Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Obrana previše teretna za Engleze: Vatreni izgledaju bezopasno, Dalić mora brzo naći rješenje

Vatreni su pali na Wembleyju praktički bez ispaljenog metka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je izgubila na otvorenju Eura, Engleska je zasluženo slavila s 1:0. Realno rečeno, Vatreni su još i dobro prošli, izgubili su s minimalnim rezultatom, što u konačnici može biti značajno.

Ispunila su se predviđanja novinara. Izbornik Zlatko Dalić napravio je najavljene rošade; od prve minute je ubacio Andreja Kramarića i Joška Gvardiola, dok je Bruno Petković završio na klupi, a Borna Barišića na tribinama.

Prema prvim informacijama do kojih sam došao Barišić nije bio u kadru zbog ozljede. Ne znam o čemu se točno radi jer je Barišić posljednjih dana bio u kombinaciji za početni sastav. Barem se tako pretpostavljalo. Zvuči misteriozno, možda griješim.

gol expired Dalić nakon poraza od Engleske: "Mene ovo ohrabruje, ja sam optimist uoči nastavka Eura" divider

S druge strane, Gareth Southgate je iznenadio s formacijom, ali i ubacivanjem u početni sastav osporavanog Kieran Trippiera. Engleski novinari bili su uvjereni da će krenuti s trojicom u zadnjoj liniji, no Southgate se ipak odlučio za provjereni sustav.

Izgledalo je da smo pregrmjeli najteže

Kako se i očekivalo, Englezi su krenuli silovito, najozbiljnije su prijetili preko svoje desne, a hrvatske lijeve strane, koju su očito označili najslabijom karikom Dalićeve momčadi, na što su upozoravali i engleski mediji.

Gvardiol je stajao predaleko od Phila Fodena, a ovaj je to zamalo kaznio. U tim trenucima Vatreni su imali dosta sreće. Englezi su dominirali u prvih 15-20 minuta, no nisu uspjeli zabiti. Izgledalo je da je Hrvatska preživjela najteže. Tri lava su se u početnom naletu ispuhala, pa su Vatreni do kraja poluvremena uspostavili ravnotežu.

Englezi upalili raketne motore u nastavku

Početkom drugog poluvremena Englezi su krenuli nešto suzdržanije, no onda su upalili raketne motore. Opet su prošli po svojoj desnoj strani. Walker je proigrao Phillipsa, a ovaj izbacio Sterlinga u mrtvu šansu i Livakoviću nije bilo spasa.

Mora se priznati, bila je to sjajna akcija, ali Englezima su puno pomogli i hrvatski braniči koji su loše pokrivali igrače. Naivno je ispala cijela obrana. Lajtmotiv cijele utakmice je da su Vatreni u obrani predaleko stajali od Engleza.

gol expired Pogledajte brojke: Hrvatska je u samo jednoj kategoriji ispred Engleza i to u onoj nepoželjnoj divider

Razlog tomu je vjerojatno taj što osjećaju da su sporiji i zbog toga se nesvjesno povlače. Zadnja linija previše je teretna za igrače kakve imaju Englezi.

Obrana bez hitrine i energije

Ćaleta-Car nema hitrinu, igra gotovo isključivo na postavljanje, Domagoj Vida je hitriji, ali ne kao nekoć. Čak se ni za Šimu Vrsaljka više ne može reći da je brzanac. Izgubio je energiju i formu, to se jasno vidi.

I ova je utakmica pokazala da se Gvardiol na mjestu beka previše ponaša poput stopera. Prečesto zaspe i onda ispadne. Ne izlazi na suparničke igrače na vrijeme i onda upada u probleme. Možda je dobra opcija za lijevog beka kada se igra protiv osrednjih momčadi, ali u srazovima s jačim suparnicima zasad njegove boljke previše strše.

Visokokvalitetne momčadi brzo nanjuše koju stranu će probijati. Nije li i Villarreal protiv Dinama forsirao igru preko lijeve strane i tako izbacio Modre?

Gvardiol, osim što ima tek 19 godina, po vokaciji je stoper

Ne treba biti prestrog prema mladom igraču, Gvardiol je ipak po vokaciji stoper, a na mjestu beka igra silom prilika. Naravno da mu nedostaje iskustvo. Čini mi se da mu se radi medvjeđa usluga forsiranjem na beku. Radije bih ga vidio na mjestu stopera. To je njegova pozicija.

gol expired Gvardiol: "Nismo dali svoj maksimum. Čekamo pravi trenutak da krenemo s golovima" divider

Nakon utakmice s Englezima Barišićevi zagovornici dobit će dodatno pogonsko govorio. Pravo je pitanje bi li bilo išta drukčije i da je on igrao? Vjerojatno ne bi, jer nije podbacio samo jedan ili dva igrača, Hrvatska kao momčad nije odigrala dobro. Vatreni jednostavno nisu bili opasni prema naprijed, bili su previše sterilni u napadu, previše su se orijentirali na branjenje, a kada je tako, jedna lopta obično prođe. I prošla je.

Nisu Vatreni odigrali kako smo se nadali, ali nema tragedije. Sve je još uvijek u njihovim rukama. Engleska je tako i tako bila favorit, realno je bolja u ovom trenutku i zaslužila je pobjedu. Vatreni se trebaju koncentrirati na ono što dolazi. Sad je najvažnije pobijediti Češku. To je suparnik protiv kojeg bi Hrvatska trebala dominirati.

Jeste li zadovoljni igrom protiv Engleske?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider