Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igrali su finale Eura

Eurokutak predstavio Češku i razbio čuveni mit: Ondje je pivo religija

Sutra, s početkom u 18 sati na rasporedu je utakmica Hrvatske i Češke na Euru 2020.

Sutra, s početkom u 18 sati na rasporedu je susret 2. kola skupine C , Hrvatska - Češka.

To je drugi susret hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu 2020 koji će se igrati na Hampden Parku u škotskom Glasgowu.

Češka je trenutno 40. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj ljestvici, a vrijednost njihove momčadi je oko 186 milijuna eura, što je polovica vrijednosti hrvatske nogometne reprezentacije.

Ovo im je sedmi nastup u povijesti na Europskom prvenstvu, a najviše se pamte 1996. godina, kada su igrali finale Eura protiv Njemačke i 2004. godina, kada su izgubili u polufinalu od kasnijih prvaka Grčke.

Nakon toga uspjeli su tek jednom proći skupine, ali su skoro svaki put sudjelovali na Europskom nogometnom prvenstvu.

Razbili smo mit o češkim turistima

Prosječan Hrvat, pun predrasuda, priču o Češima može započeti samo na jedan način, s japankama u rukama, u planinskom okruženju te u društvu s HGSS-om.

"Oni imaju specifičan avanturistički duh, ali su dobrodušni, susretljivi i to nisu neke akcije u kojima se nešto dramatično dogodilo. Uglavnom su to gubljenja ili neke lakše ozljede", otkrio je spašavatelj HGSS-a Jadran Kapović pa razbio mit o češkim turistima, japankama i luftiću.

gol expired Dalić: "To nije pošteno prema nama, zapalo nas je najteže moguće" divider

"Niti su toliko loše opremljeni, niti ih toliko često spašavamo, a u 80 % akcija spašavamo Hrvate koji su se pokazali puno inventivnijim u unesrećivanju", kazao je Kapović.

Mnogi zaboravljaju ili čak ne znaju da su Češi obrazovali brojna velika imena hrvatske povijesti, kulture, glazbe i politike: Stjepan Radić, August Šenoa, Josip Juraj Strossmayer i drugi, sve su to bili češki studenit.

Pivo kao voda

A uz red knjige, ide i red zabave, pa tako Češi u prosjeku popiju 150 litara pive godišnje u prekrasnim pivnicama, a jedna od njih, nama napoznatija jest pivnica kod Fleka gdje je osnovan splitski Hajduk davne 1911. godine.

A jedan od najboljih čeških igrača jest Pavel Nedved koji je 2003. godine osvojio Zlatnu loptu u konkurenciji Maldinija i Henryja

No, Češi danas više nemaju neku veliku zvijezdu, ali ni dobar omjer s Hrvatskom. Naša reprezentacija je dva puta pobijedila i jednom remizirala s Češkom, pa neka se dobar niz nastavi i sutra, na Hampden Parku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider