koji je u ljeto 2003. preuzeo klupu Aston Ville.

"Bojao se da ću uvijek pucati kada navijači uzviknu 'pucaj'. Mislio je da to utječe na mene, stoga mi je dao savjet 'dodavaj više, pucaj manje'. Rekao je da je ponekad bolje dodati, umjesto pucati."

Čudesni volej za bundesligašku titulu Švaba

Hitzlsperger se isprva nije dao iz prvih 11, no s vremenom je ispao iz kombinacija irskog stručnjaka. U ljeto 2005. vraća se u domovinu. Kao slobodan igrač potpisao je za Stuttgart, gdje se klupska ikona i bivši hrvatski reprezentativac Zvonimir Soldo upravo spremao za završnu sezonu karijere. Hitzlsperger se ubrzo izborio za svoje mjesto u sastavu, a nakon umirovljenja Solde zagospodario je veznim redom Švaba.

Upravo će se sezona 2006/2007 pokazati najuspješnijom u karijeri Thomasa Hitzlspergera, jer Stuttgart pod vodstvom Armina Veha stiže do pete bundesligaške titule u klupskoj povijesti. Ključni zgoditak u posljednjem kolu protiv Energie Cottbusa postigao je baš Hitzlsperger. I to kako, čudesnom volejčinom s 20 metara!

Uskoro će prekinuti s dugogodišnjom djevojkom Ingom, ali i postati novi kapetan Stuttgarta, nakon što je Soldo otišao u penziju, a Portugalac Meira u Galatasaray. Paralelno je Thomas aktivan i u reprezentativnom dresu, ali i van travnjaka. Za Elf je debitirao 2004. kod Jürgena Klinsmanna, koji ga je uvrstio u momčad za Svjetsko prvenstvo 2006. godine na domaćem terenu, kada je Njemačka osvojila broncu. Igrao je Hitzlsperger i na EP 2008. u Austriji/Švicarskoj, gdje su Nijemci poraženi u finalu od Španjolske.

Joachim Löw nije ga poveo u JAR na svjetsku završnicu 2010. godine, stoga Hitzlsperger završava karijeru u dresu nacionalne vrste, za koju je nastupio 52 puta i zabio 6 pogodaka. Nije očajavao niti zamjerio izborniku, jer ionako su ga počele mučiti ozljede, a i u siječnju iste godine potpisao je za Lazio, gdje je minutažu dobivao na kapaljku.

Atipičan nogometaš: borac protiv diskriminacije i prijatelj afričke dječice

Uostalom, Thomas se pokazuje kao atipičan nogometaš, čija razmišljanja i 'opseg djelovanja' sežu puno dalje od blještavila nogometnih arena. Južnu Afriku posjećuje 2009., kada dokazuje svoju ljudsku veličinu, snimajući dokumentarni film o siromašnoj dječici na Crnom kontinentu, kojoj pored svih nedaća normalan život ne dopušta ni zloćudni virus HIV-a. U jednoj od najgledanijih scena, Hitzlsperger je upitao 11-godišnju Andile gdje joj je otac, a ona mu je kroz suze odgovorila kako je preminuo od virusa HIV-a, kada je imala samo tri godine...

"I ja sam istog trenutka briznuo u plač, jer na bolan način spoznao sam kako se osjeća dijete kada izgubi svog oca", kazao je šokirani Thomas.

Protiv svih vrsta diskriminacije djelovao je na razne načine. Čak je za vrijeme igračkih dana blogirao na internetskim stranicama, koje su debatirale i vodile borbu protiv ksenofobije i rasizma u Njemačkoj. Načet ozljedama, a možda i pomalo sit (modernog) nogometa, Hitzlsperger je posljednja tri ugovora karijere odradio kao back-up opcija. U dva navrata na Otoku gdje je sve počelo (West Ham i Everton), te u međuvremenu i u Wolfsburgu.

Nakon Balabana i Solde, bio je i suigrač Nikice Jelavića, a umirovio se u rujnu prošle godine. Umoran od brojnih ozljeda i traženja novog poslodavca. Otišao je tiho, a objašnjava i zašto:

"Hej, na kraju svega, nitko od nas nije toliko bitan."

Ipak, Hitzlsperger je javnim priznanjem o seksualnoj orijentaciji postao itekako bitan. Ovih je dana jedna od glavnih vijesti u Njemačkoj i Engleskoj gdje mu mnoge poznate osobe i bivši kolege odaju priznanje putem društvenih mreža, smatrajući ga niti vodiljom i možebitnom inspiracijom mnogim drugima, u nadi da društvom konačno mogu zavladati jednakosti

Svojim fajterskim stavom na travnjacima i postavljanjem glave tamo gdje drugi ne bi išli niti kopačkom demantirao je neke hrvatske nogometne čelnike, koji su nogomet smatrali 'premuževnim' sportom (?) za homoseksualce. Zato, kao što piše Bild na svojoj naslovnici veliki slovima - RESPEKT!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider