Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zemlja leda i saune

Eurokutak predstavio najsretniju državu za život: Imaju više sauna nego stanovnika

Vlado Boban i Stipe Antonijeveć predstavili su ovogodišnje iznenađenje Eura 2020, Finsku.

Današnja tema su Finci, zanimljivi ljudi, zanimljivi sportaši, pobijedili su Dansku u prvom susretu Europskog prvenstva 2020 s 1:0. 

Budući da se radi o najsretnijoj državi za život, nije čudno što i Djed Božićnjak živi u Finskoj. I to ne samo ove godine, već posljednje četiri godine Finska je prva na ljestvici najsretnijih država na svijetu, prema podacima iz UN-a. 

Njihov obrazovni sustav, zdrastveni sustav, ali i zaštita ljudskih prava je na najvišoj mogućoj razini, ali nije nogomet. Imaju oko 140 tisuća profesionalnih nogometaša, što je oko pedesetak tisuća više nego Hrvati, a oni su tek sada izborili svoje prvo veliko natjecanje u povijesti.

Zemlja leda i saune

Finci imaju staru izreku "Ako vam sauna, alkohol i katran ne pomažu, onda je bolest neizliječiva", a to će nam potvrditi i najbolji hrvatski hokejaš koji je živio i radio u Finskoj, Borna Rendulić.

"Oni sigurno idu u saunu svaku večer prije spavanja, kažu da je to dobro za mentalno zdravlje", kaže Rendulić koji je izdržao sedam minuta u sauni na ogromnih 130 stupnjeva.

Saša Lugonjić Dalić promijenio plan pred utakmicu s Češkom: Hoće li Lovren napokon debitirati za Hrvatsku na Euru? divider

Finci imaju više sauna, nego stanovnika kojih ima čak 5,5 milijuna, a sauna je logičan završetak dana jer zime na Finskoj traje po 200 dana i temperature se spuštaju ispod 40 stupnjeva, dok su na jugu zime nešto blaže.

Iako je zovu zemljom s tisuću jezera, brojka je kudikamo impozantnija, imaju ih čak 180 000. Ima i još jedna zanimljivost o Fincima i ispijanju kave, svaki Finac popije deset kilograma kave godišnje, a u prosjeku to su tri šalice kave dnevno.

Svjetski prvaci automoto sporta

Valjda zboga toga imaju toliko adrenalina, pa su najuspješniji u auto-moto sportu. Imaju tri svjetska prvaka u svijetu Formule 1, Finci ih imaju daleko najviše u svijetu relija, čak sedmoricu.

Upravo su oni dominirali u odabiru najboljeg sportaša Finske, ali to se promijenilo dolaskom izvarenog Jarija Litmanena, a danas je najveća uzdanica finske nogometne reprezentacije, Teemu Puki. 

No, cijela reprezentacija Finske vrijedi samo 45 milijuna eura, što je vrijednost našeg Matea Kovačića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider